Medify verrijkt de ZorgDomein Digitale Patiëntreis

De Digitale Patiënt Reis (DPR) is inmiddels een standaard onderdeel van ons platform geworden. Dat betekent dat je nu direct zelf gebruik kunt maken van deze ontwikkeling en daarnaast (betaalde) integraties met onze partners kunt inzetten. Klik hier voor meer informatie.

Van de verwijzing naar de eerste afspraak in het ziekenhuis; in dit traject valt nog een wereld te winnen, qua efficiëntie voor de zorginstelling en betere voorbereiding van de patiënt. Daarom ontwikkelde ZorgDomein de Digitale Patiëntreis: een slimmere manier om de eerste afspraak te maken én direct een betere informatievoorziening voor patiënt en zorginstelling. De koppeling met Medify maakt de Digitale Patiëntreis nog aantrekkelijker, met visuele informatie voor de patiënt en een intake die vooraf digitaal plaatsvindt. Peter Krol van Medify: “Het consult kan zich nu direct toespitsen op de diagnose en de patiënt.”

Digitale Patiëntreis

N

Afspraak maken
Via slechts 1 keer inloggen, digitaal een afspraak maken vanuit de verwijzing of order van de huisarts.

N

Toestemming geven
Akkoord geven voor de uitwisseling van (medische) gegevens.

N

Voorbereiden en meenemen
Alle informatie inzien over de eerste afspraak.

N

Patiëntportaal bereiken
Direct bij verwijzing of order de weg naar het patiëntportaal vinden.

N

Veelgestelde vragen raadplegen
Veel voorkomende vragen van andere patiënten inzien.

Medify

N

3D-gevisualiseerde informatie
Voor elke ingreep wordt precies uitgelegd wat er gaat gebeuren.

N

Gedigitaliseerde intake
Per specialisme zijn vragenlijsten ingericht voor de digitale intake.

Meer mensen in één keer geholpen

Wie via ZorgDomein naar de specialist verwezen wordt, krijgt doorgaans een e-mail met een link naar het digitale verwijsbericht. “Maar daarmee is de afspraak nog bepaald niet rond”, zegt Remco Armee, COO van ZorgDomein. “Vaak is het niet duidelijk hoe die afspraak tot stand komt: wordt de patiënt gebeld of moet hij zelf actie ondernemen?”

Daarom ontwikkelde ZorgDomein Digitale Patiëntreis, Een logische uitbreiding van het digitale verwijsbericht. Het belangrijkste voordeel is de veel efficiëntere manier om de afspraak te maken. De patiënt ontvangt het verwijsbericht, klikt door en maakt zelf de afspraak. Dat scheelt de patiënt een hoop gedoe en onzekerheid. En het ziekenhuis veel kosten.

De Digitale Patiëntreis heeft meer voordelen. Remco: “De patiënt kan toestemming geven voor de behandeling of het delen van gegevens, en krijgt informatie over hoe hij zich moet voorbereiden en wat hij mee moet nemen. Zo zijn er nog veel meer manieren waarop we patiënt en de zorginstelling in dit traject kunnen ondersteunen. Bijvoorbeeld via de koppeling met Medify: dat is een echt een verrijking voor zowel de patiënt als de zorginstelling.”

3D-gevisualiseerde informatie en gedigitaliseerde intake

Medify biedt visuele informatie aan de patiënt én zorgt dat de zorginstelling alle benodigde patiëntgegevens krijgt door de intake vooraf digitaal aan te bieden. Ziekenhuizen die al met Medify werken – dat zijn er ruim veertig – kunnen Medify nu eenvoudig toevoegen aan de Digitale Patiëntreis.

Medeoprichter en COO Peter Krol: “De patiënt krijgt vooraf 3D-gevisualiseerde informatie van ons: voor elke ingreep duiken we het lichaam in om precies uit te leggen wat er gaat gebeuren. Dat werkt aantoonbaar beter dan mondelinge informatie. Zo kan de patiënt alles goed begrijpen en ook écht ‘informed consent’ geven als dat nodig is. Bovendien vragen we de patiënt om alle informatie die de arts op voorhand wil hebben; dat hebben we voor elk specialisme apart ingericht. Daar komt ook nog een risicoclassificatie overheen, zodat de arts direct alle aandachtspunten op een rij heeft. Het consult kan daardoor veel meer worden gefocust op de diagnose en de patiënt. Dat zorgt voor snelheid én veel meer kwaliteit in het hele behandelproces.”

Veel winst te behalen voor zorginstellingen

De koppeling tussen ZorgDomein en Medify biedt volgens Peter grote mogelijkheden: “Het proces tussen de verwijzing en de eerste afspraak is echt onontgonnen terrein. Daar valt voor zorginstellingen veel winst te behalen. ZorgDomein zit in dé positie om ze daarbij te helpen, en Medify heeft een schat aan zorginhoudelijke kennis. Samen helpen wij ziekenhuizen echt bij de procesoptimalisatie.”

Ook Remco is enthousiast over de samenwerking: “ZorgDomein heeft als missie om de best mogelijke zorg voor iedereen bereikbaar te maken. De Digitale Patiëntreis draagt daaraan op verschillende manieren bij. Om te beginnen organiseren we de zorg hiermee handiger en sneller. Bovendien is dit dé manier om patiënten meer grip op hun behandeling te geven; onderzoek laat zien dat de betrokkenheid van patiënten echt een positieve invloed heeft op hun genezing. Daarom ben ik ook blij met de koppeling met Medify: het is een welkome aanvulling om de patiënt nóg beter voor te bereiden. En Digitale Patiëntreis biedt een unieke kans om die patiënt te bereiken op het cruciale moment tussen de verwijzing en de eerste afspraak in het ziekenhuis. We hebben elkaar dus veel te bieden – en samen kunnen we de zorg verbeteren.”

Artikel delen?

Deel dit artikel op je eigen tijdslijn.

Het laatste nieuws

Huiarsts-columnist Danka Stuijver is gastspreker tijdens het ZorgDomein evenement...

Medisch laboratoria werken steeds vaker samen in hun regio, ook bij de verwerking van diagnostiekaanvrage...