Adviesconsult

De huisarts heeft een brede medische basiskennis, maar heeft soms aanvullend advies nodig om gezondheidsklachten van een patiënt te beoordelen. Met het Adviesconsult consulteert de huisarts eenvoudig een medisch specialist of een psychiater of doet een aanvraag voor een 1,5e lijnsconsult. Er is geen verwijzing naar het ziekenhuis nodig. Op deze manier werken de huisarts en de specialisten nauw samen en kan de patiënt vaak onder behandeling van de huisarts blijven. Zo draagt deze oplossing bij aan substitutie in de zorg.

Voor verwijzers

Voor zorgaanbieders

Waarom kiezen voor ZorgDomein

Betere behandeling patiënt

76% van de huisartsen ervaart het Adviesconsult als een extra mogelijkheid in de begeleiding en behandeling van de patiënten in de huisartsenpraktijk.

Betere samenwerking en nuttig advies

Ruim 2/3 van de huisartsen ziet het Adviesconsult als een extra leermoment en meer dan de helft verwacht in de toekomst geen extra advies nodig te hebben bij eenzelfde vervolgvraag.

Voordelen voor de patiënt

Het Adviesconsult valt buiten het eigen risico, de wachttijd is veel korter en patiënten hoeven niet onnodig naar het ziekenhuis, terwijl ze wél profiteren van de kennis van een medisch specialist.

ZorgVerbinders

“ZorgVerbinders” is een serie korte films over ontmoetingen tussen twee, via ZorgDomein verbonden, zorgprofessionals. Tijdens een gesprek wisselen zij hun ideeën uit over het werken in de zorg, vandaag morgen en in de toekomst.

In aflevering 1 ‘De best mogelijke zorg’ spreken huisarts Marlous Koningsveld-Kortekaas en dermatoloog Folkert Blok over de toepassing van het meekijkconsult via ZorgDomein.

Hoe werkt het Adviesconsult

Tijdens het verwijsproces krijgt de huisarts de keus om te verwijzen of een Adviesconsult aan te vragen.

Stap 1: De huisarts vraagt digitaal advies aan de specialist.

Stap 2: De specialist beantwoordt de vraag, afhankelijk van regionale afspraken én type vraag; digitaal, face to face (beeld of fysiek) of in aanwezigheid van de patiënt (beeld of fysiek).

Optioneel

Stap 3: De declaratie en/of de verrekening worden op basis van regionale afspraken automatisch afgehandeld via een proces in ZorgDomein.

76%

van de huisartsen ervaart het Adviesconsult als een extra mogelijkheid in de begeleiding en behandeling van patienten in de huisartsenpraktijk.

Conclusie pilot Reinier de Graaf Gasthuis en Sint Franciscus Vlietland Groep

Patiënten hoeven nu niet onnodig naar het ziekenhuis, terwijl ze wél profiteren van de kennis en knowhow van een medisch specialist.”

Teun van der Wijst, huisarts bij Huisartsenpraktijk Welling & Van der Wijst

Deze oplossing is beschikbaar voor:

De onderstaande zorgprofessionals of zorginstellingen kunnen gebruik maken van deze oplossing. 

 

Interesse? Neem contact op

Wil je meer weten over deze oplossing of wil je weten hoe ZorgDomein jou of je organisatie kan helpen? Neem dan contact met ons op.

Wij beantwoorden al je vragen en laten je graag alle mogelijkheden van ZorgDomein zien

Voor verwijzers

Voor zorgaanbieders