Header artikel Digitale zorginstelling Ksyos zet dienst Slaap op ZorgDomein

Digitale zorginstelling Ksyos zet dienst Slaap op ZorgDomein

Wie apneu of een andere slaapaandoening heeft, kan thuis het onderzoek ondergaan en de behandeling laten faciliteren door Ksyos. Deze online zorginstelling heeft daarvoor een eigen polikliniek voor slaapapneu geopend. Om de kliniek bekendheid te geven, koos Ksyos voor landelijke aanwezigheid op ZorgDomein.

Met 7.500 huisartsen en 4.500 medisch specialisten en paramedici is Ksyos, zoals men het zelf zegt, de grootste zorginstelling van Nederland. De aangesloten huisartsen kunnen bij de specialisten en paramedici terecht voor diagnostiek en behandeling in uiteenlopende disciplines: van cardiologie en oogheelkunde tot ggz. Ksyos ziet daarmee zo’n 2000 patiënten per dag. Het gaat daarbij altijd om digitale diensten die online geleverd worden. 

Slaap-poli in eigen beheer

“Het doel van Ksyos is uiteindelijk om de specialistische zorg te ontlasten, door minder complexe zorg op afstand aan te bieden”, zegt Bart Relou, manager van het Slaap-team. “In de huidige coronacrisis zie je dat ziekenhuizen aan hun maximale capaciteit zitten en ook de vergrijzing gaat op termijn voor een enorme extra belasting zorgen. Ksyos wil als een filter fungeren voor de specialistische zorg. We zorgen ervoor dat laagcomplexe zorg veel efficiënter behandeld wordt, zodat er in het ziekenhuis meer ruimte komt voor complexere aandoeningen.”

Voor één van de disciplines, de dienst Slaap, heeft Ksyos een eigen polikliniek. Aaron Bakker, Accountmanager Slaap: “Tot voor kort koppelden we huisartsen altijd aan externe zorgverleners, maar voor Slaap hebben we nu onze eigen medisch specialisten in huis. De huisarts speelt als poortspecialist ook een belangrijke rol hierin. Het medisch protocol bij slaapproblematiek is ingewikkelder dan bij andere disciplines. Onze specialisten kunnen de patiënt daarbij goed instrueren en de behandeling indiceren. Ksyos biedt zelf de apparatuur aan, waarmee patiënten thuis een slaaponderzoek kunnen uitvoeren. Het is dus een volwaardige Slaap-ZBC.” 

Digitaal aanbod op ZorgDomein

Ksyos biedt de dienst Slaap sinds kort ook op ZorgDomein aan; dankzij zestig schermvermeldingen is dienst door heel Nederland zichtbaar. Bart Relou: “In de huidige opzet is Slaap voor ons een nieuwe discipline. We investeren uiteraard in bekendheid van de dienst onder de huisartsen die al met ons samenwerken, maar we willen ons niet alleen daartoe beperken. Daarom zorgen we ervoor dat alle huisartsen ons kunnen zien, als ze via ZorgDomein verwijzen. Het is goed mogelijk dat Ksyos in de toekomst meer disciplines volledig in eigen huis gaat uitvoeren. In dat geval breiden we onze aanwezigheid op ZorgDomein uit.”

‎Paul Simoons, Chief Commercial Officer bij ZorgDomein, is blij met de komst van Ksyos op het platform. Simoons: “Sinds 2020 tonen steeds meer zorginstellingen ook digitaal zorgaanbod op ons platform. Op die manier kunnen zij hun patiënten ook in tijden van corona reguliere zorg blijven bieden. Ksyos gaat daarin nog een stap verder, door zorg uitsluitend digitaal aan te bieden. En dat sluit naadloos aan bij de missie van ZorgDomein: voor iedere patiënt de best mogelijk zorg bereikbaar maken.” 

Passende zorg in eigen omgeving

Ook Aaron Bakker benadrukt de voordelen voor de patiënt: “Ksyos wil patiënten passende zorg bieden in hun eigen omgeving, dat doen we bijvoorbeeld ook met de dienst Slaap. Mensen hebben geen wachttijden of reistijd. Ze doen het slaaponderzoek thuis, in een vertrouwde situatie en niet in het ziekenhuis met alle huidige coronarisico’s. We gebruiken daarbij de nieuwste technologie die we eenvoudig meerdere nachten kunnen inzetten en die niet onderdoet voor het onderzoek dat je in het ziekenhuis zou hebben. Je moet er een klein beetje technisch onderlegd voor zijn, maar voor de generatie van nu is dit vanzelfsprekend. En de voordelen zijn zo groot, dat de keuze voor patiënten snel gemaakt is.”

Artikel delen?

Deel dit artikel op je eigen tijdslijn.

Het laatste nieuws