Meekijkconsult

Een belangrijk thema in de zorg is ‘De juiste zorg op de juiste plek’. Eén van de pijlers is het voorkomen van duurdere zorg, zoals onnodige verwijzingen naar de 2e lijn. Het Meekijkconsult van ZorgDomein draagt hier actief aan bij.

De voordelen

Kostenverrekening automatisch afgehandeld

De declaratie en/of de verrekening worden op basis van regionale afspraken automatisch afgehandeld via een proces in ZorgDomein. In dit proces staan de zorggroepen centraal.

Patiënten goed geholpen

Patiënten hoeven in veel gevallen niet naar het ziekenhuis, krijgen een deskundig oordeel van een medisch specialist, blijven vaak onder behandeling van de huisarts en hoeven geen eigen risico te betalen.

Flexibel in te richten

Flexibel in te richten voor wisselende regionale (werk)afspraken rondom advies op afstand. ZorgDomein ontzorgt en faciliteert in het implementatie traject en ondersteunt regionale afspraken tussen o.a. ziekenhuizen en zorggroepen.

Voorkomen onnodige verwijzingen

De huisarts heeft een brede medische basiskennis, maar heeft soms aanvullend advies nodig om gezondheidsklachten van een patiënt te beoordelen. Met het Meekijkconsult consulteert de huisarts eenvoudig een medisch specialist of een psychiater of doet een aanvraag voor een 1,5e lijnsconsult. Op deze manier werken de huisarts en de specialisten nauw samen en kan de patiënt vaak onder behandeling van de huisarts blijven.

Hoe werkt het Meekijkconsult

Tijdens het verwijsproces krijgt de huisarts de keus om te verwijzen of een Meekijkconsult aan te vragen.

Stap 1: De huisarts vraagt digitaal advies aan de specialist.

Stap 2: De specialist beantwoordt de vraag, afhankelijk van regionale afspraken én type vraag; digitaal, face to face (beeld of fysiek) of in aanwezigheid van de patiënt (beeld of fysiek).

Optioneel

Stap 3: De declaratie en/of de verrekening worden op basis van regionale afspraken automatisch afgehandeld via een proces in ZorgDomein.

76%

van de huisartsen ervaart het meekijkconsult als een extra mogelijkheid in de begeleiding en behandeling van patienten in de huisartsenpraktijk.

Conclusie pilot Reinier de Graaf Gasthuis en Sint Franciscus Vlietland Groep

“Meekijkconsult is een prima manier om de zorg meer in de eerste lijn te organiseren, en tegelijkertijd specialistisch advies in te zetten waar dat nodig is”.

Stijn van Kreij, adviseur zorgsamenwerking JBZ

Deze oplossing is beschikbaar voor:

De onderstaande zorgprofessionals of zorginstellingen kunnen gebruik maken van deze oplossing. 

 

Interesse? Neem contact op

Wil je meer weten over deze oplossing of wil je weten hoe ZorgDomein jou of je organisatie kan helpen? Neem dan contact met ons op.

Wij beantwoorden al je vragen en laten je graag alle mogelijkheden van ZorgDomein zien