Meekijkconsult, digiconsult, digitaal consult

Huisartsen en Medisch specialisten delen hun ervaring met het Meekijkconsult

Met het Meekijkconsult (teleconsult) consulteert de huisarts eenvoudig een medisch specialist of doet een aanvraag voor een 1,5 lijnsconsult. Op deze manier werken de huisarts en medisch specialist nauw samen en kan de patiënt vaak onder de behandeling van de huisarts blijven. 

Voordelen

  • Huisarts: bekende werkwijze en directe koppeling met alle HIS’sen 
  • Specialist: aanvragen direct in EPD via bestaande koppeling 
  • Patiënten: hoeven in veel gevallen niet naar het ziekenhuis, krijgen deskundig oordeel en hoeven geen eigen risico te betalen 

Meekijkconsulten leiden tot hogere patiënttevredenheid en meer efficiënte samenwerking 

Rode Kruis Ziekenhuis en huisartsen in Midden-Kennemerland

Specialisten van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk en huisartsen in Midden-Kennemerland hebben in enkele jaren een efficiënte vorm van samenwerking ontwikkeld. Tijdens ‘Meekijkconsulten’ heeft de huisarts gelegenheid om de expertise van een medisch specialist in te schakelen wanneer er vragen zijn over een klacht of aandoening en/of twijfel is over de noodzaak tot doorverwijzen. Wanneer een huisarts gebruik wil maken van het Meekijkconsult, bekijkt de medisch specialist het rapport en brengt een advies uit.

Lees het hele artikel op de website van zorgvisie. 

Minder naar het ziekenhuis, geen eigen risico en meer zekerheid

Ziekenhuis Gelderse Vallei en huisartsen uit de regio Gelderse Vallei

Het Digitaal Advies (Meekijkconsult van ZorgDomein) is sinds 2022 een vast onderdeel van de samenwerking tussen Ziekenhuis Gelderse Vallei en de huisartsen uit de regio Gelderse Vallei. Door het werken met het Digitaal Advies hoeven patiënten minder vaak naar het ziekenhuis, terwijl zij wel de juiste behandeling krijgen. De patiënt kan zo de benodigde zorg door de eigen huisarts dicht bij huis krijgen.

Lees het hele artikel op de website van ziekenhuis Gelderse Vallei.

Digitaal overleg tussen huisarts en specialist in het meekijkconsult 

Reinier de Graaf Ziekenhuis en huisartsenpraktijk de Noot in Nootdorp

“De beste uitvinding van de afgelopen twintig jaar”. Aan het woord Huisarts André van Rijckevorsel van huisartsenpraktijk de Noot in Nootdorp en MDL arts Jaap Kloek van het Reinier de Graaf ziekenhuis die beiden zeer tevreden zijn over de effectiviteit van het meekijkconsult en ook nog enkele verbeterpunten opperen.  

Lees het hele artikel op de website van het Reinier de Graaf ziekenhuis. 

Vier van de vijf ‘Digitaal Advies Consult-patiënten’ blijft in de eerstelijn 

Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis en huisartsen in Midden-Brabant

Meer dan 200 huisartsen in Midden-Brabant hebben de mogelijkheid om medisch advies in te winnen bij een specialist in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis. Leonie Tromp medisch directeur van PrimaCura “Het is een laagdrempelige mogelijkheid om advies te vragen. Het doel is patiëntvriendelijkheid, zodat de patiënt niet naar het ziekenhuis hoeft. Dat bespaart tijd en kosten en bovendien neemt hierdoor de druk op de poli’s af. Kortom: een effectieve substitutievorm.“ 

Lees het hele artikel op de website van Samendraads. 

ADRZ en ZHCo-Periscaldes starten met digitaal meekijkconsult

Medisch specialisten van Adrz en Zeeuwse huisartsen

Sinds juli 2022 kunnen Zeeuwse huisartsen via ZorgDomein een digitaal meekijkconsult aanvragen, bij medisch specialisten van Adrz. Het consult is bedoeld voor niet spoedeisende zorgvragen en maakt het mogelijk advies te krijgen van de medisch specialist, zonder dat hier een verwijzing naar het ziekenhuis voor nodig is. Het meekijkconsult wordt momenteel aangeboden voor de specialismen: cardiologie, interne geneeskunde en orthopedie. In 2023 wil Adrz het digitaal meekijkconsult aanbieden voor de overige specialismen. 

Lees het hele artikel op de website van PeriScaldes. 

Vliegende start voor het meekijkconsult

Het Amphia ziekenhuis en Zorggroep Regio Oosterhout en Omstreken (Zorroo)

Sinds maart 2021 kunnen huisartsen van Zorggroep Regio Oosterhout en Omstreken (Zorroo) makkelijk online advies vragen aan een van de medisch specialisten van het Amphia ziekenhuis. Huisarts Rolieke Cents: “Ik kan de vraag goed formuleren en meteen allerlei documenten meesturen, zoals lab-uitslagen of een thoraxfoto. De specialist heeft zo rustig de tijd om ernaar te kijken met alle relevante informatie bij de hand.” 

Lees het hele artikel op de website van het Amphia ziekenhuis. 

Cardioloog Wilco Tanis over Haga Zorg Dichtbij: ‘Een aantal patiënten hoeft niet meer naar het ziekenhuis te komen’

HagaZiekenhuis

Dankzij het transitieprogramma Haga Zorg Dichtbij realiseerde Cardioloog Wilco Tanis zijn plannen voor een nieuw triagebeleid. Dit was de motor voor teleconsultatie (meekijkconsult). Alle specialismen binnen het HagaZiekenhuis werken hier inmiddels mee.

Lees het hele artikel op de website van het HagaZiekenhuis.

Digitaal meekijkconsult voor huisartsen: nu mogelijk voor specialismen orthopedie en MDL

Noordwest Ziekenhuisgroep

Huisartsen in de regio hebben nu de mogelijkheid een digitaal meekijkconsult aan te vragen bij orthopedie en MDL (maag darm lever). Met een meekijkconsult vraagt een huisarts een medisch specialist van Noordwest Ziekenhuisgroep mee te denken over een zorgvraag.

 Lees het hele artikel op de website van de Noordwest Ziekenhuisgroep.

Artikel delen?

Deel dit artikel op je eigen tijdslijn.

Nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen binnen ZorgDomein.
Je ontvangt deze dan enkele keren per jaar.

Het laatste nieuws

In de wereld van gezondheidszorg en technologie is het belangrijk om de menselijke kant in het vizier te ...

Sinds 2022 is het mogelijk dat huisartsen gebruik maken van een digitaal laboratoriumformulier...