banner

Ons zorgaanbod in beeld brengen

Als zorgverlener wil je de beste zorg bieden aan je patiënten. Dat begint met heldere,  veilige communicatie en een efficiënte manier van werken. ZorgDomein is een slim platform met digitale oplossingen voor Verwijzen, Diagnostiek aanvragen en Overleggen. Zo verbindt ZorgDomein, al bijna twee decennia, zorgverleners onderling en met hun patiënten. Met als doel bij te dragen aan een betere zorgwereld.

 • ZorgDomein voor praktijken
 • 1,5-lijnszorg aanbieders
 • ZorgDomein voor alle zorgaanbieders

ZorgDomein is er nu ook voor jou als paramedicus of vrijgevestigde GGZ professional. Ben je bijvoorbeeld fysiotherapeut, optometrist, diëtist of podotherapeut, dan kan je als praktijk je zorgaanbod tonen aan bijvoorbeeld de huisarts, verwijzingen digitaal van hen ontvangen en rapportages aan hen sturen. 

actie ZorgDomein voor praktijken

Eerste maanden kosteloos ZorgDomein gebruiken!

Als je jouw praktijk vóór 13 februari 2021 aanmeldt op ZorgDomein, dan betaal je geen registratiekosten en kun je de eerste 3 maanden kosteloos gebruik maken van het platform*. Dat is pas een goed begin van het nieuwe jaar!

* De actie loopt van 13 januari t/m 12 februari 2021. Deze korting kan niet gecombineerd worden met eventuele andere kortingsregelingen.

Voordelen op een rij

Met ZorgDomein:

 • Is je zorgaanbod (en dus je specialisaties) beter in beeld bij verwijzers in jouw werkomgeving
 • Ontvang je digitaal volledige verwijzingen met alle relevante patiëntgegevens, die voldoen aan de richtlijnen
 • Stuur je rapportages aan huisartsen, óók zonder voorafgaande verwijzing
 • Overleg je veilig en eenvoudig via de geïntegreerde zorgmessenger Patiëntoverleg
 • Kun je proactief de patiënt benaderen voor het inplannen van de afspraak

Kortom, betere samenwerking met de huisarts, minder administratieve last voor de praktijk, heldere veilige communicatie en altijd een complete verwijzing.

ZorgDomein_Lokaal_uitleg.png
kosten_zorgdomein_lokaal.jpg

Wat kost het?

Meld je vóór 13 februari aan en betaal geen registratiekosten (á  € 30) en ontvang de eerste drie maanden gratis. Vervolgens betaal je per maand (excl btw):

 • € 10 per locatie voor etaleren van zorgaanbod
 • € 6 per geregistreerde zorgverlener in de praktijk*

* Bij meer dan 6 zorgverleners geldt een korting van 25% op het aantal geregistreerde zorgverleners. 

Koppelingen

ZorgDomein werkt nauw samen met leveranciers van zorginformatiesystemen om zorgprocessen efficiënter te maken.  Deze integraties met ZorgDomein zijn er:

 • Abakus Compleet (Winbase Groep)
 • ConsultManager
 • CRS
 • Evry
 • Fysiomanager
 • Incura (WinBase Groep)
 • Intramed
 • James Software 
 • Medicore
 • Nedap ONS
 • Online DBC (Axians)
 • Optoconnect
 • Prosoftware
 • ZorgAdmin

Deze koppelingen zijn in ontwikkeling:

 • Praktijkdata
 • SpotOnMedics
 • WinMens

Voor het totaal overzicht, klik hier
Bekijk hier hoe je een koppeling activeert.

ZorgDomein_Lokaal_koppeling.png
ZorgDomein Lokaal beter in beeld

Zorgaanbod beter in beeld bij verwijzers

Ruim 90% van de huisartsen gebruikt ZorgDomein om passende vervolgzorg voor hun patiënt te vinden. Via ZorgDomein kun je ze precies laten zien welke diensten en specialisaties je praktijk aanbiedt. En natuurlijk waar je praktijk zit en wanneer een patiënt terecht kan. Het systeem is eenvoudig zelf bij te werken.  Andere groepen waar je momenteel verwijzingen van kunt ontvangen zie je hier

Digitaal volledige verwijzingen ontvangen

Met ZorgDomein komt de verwijzing digitaal binnen, compleet met alle relevante patiëntgegevens én volgens de richtlijnen. Je voegt de verwijsbrief eenvoudig toe aan het patiëntendossier. Met ZorgDomein communiceer je helder en direct met de huisarts, van verwijzing tot rapportage.

Paramedisch aanbod zorgdomein
Verstuur rapportage

Veilige communicatie

Informeren
Het is nu mogelijk om snel en veilig de huisarts te informeren over een behandeling, óók zonder voorafgaande verwijzing via ZorgDomein. Een perfecte functie om nog nauwer samen te werken met de huisarts én je discipline goed op de kaart te zetten.

Overleggen
Voor eenvoudige vragen of mededelingen aan andere zorgverleners gebruik je de veilige 
zorgmessenger Patiëntoverleg, die standaard in het systeem zit. Al het overleg is 100% beveiligd, dus de privacy van je patiënt of cliënt is gewaarborgd.

Interesse en aanmelden

Wil je meer weten over ZorgDomein voor praktijken? Vul dan hier je gegevens in. We nemen binnen twee werkdagen contact met je op. 

Direct aanmelden kan via het aanmeldformulier.

Nieuwsbrief ontvangen
Wil je op de hoogte worden gehouden van ZorgDomein voor praktijken, geef je dan op voor de nieuwsbrief via deze link.

ZorgDomein Lokaal paramedisch.png

Een specialist die eens per week spreekuur houdt bij de huisartsenpraktijk in de wijk, een huisarts die kleine medische verrichtingen doet, zomaar wat voorbeelden van de verschillende vormen van 1,5-lijnszorg. Bij 1,5-lijnszorg gaat het om een verschuiving van zorg, met name uit het ziekenhuis, naar eerstelijns zorgverleners zoals de huisarts of de optometrist. ZorgDomein wil een bijdrage leveren aan de juiste zorg op de juiste plek door aanbieders van 1,5-lijnszorg de mogelijkheid te geven om hun zorgaanbod op ZorgDomein te tonen.

Feature 1 '1e lijns zorgverleners' (kl kader).png

Aanbieders die kunnen aansluiten zijn bijvoorbeeld:

 • Kaderhuisartsen  die bijzondere bekwaamheden aanbieden op het gebied van GGZ, palliatieve zorg of ouderenzorg.
 • Huisartsen die een extra behandeling aanbieden, zoals een second opinion of sterilisatie.
 • Specialisten die consultatie aanbieden in de eerste lijn of een spreekuur van specialisten in het 1,5-lijns centrum

Als huisarts of kaderarts 1,5-lijns zorg aanbieden

Ben je huisarts en voer je bepaalde (kleine) ingrepen zelf uit in de praktijk? Dan kun je dit zorgaanbod via ZorgDomein aanbieden aan andere verwijzers. Denk bijvoorbeeld aan het uitvoeren van een ooglidcorrectie, echografisch onderzoek, second opinion of sterilisatie. Of aan de inzet van een kaderarts bewegingsapparaat. Zo ben je niet alleen zorgvrager, maar ook zorgaanbieder op ZorgDomein. Lees hier meer over de aansluiting van het Anders Beter Centrum.

ZorgDomein_Lokaal_uitleg.png
zdvp

Specialistisch spreekuur in de praktijk

De huisarts verwijst een patiënt naar een 1,5-lijns centrum waar de patiënt een consult heeft bij een medisch specialist. Met behulp van inclusiecriteria kun je in ZorgDomein als 1,5-lijns aanbieder lagen zien welke groep patiënten verwezen mag worden.

Er zijn ook mogelijkheden om een meekijkconsult in te richten in ZorgDomein. Hierbij hoeft een patiënt niet fysiek aanwezig te zijn.  Bekijk de video en ontdek hoe het ZorgDomein Meekijkconsult werkt. 

Voordelen op een rij

 • Oplossing voor het inrichten van een specialistisch spreekuur in de praktijk*
 • Of het aanbieden van jouw specialisaties aan andere huisartsen via ZorgDomein
 • Zo blijft de patiënt langer in de eerste lijn en worden (onnodige) verwijzingen naar de tweede lijn voorkomen
 • Hierdoor verkorten de wachttijden in de tweede lijn
 • Verbetert de regionale samenwerking en vindt er kennisoverdracht plaats vanuit de tweede lijn naar de eerste lijn
 • En ontvang je digitaal volledige verwijzingen.

*Het organiseren van een spreekuur dient door de huisarts en specialist samen geregeld te worden.

zdvp aansluiten
ZorgDomein Lokaal beter in beeld

Wat kost het

Als verwijzer maak je kosteloos gebruik van ZorgDomein. Wil je als zorgaanbieder 1,5-lijns zorg etaleren, dan betaal je (excl btw):

 • € 300,- eenmalige implementatiekosten*
 • € 3,- per ontvangen verwijzing

*Exclusief kosten voor gebruik koppeling en inrichten van het ZorgDomein Meekijkconsult

 

Interesse en aanmelden

Direct aanmelden : als je AGB code reeds bekend is bij ZorgDomein, stuur dan een mail naar praktijken@zorgdomein.nl. Zo niet, meld je aan via het aanmeldformulier

Voor meer informatie kun je contact opnemen via praktijken@zorgdomein.nl.

Verstuur rapportage

Via ZorgDomein kun je verwijzers en patiënten heel duidelijk laten zien welke zorg en service je biedt bij een specifieke zorgvraag. Welke toegangstijden hanteer je; waarin onderscheid je je nog meer? Maak je zorgaanbod inzichtelijk voor verwijzers en wordt gevonden.

ZorgDomein

Je zorgaanbod in beeld

Via ZorgDomein kun je verwijzers en patiënten heel duidelijk laten zien welke zorg en service je biedt bij een specifieke zorgvraag. Welke toegangstijden hanteer je; waarin onderscheid je je nog meer? Zijn combinatieafspraken mogelijk? Heb je zorgaanbod voor specifieke beroepsgroepen, zoals verloskundigen? Heb je een afdeling Spoedeisende Hulp? Verwijzers kunnen je zorgaanbod direct vergelijken met dat van andere zorginstellingen. Beter zijn loont nu dus écht. 

Gerichte digitale verwijzing

Met ZorgDomein kan een patiënt met een specifieke klacht gericht worden verwezen naar een specifieke afdeling of afspraak. Daarbij ontvangt de patiënt informatie om zich op de afspraak te kunnen voorbereiden. Dankzij de verwijzer en de complete verwijsbrief heeft de specialist al een goed beeld van de klacht. Allemaal digitaal, gestructureerd, veilig en efficiënt. Zo biedt je de patiënt betere zorg. Bekijk hoe ZorgDomein voor de verwijzer werkt>

ZorgDomein
Verstuur rapportage

Nieuw: terugrapporteren

Goed en veilig overdragen van de patiënt wordt door de overheid en uiteraard ook door elke zorgverlener gezien als een belangrijk onderwerp. Echter blijkt het niet altijd eenvoudig om de dossierhouder van de patiënt op de hoogte te houden.  Binnenkort kunnen zorgverleners via ZorgDomein een terugrapportage sturen naar de zorgverlener die de verwijzing heeft gedaan. Zo kan de zorgverlener de verwijzer tussentijds of na afloop van het doorlopen zorgtraject efficiënt op de hoogte houden. Lees meer over rapporteren.

Diagnostiek

Als aanbieder van diagnostiek wil je ook je complete diagnostiekaanbod laten zien, zoals laboratorium, biometrie, pathologie, POC Testing en bevolkingsonderzoeken. Via ZorgDomein kunnen verwijzers ook probleemgestuurd digitaal diagnostiek aanvragen. Je kan per discipline specifiek zorgaanbod inrichten. Zo zorg je dat je diagnostisch centrum efficiënter werkt. Met de ZorgDomein Ordermanager handel je een diagnostiekaanvraag vervolgens volledig digitaal af. Met de handige app kan dat ook gewoon via de smartphone. Meer informatie>

ZorgDomein
ZorgDomein

Teleconsultatie

Je wil je expertise ook eenvoudig op afstand aanbieden. Via ZorgDomein kunnen verwijzers een teleconsult aanvragen. De specialist brengt dan een goede en snelle diagnose met bijbehorend behandeladvies uit. Op basis van alle relevante medische informatie, meegestuurde bijlagen en diagnostiek. Zo hoeft een patiënt niet onnodig naar een zorginstelling en wordt de specialist niet telefonisch gestoord. En houdt de zorginstelling zicht op het volume, de kwaliteit en de reactietijd. En dat levert betere patiëntenzorg op. 

Patiëntoverleg

Patiëntoverleg is de zorgmessenger van ZorgDomein waarmee je veilig en efficiënt met collega-zorgverleners overlegt. De messenger is eenvoudig te gebruiken door alle zorgverleners, zowel op je computer als mobiel. En bovendien geheel kosteloos. Activeer Patiëntoverleg in je ZorgDomein-account en download ZorgDomein Patiëntoverleg in de App Store of Google Play om direct te starten. 

Patiëntoverleg
ZorgDomein Insights landingspagina

Insights

ZorgDomein Insights geeft real-time inzichten voor doelmatige zorg. Een overzichtelijk dashboard geeft real-time inzicht in alle verwijzingen en diagnostiekaanvragen. Zo kun je als zorginstelling het zorgaanbod beter afstemmen op de zorgvraag van patiënten en verwijzers én kan er actiever gestuurd worden op de gewenste patiëntinstroom. Zo komt de juist patiënt, op de juiste plek op het juiste moment.
Het is momenteel beschikbaar voor ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra. Meer informatie>

""Voor werkelijk geïntegreerde eerstelijnszorg is het goed dat alle betrokkenen aangesloten zijn op ZorgDomein""
"De service en de doelmatigheid moest omhoog. We werken hier samen met een kleine 200 huisartsen. Inmiddels krijgen we wekelijks zo’n 2.000 verwijzingen en 8 à 900 aanvragen voor diagnostiek. Daarmee is de vraag of het systeem bevalt, wel beantwoord."
"Het systeem is snel: zodra een patiënt de kamer van de huisarts verlaat, komt de verwijzing al bij ons binnen. En op termijn kunnen we het in ons ziekenhuis ook nog helemaal digitaal verwerken. Dan wordt de kans op fouten nog een stuk kleiner."
"Een groot winstpunt van ZorgDomein is de informatie-uitwisseling bij de diagnostiekaanvraag: We kunnen huisartsen nu beter sturen, omdat we veel meer kunnen vertellen dan op één A4-tje past."
"Fysiotherapeuten gebruiken ook ZorgDomein. Voor ons als orthopedische kliniek kan dat heel interessant zijn. Niet eens zozeer om extra verwijzingen te ontvangen, maar vooral om de bestaande communicatie met fysiotherapeuten te verbeteren."
"Ik verwijs eerder naar een praktijk die ZorgDomein gebruikt"
"Een patiënt moet samen met de huisarts het beste behandeltraject kunnen kiezen. ZorgDomein maakt dat mogelijk: het systeem maakt de huisarts en de patiënt bewust van die keuzemogelijkheid."
"Speciaal voor jeugdzorg en -hulpverlening paste ZorgDomein de verwijsbrief aan. Zo is er onder andere plek voor de gegevens van de gezaghebbende en de woonsituatie van het kind. Juist bij onze cliënten woont het gezin lang niet altijd op één adres en ligt het gezag niet altijd bij de ouders."
"Nu steeds meer verpleeg- en verzorginstellingen zich aansluiten, komen we in een fase dat de basiszorg meer in de picture komt. Dat is een goede ontwikkeling."
"Vroeger moest ik een heel verhaal op papier zetten. Nu kan ik via ZorgDomein heel eenvoudig de relevante episodes aanklikken en meesturen en wordt de specialist accuraat geïnformeerd."
"Verwijzingen vanuit het ziekenhuis zijn voor ons een enorme aanwinst. Een kwart van de ouderen gaat van daaruit naar het verpleegtehuis, voor geriatrische revalidatiezorg."