"Dankzij koppelingen kun je écht systemen en mensen verbinden en de zorg verbeteren."

Interview | CEO, Thomas Ferguso

Speciaal voor de zorg aan ouderen en chronisch zieken ontwikkelde GeriMedica het elektronisch patiëntendossier Ysis. Met specifieke domeinkennis én externe koppelingen, onder meer naar ZorgDomein. CEO Thomas Ferguson: “Dankzij koppelingen kun je mensen verbinden en de zorg verbeteren.”
Als specialist ouderengeneeskunde en manager binnen een zorginstelling zette Thomas Ferguson zo’n tien jaar geleden samen met het VUmc GeriMedica op. Het doel was om de kwaliteit van de behandelzorg te verhogen. Thomas Ferguson: “We kwamen er snel achter dat er een elektronisch patiëntendossier moest komen. Zo’n EPD kan de behandeldisciplines inhoudelijk ondersteunen, onder meer door relevante protocollen en richtlijnen op te nemen. Ook kun je zo’n dossier eenvoudiger overdragen. Zo kunnen verschillende disciplines beter samenwerken en dat is juist voor kwetsbare ouderen en chronisch zieken belangrijk. Zo’n EPD bestond in onze ogen niet, dus ontwikkelden we er zelf een. Dat werd Ysis.”

Keuze snel gemaakt

GeriMedica voorzag het systeem ook met handige koppelingen, onder meer met Elektronisch voorschrijfsystemen en software voor de financiële administratie. Rond 2013 volgde de koppeling met ZorgDomein. Thomas Ferguson: “In onze sector was duidelijk behoefte aan een manier om hassle-free extern te verwijzen. Toen bleek dat ZorgDomein daarvoor een landelijk en gestandaardiseerd systeem bood, was de keuze snel gemaakt: dat gaan we ondersteunen. ZorgDomein is een efficiënt systeem. Je bent in vijf minuten klaar, zodat je weer meer tijd aan de patiënt kunt besteden. Ook de communicatie rond een verwijzing is een sterk punt: de specialist wordt rechtstreeks geïnformeerd. Daarnaast vind ik een aanvraag van labonderzoek via ZorgDomein veel beter. Vroeger moest je handmatig alles invullen en kreeg je de uitslag dagen later binnen. Nu gaat alles automatisch, dus sneller en vergissingen zijn vrijwel uitgesloten.”

Mensen verbinden

Wat is nu precies het belang van zo’n koppeling? Thomas Ferguson: “De afgelopen jaren is de informatiebehoefte in de zorg niet alleen enorm gegroeid, maar is de markt ook wezenlijk veranderd. Je krijgt steeds meer applicaties op maat, gebouwd met gespecialiseerde domeinkennis. En die applicaties kun je gebruiken in je eigen systeem, ‘your own device’. Net als op je smartphone. Maar dat kan alleen als die systemen geïntegreerd zijn, samenwerken op hetzelfde platform en data kunnen uitwisselen. Dus: zonder koppelingen kunnen applicaties op maat niet samenwerken. Dankzij koppelingen kun je écht systemen en mensen verbinden en de zorg verbeteren. Bij ZorgDomein begrijpen ze de noodzaak van goede koppelingen dan ook heel goed.”

Zorginformatie delen

Op welke manier zouden Ysis en ZorgDomein de patiëntenzorg nog verder kunnen verbeteren? Thomas Ferguson: “Specialisten oudergeneeskunde gebruiken ZorgDomein in ons systeem nu om extern te verwijzen en diagnostiek aan te vragen. Maar het zou fantastisch zijn als een SOG ook zelf verwijzingen kan ontvangen. Hoewel dit nu nog minder vaak voorkomt is het zeker onze ambitie om dit mogelijk te maken. Het aantal kwetsbare ouderen neemt de komende jaren alleen maar toe. Om de zorg aan deze groep te verbeteren zou het heel goed zijn om de gespecialiseerde diensten van een SOG te kunnen aanbieden, zodat we bijvoorbeeld huisartsen kunnen ondersteunen. Je ziet dat steeds complexere zorg thuis wordt aangeboden, terwijl een dementerende oudere thuis geen toegang heeft tot specialistische zorg. Ik vind dat de kwaliteit van de zorg niet moet afhangen van de plek waar iemand zich bevindt, maar van het ziektebeeld. Of die nu in bij de huisarts zit, in een verpleeghuis of op zijn woonboot.
Ik hoop dat we in de toekomst intensiever in de keten gaan samenwerken, en daarin zie ik voor ZorgDomein ook een belangrijke rol. Dan gaat het niet alleen om verwijzingen, maar ook om het delen van zorginformatie. Nu lopen te veel partijen met hun eigen dossier rond, waarbij integratie met de systemen van andere professionals helaas vaak ontbreekt. Als we de doelen van een participatiemaatschappij willen waarmaken, dan moeten we zorgen dat alle betrokkenen in de zorg toegang hebben tot relevante informatie. Uiteraard na instemming van de betrokkene Dus: systemen koppelen, informatie delen, en vaart maken met het realiseren van Persoonlijke Gezondheidsdossiers.”
Thomas Ferguso
CEO, GeriMedica

Interview delen?

Deel dit interview op je eigen tijdlijn.

Nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen binnen ZorgDomein.
Je ontvangt deze dan enkele keren per jaar.

Interviews

Als Business Developer bij ZorgDomein kijkt Sabine Gibson naar diverse markten, waaronder het Sociaal Dom...

Hoe maak je de aanvraag van diagnostiek efficiënter, eenvoudiger en duurzamer?...