Huisarts en wetenschap

Nu in Huisarts & Wetenschap: “ZorgDomein als oplossing bij inclusieproblemen”

In de maart-uitgave van het tijdschrift Huisarts & Wetenshap kun je lezen over een nieuwe  samenwerking tussen het Consortium Onderzoek Huisartsgeneeskunde en ZorgDomein.

Het Consortium Onderzoek Huisartsgeneeskunde werkt, met financiering van ZonMw, aan een aantal modules om de infrastructuur voor huisartsgeneeskundig onderzoek te verbeteren zodat huisartsen hun patiënten laagdrempelig en eenvoudig kunnen laten deelnemen aan wetenschappelijk onderzoek. In dit kader werkt het consortium samen met ZorgDomein aan een pilot waarbij huisartsen hun patiënten via ZorgDomein kunnen aanmelden voor openstaande onderzoeken.

De kern van het artikel:

  • Aan wetenschappelijk onderzoek in de huisartsenpraktijk doen altijd aanzienlijk minder patiënten mee dan de onderzoekers vooraf inschatten.
  • Normaliter vinden de selectie en inclusie van deelnemers plaats in de spreekkamer; dat vraagt tijd en inspanning van de deelnemende huisartsen.
  • Een alternatieve inclusieroute, waarbij de huisarts tijdens een laboratoriumaanvraag via ZorgDomein kandidaten selecteert en de onderzoekers vervolgens de rest regelen, blijkt meer deelnemers op te leveren.

Artikel delen?

Deel dit artikel op je eigen tijdslijn.

Het laatste nieuws