Relevante informatie voor patiënt en verwijzers toegevoegd op ZorgDomein

– Meer transparantie ondersteunt bewuste zorgkeuze – 

Dokter, waar wordt mijn behandeling vergoed?’ Deze belangrijke en logische vraag van patiënten kunnen verwijzers nu niet beantwoorden. Onlogisch, vindt ZorgDomein – het onafhankelijke online platform dat staat voor de missie ‘Vind zorg die past.’ Goede nieuws is dat binnenkort extra informatie op ZorgDomein zichtbaar is: VGZ gaat als eerste zorgverzekeraar contractinformatie delen met patiënten en verwijzers.

Patiënten maken bij de keuze voor een zorgaanbieder allerlei afwegingen. Is het niet te ver? Hoe lang moet ik wachten? Krijg ik alles vergoed? Met het toevoegen van contractinformatie, komen de antwoorden op deze vragen op ZorgDomein samen. Er ontstaat een compleet beeld waardoor de patiënt, samen met de verwijzer, een bewuste keuze kan maken.

Vinden van passende zorg

Door deze relevante informatie over het zorgaanbod toe te voegen, helpen we de patiënt nog beter bij het vinden van passende zorg’, aldus Arnold Bos – Chief Innovation Officer van ZorgDomein. ‘De patiënt komt er dan niet pas thuis achter, bij het controleren van de polis – of nog erger: bij de afspraak op de poli – dat de zorgverzekering de zorg bij de gekozen aanbieder niet of slechts gedeeltelijk vergoedt. Opnieuw verwijzen kost onnodig veel tijd en geld voor verwijzer én zorgaanbieder. Het levert de patiënt erg veel gedoe op.’ Met deze extra informatie behoort dit tot het verleden.

Dirkje Snijders, huisarts in de regio Nijmegen en in een vroeg stadium betrokken, is er blij mee: ‘Zeker in huidig verzekeringsland met alle verschillende polissen en voorwaarden is het een goede toevoeging. Verwijzen gaat efficiënter: ik hoef minder vaak opnieuw een verwijzing te maken als achteraf blijkt dat de zorg niet wordt vergoed. Bovendien vinden mijn patiënten het fijn dat ik ze vooraf juist kan informeren. Het zou mooi zijn als het snel wordt uitgebreid voor alle zorgverzekeraars.

Meer gemak, grotere duidelijkheid

Om ervoor te zorgen dat iedereen zorg vindt die past, zoekt ZorgDomein partners die deze missie onderschrijven. VGZ is de eerste verzekeraar die meedoet. Frank Elion, Chief Client Officer bij VGZ: ‘Patiënten worden – hoe je het ook wendt of keert – steeds vaker geconfronteerd met beperkingen. Denk aan wachttijden. Best ingewikkeld. Ons doel is om het voor onze verzekerden gemakkelijker en duidelijker te maken. Op het juiste moment, aan tafel bij de verwijzer. Dat voorkomt onvoorziene kosten of administratieve rompslomp achteraf. Deze transparantie in ZorgDomein maakt het toch weer een stukje eenvoudiger.’ Op de patiëntomgeving van ZorgDomein ziet de verzekerde waar hij advies kan vragen als hij bijvoorbeeld vindt dat de wachttijd te lang is. Elion: ‘Een simpele en logische route naar onze zorgadviseurs.

Maatschappelijke missie

Frank Elion is enthousiast en nodigt andere zorgverzekeraars van harte uit om mee te gaan doen. ‘Dan wordt het echt een groot succes.’ Arnold Bos sluit zich hier volledig bij aan: ‘We zijn volop bezig met onze maatschappelijk missie. Dit initiatief is onderdeel van een groter plan, waarbij ZorgDomein niet alleen alle zorgverzekeraars wil betrekken. We willen ook andere informatiebronnen beschikbaar stellen die bijdragen aan bewust kiezen. Denk aan kwaliteitskenmerken en ervaringen van andere patiënten. Of e-health mogelijkheden nadrukkelijker laten zien. Die zijn in deze COVID-19 periode extra belangrijk geworden. Waar het om gaat is dat patiënten de regie kunnen nemen over hun eigen zorg. Het toevoegen van contractinformatie is een fantastische stap in die richting!

Artikel delen?

Deel dit artikel op je eigen tijdslijn.

Het laatste nieuws