Stabilisering in daling verwijzingen naar medisch specialistische zorg via huisarts

– Uitgestelde reguliere zorg loopt nog wel op tot meer dan 1.2 miljoen verwijzingen –

De afgelopen week hebben huisartsen in Nederland gemiddeld 24,5 procent minder verwijzingen en aanvragen diagnostiek gedaan naar ziekenhuizen en zelfstandige klinieken voor medisch specialistische zorg dan verwacht. We hebben te maken met een stabilisering in daling van verwijzingen naar reguliere zorg, gezien nu meerdere weken gemiddeld 1 op de 4 verwijzingen niet plaats vindt. Daarmee is het een veel minder grote daling dan in het voorjaar van 2020. Toen vond op het dieptepunt 75 procent van de verwijzingen niet plaats. Landelijke cijfers, afkomstig van zorgplatform ZorgDomein, laten zien dat de hoeveelheid uitgestelde zorg sinds de start van de pandemie nu is opgelopen tot bijna 1.237.100 verwijzingen. 

Stabilisering van daling

Afgelopen week deden huisartsen 137.674 verwijzingen en aanvragen diagnostiek (exclusief lab) naar ziekenhuizen en specialistische zorg. Dat zijn ruim 44.000 verwijzingen en aanvragen minder dan in normale omstandigheden wel zou zijn gebeurd. De cijfers laten nu vier weken lang zien dat gemiddeld 1 op de 4 verwijzingen niet plaatsvindt. Daarmee is er een stabilisering in de daling te zien.

Verschil ziekenhuizen en zelfstandige klinieken

Van het totaal aan 1,2 miljoen aan uitgestelde verwijzingen gaat het voornamelijk om verwijzingen naar ziekenhuizen, namelijk ruim 1,1 miljoen. Voor zelfstandige klinieken gaat het om bijna 100.000 uitgestelde verwijzingen. De afgelopen week was de daling in verwijzingen naar alleen ziekenhuizen 25,8%. Voor zelfstandige klinieken gaat het om een daling van 14,1% ten opzichte van de prognose 2020 en daarmee zit het aantal verwijzingen voor zelfstandige klinieken op hetzelfde niveau van 2019.

Alle medisch specialismen geraakt

Alle medisch specialismen worden geraakt door de daling in verwijzingen. Allergologie, Dermatologie, KNO-heelkunde, Orthopedie en Sportgeneeskunde zijn op dit moment de grootste dalers.

Inzicht voor huisartsen

Om zo veel mogelijk patiënten te voorzien van de zorg die zij nodig hebben, is het noodzakelijk dat huisartsen inzicht hebben waar reguliere zorg wordt afgeschaald en waar deze nog wel doorgang vindt. ZorgDomein biedt dit inzicht aan nagenoeg alle huisartsen. Ziekenhuizen en zelfstandige klinieken kunnen de toegangstijden tot op het niveau van elk specifiek zorgaanbod, oftewel behandeling passend bij de zorgvraag, goed tonen op ZorgDomein. Daarnaast worden huisartsen en zorgaanbieders geholpen om bij het aanvragen van zorg de urgentie te classificeren conform onderlinge afspraken. Twee eenvoudige stuurwielen om de vraag goed te kunnen dirigeren.

Artikel delen?

Deel dit artikel op je eigen tijdslijn.

Nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen binnen ZorgDomein.
Je ontvangt deze dan enkele keren per jaar.

Het laatste nieuws

In de wereld van gezondheidszorg en technologie is het belangrijk om de menselijke kant in het vizier te ...

Sinds 2022 is het mogelijk dat huisartsen gebruik maken van een digitaal laboratoriumformulier...