Tommie Niessen, ZZP'er in de zorg en spreker op het ZorgDomein event 2022

Ruim 100 ZorgVerbinders maken ZorgDomein event tot een succes

Ontmoeting, verbinding, inspiratie en kennisuitwisseling; dat waren half november de centrale thema’s op het geslaagde ZorgDomein event 2022. Zo’n 120 zorgprofessionals uit alle regio’s kwamen naar Buitenplaats Kameryck voor persoonlijk contact en verhelderende workshops.
En natuurlijk voor de plenaire sessie met interviews, een zorgvlogger én een live-editie van ZorgVerbinders.
Na een hybride versie in 2021 vindt dit jaar weer een volledig live ZorgDomein event plaats. De tafels en stoelen in de grote zaal staan in een soort cabaretopstelling en op elke tafel liggen een paar rood-groene stemkaarten om aan de discussie mee te doen. Het past bij de opzet van de bijeenkomst, waarin ontmoeting en verbinding belangrijke thema’s zijn.

Dagvoorzitter Meike de Jong zet meteen de toon. Ze hoorde minister Kuipers van VWS dit weekend in Buitenhof toegeven dat Nederland niet langer de beste zorg in Europa heeft: de wachtlijsten zijn te lang en de doorstroming is te langzaam. Vandaag gaan we het over dit soort pijnpunten hebben, zegt De Jong, maar ook over oplossingen en verbeteringen door samenwerking.

ZorgDomein Transfer en Caresharing

Een paar oplossingen komen direct voorbij in het interview met Peter Brinkerink en Paul Simoons, respectievelijk technisch en commercieel directeur van ZorgDomein. De Jong vraagt ze naar twee actuele ontwikkelingen: de groei van ZorgDomein Transfer en de overname van Caresharing. Peter Brinkerink: “Met Transfer, de verpleegkundige overdracht van ziekenhuis naar VVT-instelling, hebben we het afgelopen jaar grote stappen gezet. We zijn al een jaar of vijf intensief met de ontwikkeling bezig, en dat was aanvankelijk wel een zoektocht. Maar inmiddels hebben we koppelingen met alle belangrijke informatiesystemen en zijn we hard op weg naar ‘de juiste patiënt in het juiste bed’, mét de juiste informatie. Het is nu al een mooie oplossing, maar we zien ook mogelijkheden om het nog beter te maken.”

Paul Simoons legt uit waarom Caresharing, dat afgelopen najaar is overgenomen door ZorgDomein, voorlopig wel zijn eigen identiteit behoudt: “Het zijn twee verschillende bedrijven. ZorgDomein bewijst zijn waarde vooral bij overdrachtsmomenten in de zorg; Caresharing is dé manier om netwerkzorg, oftewel multidisciplinair samenwerken, goed te kunnen doen. De twee bedrijven vullen elkaar natuurlijk wel goed aan. Daarom gaan we zeker onderzoeken hoe we zorgprofessionals samen nog beter kunnen bedienen, bijvoorbeeld door de gedeelde klanten met één account toegang te geven.”

In de regio én onder de motorkap

Meike de Jong wil weten wat de speerpunten voor 2023 zijn. Paul: “Keuzes maken is altijd lastig, want de ontwikkelaars bij ZorgDomein worden enorm overvraagd. Maar onze belangrijkste aandachtsgebieden zijn duidelijk: verwijzingen naar de medisch-specialistische zorg en aanvragen voor labdiagnostiek, ouderenzorg en netwerkzorg; dat laatste mede dankzij de overname van Caresharing. En op al die vlakken richten we ons sterk op de ondersteuning van samenwerking in de regio.”

Peter: “Als het gaat om gegevensuitwisseling – en daar is ZorgDomein natuurlijk al 22 jaar mee bezig – gaan we hard verder met de open infrastructuur. Dat is volgens ons dé manier om zo veel mogelijk partijen toegang te geven tot het koppelplatform van ZorgDomein. Verder gaan we volgend jaar flink sleutelen onder de motorkap van ZorgDomein. De laatste grote systeemupgrade vond plaats in 2015, op mijn eerste werkdag bij ZorgDomein trouwens. Dus het wordt weer eens tijd, hoewel ik niet verwacht dat het zo spannend en ingrijpend zal worden als destijds.”

Positieve verhalen over de zorg

Gastspreker is Tommie Niessen, zzp’er in de zorg die bekend is van zijn ontroerende vlogs met de – vaak oudere – cliënten die hij begeleidt. Met zijn vlogs en boeken wil hij de zorg graag positief op de kaart zetten, vertelt hij. “Er zijn zoveel mooie verhalen over de sector te vertellen. En zorg is echt niet alleen iets voor mensen in een witte jas: ieder mens zorgt op een bepaalde manier voor een ander. Omdat we iets voor een ander willen betekenen. Zorg is iets wat ons als mensen verbindt.” Om die woorden te illustreren, laat hij een paar treffende videofragmenten met cliënten de revue passeren.

Tommie heeft zeker vertrouwen in de toekomst van de zorg: “Als het om technische innovaties gaat, zijn er op dit moment misschien wel te véél oplossingen. Zorgverleners en techneuten hebben allebei hun eigen specialisme: de een weet wat er in de zorg nodig is, de ander wat er technisch allemaal mogelijk is. Laten we daarom goed naar elkaar luisteren, de mens centraal stellen en kleine stapjes vooruit zetten. Dan moet het goed komen.”

Lees ook het tweede artikel over de paneldiscussie; de live-editie van ZorgVerbinders.

Artikel delen?

Deel dit artikel op je eigen tijdslijn.

Het laatste nieuws

Huiarsts-columnist Danka Stuijver is gastspreker tijdens het ZorgDomein evenement...

Medisch laboratoria werken steeds vaker samen in hun regio, ook bij de verwerking van diagnostiekaanvrage...