ZorgDomein viert de 100 miljoenste verwijzing

Breukelen, 17 maart 2022 – ZorgDomein heeft op woensdag 16 maart de 100 miljoenste verwijzing via haar zorgplatform verwerkt. Het gaat om een verwijzing vanuit Huisartsenpraktijk Zonneoord naar het Haga Ziekenhuis in Den Haag waarbij een patiënt werd doorverwezen naar het ziekenhuis. Al meer dan 20 jaar maakt ZorgDomein zorgaanbod inzichtelijk voor verwijzers en hun patiënten en helpt hen om de best passende zorg te vinden. Bovendien kunnen zorgverleners sneller werken, gemakkelijk en foutloos overdragen en beter samenwerken in de keten via het zorgplatform. Zo wordt er niet alleen tijd bespaard, maar ontstaat er vooral ook meer ruimte voor mensenwerk in de zorg.

Accountmanager Felicia Yap ging op pad om de Huisartsenpraktijk Zonneoord en het Haga Ziekenhuis in Den Haag te verrassen met een bos bloemen

Digitalisering verbeteren en versnellen

De groei van ZorgDomein is te danken aan het groeiend aantal zorgprofessionals dat gebruik maakt van het zorgplatform. In de afgelopen 20 jaar zijn op het zorgplatform steeds meer mogelijkheden gecreëerd om de best mogelijke zorg voor patiënten te vinden, te regelen en aan te bieden. In 2021 verwerkte ZorgDomein 18,2 miljoen verwijzingen voor patiënten naar eerste-, tweede- en derdelijns zorg, een aantal waar eerder nog 5 jaar voor nodig was.
Dick Gorris, algemeen directeur ZorgDomein: “Wie had ruim 20 jaar geleden kunnen bedenken, toen we in de regio Leiden de eerste verwijzing verwerkten, dat we in 2022 op de 100 miljoen zouden zitten? Reflecterend op wat die 100 miljoen betekent voor de patiënt, zorgprofessionals en -instellingen die met elkaar verbonden zijn, denk ik aan tijd- en kwaliteitswinst, efficiëntie, veiligheid en een enorme kostenbesparing voor de zorg. Dat effect is onmogelijk voor te stellen. Dit inspireert en drijft ons om het zorgplatform de komende jaren verder te ontwikkelen. Bijvoorbeeld door patiënten in staat te stellen zelf hun zorgaanbieder te kiezen.”

Standaardisering is key

Het matchen van zorg lijkt eenvoudig, maar de medisch inhoudelijke zorgvraag en het best passende zorgaanbod bij elkaar brengen, vraagt om een totaaloverzicht van het zorgaanbod in Nederland, fijnmazige selectiecriteria, eenheid van taal in de sector en bovenal standaardisatie. Denk aan het standaardiseren van zorgaanbod, digitaal ingerichte zorgpaden met combinatieafspraken, implementatie van verwijs-standaarden en het koppelen met informatiesystemen van alle disciplines in de zorg. Al meer dan 20 jaar is ZorgDomein een belangrijke speler in de sector en dat heeft geresulteerd in 100 miljoen digitale zorgallocaties.

Ruimte voor mensenwerk

De standaard patiënt bestaat niet. Wanneer je de behoefte en kenmerken van de mens achter de patiënt mee laat tellen is elke zorgvraag uniek. Dankzij de technologie van ZorgDomein kan er voor elke patiënt individuele, persoonlijke zorg gevonden, gekozen en geregeld worden. Meer aandacht voor het individu is ruimte maken voor mensenwerk. Als het gaat om de patiënt betekent dit rekening kunnen houden met de ongelijkvormigheid van patiënten en kunnen anticiperen op hun unieke, persoonlijke zorgbehoefte. Aan de kant van de aanbieder gaat het over ruimte geven aan de unieke expertise en vaardigheden van iedere zorgprofessional. Beide kanten zijn geborgd in het zorgplatform.

Artikel delen?

Deel dit artikel op je eigen tijdslijn.

Nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen binnen ZorgDomein.
Je ontvangt deze dan enkele keren per jaar.

Het laatste nieuws

Om vindbaarheid te verbeteren, past ZorgDomein AI-technieken toe om de zorgvraag en het zorgaanbod ...

Dit jaar doneert ZorgDomein per ingevulde vragenlijst €1 aan Stichting GNAO1 Nederland. ...