Tonen verzekeringsinformatie

Zorgverzekeraars a.s.r. en VGZ delen contractinformatie met patiënten en verwijzers via ZorgDomein. Door het tonen van deze informatie in ZorgDomein ontstaat er een compleet beeld van de mogelijkheden. De afwegingen die een patiënt maakt in de keuze van een zorgaanbieder zijn direct inzichtelijk. Belangrijke en logische vragen over bijvoorbeeld wachttijden, afstand en hoogte van de vergoeding, worden direct beantwoord, waardoor verwijzer en patiënt samen een nog bewustere keuze kunnen maken. De patiënt kan in de ZorgDomein patiëntomgeving meer informatie vinden over de zorgverzekeraar en meteen inloggen op ‘mijnverzekeraar’.

Voordelen tonen contractinformatie op ZorgDomein

Vooraf juist geïnformeerd

De patiënt komt er niet pas thuis achter, bij het controleren van de polis – of nog erger: bij de afspraak op de poli – dat de zorgverzekering de zorg bij de gekozen aanbieder niet of slechts gedeeltelijk vergoedt.

Efficiënter werken

Opnieuw verwijzen kost onnodig veel tijd en geld voor verwijzer én zorgaanbieder. Het levert de patiënt erg veel gedoe op. Met deze extra informatie behoort dit tot het verleden.

Bewuste keuze voor het vinden van passende zorg

Door ook contractstatus zichtbaar te maken faciliteren we een bewuste keuze voor vervolgzorg voor patiënt, samen met de verwijzer. Met deze extra informatie helpen we patiënten nog beter passende zorg te vinden.

Reacties uit het zorgveld

{

Meer gemak en duidelijkheid voor patiënt

“Patiënten worden steeds vaker geconfronteerd met beperkingen. Denk aan wachttijden. Ons doel is om het voor onze verzekerden gemakkelijker en duidelijker te maken. Op het juiste moment, aan tafel bij de verwijzer. Dat voorkomt onvoorziene kosten of administratieve rompslomp achteraf. Deze transparantie in ZorgDomein maakt het toch weer een stukje eenvoudiger.” Op de patiëntomgeving van ZorgDomein ziet de verzekerde waar hij advies kan vragen als hij bijvoorbeeld vindt dat de wachttijd te lang is. Een simpele en logische route naar onze zorgadviseurs.”

Frank Elion, Chief Client Officer bij VGZ

{

Patiëntenstromen goed organiseren

“Zeker in huidig verzekeringsland met alle verschillende polissen en voorwaarden is het een goede toevoeging. Verwijzen gaat efficiënter: ik hoef minder vaak opnieuw een verwijzing te maken als achteraf blijkt dat de zorg niet wordt vergoed. Bovendien vinden mijn patiënten het fijn dat ik ze vooraf juist kan informeren. Het zou mooi zijn als het snel wordt uitgebreid voor alle zorgverzekeraars.”

Dirkje Snijders, huisarts in de regio Nijmegen

Informatie aanvragen

Ben je zorgverzekeraar en wil je meer weten over deze oplossing? Neem dan contact met ons op. Wij beantwoorden al je vragen en laten je graag alle mogelijkheden van ZorgDomein zien

91%

van de huisartsen gebruikt ZorgDomein om de best mogelijke vervolgzorg voor hun patiënten te vinden, bieden en regelen.

Vraag en antwoord

Hieronder een overzicht van de meest gestelde vragen.

New

E-mail:

ZorgDomein verstuurd een e-mailbericht naar aanleiding van een verwijzing (van bijvoorbeeld een huisarts). Als je zelf niet bent verwezen maar wel een e-mailbericht hebt ontvangen dan heeft de verwijzer een verkeerd e-mailadres gebruikt. Je kunt het e-mailbericht mailen naar support@zorgdomein.nl of met ons delen via dit contactformulier. Wij stellen de verwijzer daarna op de hoogte.

SMS-bericht:

ZorgDomein verstuurd een sms met een code als iemand probeert in te loggen naar aanleiding van een verwijzing. De sms-code moet ter controle worden ingevuld om in te loggen zodat medische informatie niet bij de verkeerde persoon terecht komt. Zodra de persoon die wel verwezen is merkt dat inloggen niet lukt omdat de sms-code niet wordt ontvangen zal er contact op worden genomen met de betreffende huisartsenpraktijk om het telefoonnummer aan te passen. ZorgDomein beheert namelijk geen patiëntgegevens. De sms-code kun je verwijderen.

Hoeveel patiënten worden per jaar geïnformeerd over hun verwijzing inclusief verzekeringsinformatie?

In 2021 werden 4.2 miljoen VGZ-leden via ZorgDomein verwezen naar vervolgzorg. Een groot deel (2/3de) van hen wordt over deze verwijzingen digitaal geïnformeerd via de ZorgDomein Patiëntomgeving.

Welke zorgverzekeraars tonen de verzekeringsinformatie op ZorgDomein? Wanneer volgen de andere verzekeraars?

Op dit moment wordt alleen een status getoond wanneer er een contract is met een van de labels van VGZ of a.s.r. ZorgDomein, maar vooral ook verwijzers willen graag dat deze informatie breder beschikbaar wordt. We zijn hierover in gesprek met verschillende zorgverzekeraars.

Welke informatie wordt aan de patiënt getoond?

Op dit moment tonen we de contractstatus alleen aan de verwijzer in ZorgDomein. Indien een patiënt digitaal wordt geïnformeerd, is er in de ZorgDomein patiëntomgeving informatie toegevoegd over de zorgverzekeraar. Hier kan de patiënt meteen inloggen op ‘mijnverzekeraar’ en ziet de patiënt hoe hij/zij de verzekeraar kan bereiken voor vragen.

Hoe komt ZorgDomein aan deze informatie? En zijn dat niet privacygevoelige gegevens?

De verzekeraars delen deze informatie met ZorgDomein. Dit betreft publiek beschikbare informatie die ook via de openbare websites van de zorgverzekeraars te vinden is.

Waarom werkt ZorgDomein samen met zorgverzekeraars?

ZorgDomein zet zich al ruim 20 jaar in om de bestaande verwijsroutes te verbeteren en breder toegankelijk te maken. Door de slimme inzet van technologie kan het patiëntenverkeer beter doorstromen. Bij het kiezen van de best mogelijke zorg voor iedere patiënt zijn veel spelers betrokken. Uiteraard de patiënt zelf, de verwijzer en de zorgaanbieder. Maar ook de zorgverzekeraars spelen een belangrijke rol. Voor ZorgDomein is het dan ook logisch om met VGZ, Menzis, ONVZ en Eucare samenwerking aan te gaan. Waarbij uiteraard de onafhankelijkheid van ons zorgplatform geborgd is en blijft.

Meer weten over de gedeelde ambitie van ZorgDomein en zorgverzekeraars? Bekijk dan ook even de video.

Nieuwsberichten over samenwerking met zorgverzekeraars

 • Zorgverzekeraars gebruiken graag ZorgDomein om verzekerden sneller te helpen

  20 september 2021 • Redactie • 6 minuten lezen
  $

 • Veel instellingen geven akkoord voor inzage verzekeraars in wachttijden op ZorgDomein

  3 december 2020 • Redactie • 5 minuten lezen
  $

 • Relevante informatie voor patiënt en verwijzers toegevoegd op ZorgDomein

  10 juni 2020 • Redactie • 4 minuten lezen
  $