Ben je een patiënt en heb je vragen over je verwijzing?  Hier vind je het antwoord op de meest gestelde vragen

 

Zo werkt ZorgDomein voor jou

ZorgDomein is een digitaal systeem dat zorgverleners helpt met het vinden, kiezen en regelen van zorg. We verbinden zorgprofessionals met elkaar en met hun patiënten. Dit alles doen we om zorgtrajecten voor patiënten zo goed mogelijk te laten verlopen.

Heb jij vragen over je verwijzing? Neem dan contact op met de verwijzer (bijvoorbeeld de huisarts). Of met de instelling waar je naar verwezen bent. Zij kunnen je meer vertellen.

Voor patiënten

Wij helpen je in het zorgtraject. Met zoveel mogelijk inzage en duidelijkheid. Vanaf de eerste verwijzing. Zo weet je waar je aan toe bent.

Goed geïnformeerd

Als je bent verwezen via ZorgDomein, dan ontvang je een e-mail met een link óf een geprint bericht. Hierin lees je:

 • meer informatie over het maken van je afspraak
 • waar je wordt verwacht
 • praktische aanwijzingen voor je bezoek en
 • hoe jij je het beste kunt voorbereiden.

Belangrijke patiëntinformatie wordt daarnaast beveiligd verstuurd naar de zorginstelling. Zo is iedereen in jouw zorgtraject op tijd op de hoogte. Op deze manier zorgen we voor de juiste informatie, op het juiste moment, op de juiste plek.

Vraag en antwoord

Hieronder vind je antwoord op vragen die we veel tegenkomen. Staat jouw vraag er niet bij? Kijk dan op onze kennisbank.

New

E-mail:

ZorgDomein verstuurd een e-mailbericht naar aanleiding van een verwijzing (van bijvoorbeeld een huisarts). Als je zelf niet bent verwezen maar wel een e-mailbericht hebt ontvangen dan heeft de verwijzer een verkeerd e-mailadres gebruikt. Je kunt het e-mailbericht mailen naar support@zorgdomein.nl of met ons delen via dit contactformulier. Wij stellen de verwijzer daarna op de hoogte.

SMS-bericht:

ZorgDomein verstuurd een sms met een code als iemand probeert in te loggen naar aanleiding van een verwijzing. De sms-code moet ter controle worden ingevuld om in te loggen zodat medische informatie niet bij de verkeerde persoon terecht komt. Zodra de persoon die wel verwezen is merkt dat inloggen niet lukt omdat de sms-code niet wordt ontvangen zal er contact op worden genomen met de betreffende huisartsenpraktijk om het telefoonnummer aan te passen. ZorgDomein beheert namelijk geen patiëntgegevens. De sms-code kun je verwijderen.

Wat is ZorgDomein?

ZorgDomein is een onafhankelijk, digitaal platform. Zorgverleners kunnen er de best mogelijke zorg regelen voor hun patiënten. Met ZorgDomein kunnen artsen digitaal en beveiligd verwijzingen en laboratoriumaanvragen sturen naar zorginstellingen. Ruim 80.000 zorgprofessionals werken met ZorgDomein. Waaronder bijna alle huisartsen en ziekenhuizen evenals andere praktijken en zorginstellingen zoals bijvoorbeeld GGZ-instellingen en fysiotherapeuten.

Welke rol heeft ZorgDomein?

ZorgDomein verzorgt digitale informatie-uitwisseling tussen zorgverleners onderling en hun patiënten. ZorgDomein houdt zich niet bezig met medisch inhoudelijke zaken. Medewerkers van ZorgDomein kunnen geen gegevens van patiënten inzien. Ook kunnen zij niets vertellen over de inhoud van de afspraak bij een zorginstelling.

Ik heb een vraag over mijn patiëntgegevens

Vragen met betrekking tot je patiëntgegevens kun je stellen aan je verwijzer (bijvoorbeeld je huisarts). Medewerkers van ZorgDomein kunnen geen patiëntgegevens inzien.

Ik heb een vraag over mijn verwijzing

Vragen met betrekking tot je verwijzing kun je stellen aan je verwijzer (bijvoorbeeld je huisarts).

Ik heb een vraag over mijn afspraak

Voor vragen over je afspraak kun je terecht bij de zorginstelling waar je naar bent verwezen. Medewerkers van ZorgDomein kunnen niets vertellen over de inhoud van je afspraak bij een zorginstelling.

Hoe maak ik mijn afspraak en bereid ik mij voor?

Optie 1: E-mail met persoonlijke link

In ZorgDomein vind je meer informatie over het maken van de afspraak, waar je wordt verwacht en hoe jij je kunt voorbereiden. Hiervoor moet je inloggen op ZorgDomein. Let op! Hiervoor heb je ook je mobiele telefoon nodig. Houdt deze bij de hand.

 1. Open de e-mail
 2. Klik in de e-mail op de blauwe knop ‘Bekijk uw verwijzing
 3. Om in te loggen, heb je een inlogcode nodig. Deze ontvang je per sms op je mobiele telefoon:
  • Klik op de blauwe knop ‘Stuur sms-code’ en vraag zo je inlogcode aan
  • Je ontvangt nu een 6-cijferige code per SMS
 4. Voer de 6-cijferige code in en klik op ‘inloggen
 5.  Je bent nu ingelogd en kan:
  • Informatie vinden over hoe jij je afspraak kan maken en waar je wordt verwacht
  • Je voorbereiden op je afspraak. Lees hierover meer informatie onder ‘aanwijzingen voor bezoek’

Optie 2: Uitgeprint bericht:

Op het geprinte bericht vind je informatie over het maken van de afspraak, waar je wordt verwacht en hoe jij je kunt voorbereiden (zie: aanwijzingen voor mijn bezoek). Lees dit goed door zodat je goed voorbereid op je afspraak komt.

Ik heb geen SMS-code ontvangen

Stap 1:

Schakel je mobiele telefoon helemaal uit. Zet je mobiel weer aan en controleer of je de SMS-code ontvangt. Let op: de SMS-code is maar gedurende 30 minuten na aanvragen geldig.

Stap 2:

Ontvang je nog steeds geen SMS-code dan kan het zijn dat het telefoonnumer niet klopt. Neem dan contact op met je verwijzer (bijvoorbeeld je huisarts). Alleen je verwijzer kan controleren of het mobiele nummer klopt en deze aanpassen in je dossier. Als het mobiele nummer aangepast is moet de verwijzer de e-mail opnieuw sturen.

Ik heb een e-mail/SMS ontvangen die niet voor mij bestemd is

E-mail:

ZorgDomein verstuurt een e-mailbericht naar aanleiding van een verwijzing (van bijvoorbeeld een huisarts). Als je zelf niet bent verwezen maar wel een e-mailbericht hebt ontvangen dan heeft de verwijzer een verkeerd e-mailadres gebruikt. Je kunt het e-mailbericht mailen naar support@zorgdomein.nl of met ons delen via dit contactformulier. Wij stellen de verwijzer daarna op de hoogte.

SMS-bericht:

ZorgDomein verstuurt een sms met een code als iemand probeert in te loggen naar aanleiding van een verwijzing. De sms-code moet ter controle worden ingevuld om in te loggen zodat medische informatie niet bij de verkeerde persoon terecht komt. Zodra de persoon die wel verwezen is merkt dat inloggen niet lukt omdat de sms-code niet wordt ontvangen zal er contact op worden genomen met de betreffende huisartsenpraktijk om het telefoonnummer aan te passen. ZorgDomein beheert geen patiëntgegevens. De sms-code kun je verwijderen.
Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op via onderstaand contactformulier.