Paramedici maken versnellingsslag in digitale gegevensuitwisseling met huisarts

Vijf beroepsverenigingen van paramedisch zorgverleners – logopedisten, ergotherapeuten, huidtherapeuten, optometristen en oefentherapeuten – stimuleren hun leden om eenvoudig en veilig gegevens uit te wisselen met andere zorgverleners, de regionale samenwerking een impuls te geven en digitale verwijzingen te ontvangen die voldoen aan de HASP-Paramedicus richtlijn. De paramedische beroepsverenigingen hebben onlangs met ZorgDomein een voordeliger tarief voor hun leden kunnen afspreken.

Efficiëntie en betere samenwerking

ZorgDomein is voor de leden van de vijf beroepsverenigingen om meerdere redenen interessant. Om te beginnen is het een puur zakelijke afweging voor meer efficiëntie. Veel praktijken kunnen met ZorgDomein hun administratieve lasten omlaag brengen. Je krijgt je verwijzingen digitaal binnen en je kunt met één druk op de knop goed beveiligd met de huisarts communiceren. Het papierwerk en het geregel kosten dus minder tijd, en die kun je besteden aan de behandeling van patiënten.

Bovendien is ZorgDomein een goed middel om de regionale samenwerking een impuls te geven. Als tientallen paramedici van dezelfde beroepsgroep een vermelding hebben op ZorgDomein, ben je als groep beter zichtbaar. Het is dus vooral goed om samen als beroepsgroep op te trekken richting de huisarts. Momenteel kijken huisartsen voor vervolgzorg al snel naar het ziekenhuis of naar anderhalve lijnszorg, terwijl paramedische zorg ze op allerlei manieren kan helpen. Zo wordt de tweede lijn ontlast en houden we de zorg betaalbaar.

Belangrijke schakel in de zorg

Maarten Koks van ZorgDomein; “Paramedici zijn een waardevolle groep, want zij vormen een belangrijke schakel in de zorg. Met hun brede zorgaanbod ontvangen ze verwijzingen van huisartsen, medisch specialisten en andere verwijzers. Het mooie is dat ZorgDomein dit breed kan faciliteren: verwijzingen ontvangen, zelf doorverwijzen én regionaal samenwerken met andere zorgverleners. Op die manier gebruiken paramedici ons platform in de volle breedte. Er zijn steeds meer informatiesystemen die dat hele proces ondersteunen, en gegevens efficiënt én veilig van het ene EPD naar het andere kopiëren.”

De vijf beroepsverenigingen zijn:

  • Ergotherapeuten van Ergotherapie Nederland
  • Huidtherapeuten van de NVH
  • Logopedisten van de NVLF
  • Optometristen van de OVN
  • Oefentherapeuten van de VvOCM

Aanmelden voor ZorgDomein voor praktijken

Ben je aangesloten bij één van deze beroepsverenigingen* en wil jij je aanmelden op ZorgDomein? Dan krijg je gedurende de gehele contractperiode 30% korting op het maandbedrag en betaal je voor de eenmalige registratiekosten maar €15 (in plaats van €30).

Start direct met aanmelden of lees eerst meer over de verschillende stappen van het aanmeldproces en de antwoorden op veel gestelde vragen.

* Alle vijf beroepsverenigingen behoren ze tot de federatie Paramedisch Platform Nederland. Met de laatste beroepsvereniging die onder PPN valt hoopt ZorgDomein binnenkort ook een overeenkomst te sluiten

Artikel delen?

Deel dit artikel op je eigen tijdslijn.

Nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen binnen ZorgDomein.
Je ontvangt deze dan enkele keren per jaar.

Het laatste nieuws

In de wereld van gezondheidszorg en technologie is het belangrijk om de menselijke kant in het vizier te ...

Sinds 2022 is het mogelijk dat huisartsen gebruik maken van een digitaal laboratoriumformulier...