Interview met vrijgevestigd psycholoog, Simone Waltz
"Verwijzingen vanuit de huisarts krijgen we vooral via ZorgDomein."

Interview | Vrijgevestigd psycholoog, Simone Waltz

Toen psycholoog Simone Waltz samen met een vakgenoot een eigen praktijk opende, namen ze direct een aansluiting op ZorgDomein. “Daar kunnen huisartsen ons eenvoudig vinden en zien welke behandeltechnieken we aanbieden”, zegt ze. Ook voor de administratie heeft ZorgDomein volgens haar z’n voordelen.
In het voorjaar van 2021 startte Simone Waltz samen met Margit van Kampen Psychologenpraktijk Waltz & Van Kampen. Hun praktijk zit in de voormalige gevangenis Wolvenplein, aan de Utrechtse Wittevrouwensingel. Simone: “Mensen kunnen bij ons terecht voor individuele behandeling voor alle klachten die passen binnen de basis GGZ. We behandelen dus cliënten met enkelvoudige problematiek die maximaal tien of elf gesprekken nodig hebben. Bijvoorbeeld somberheid, angst, burn-out of trauma gerelateerde klachten.”

Makkelijk te vinden voor huisartsen

Simone Waltz: “Toen we de praktijk openden, hebben we direct een aansluiting op ZorgDomein genomen. Zowel mijn collega als ik hadden al ervaring met het systeem, via een andere werkkring. ZorgDomein is natuurlijk hét platform waarop veruit de meeste huisartsen hun doorverwijzingen doen, en waar ze je dus makkelijk vinden. Bij de opening van de praktijk stuurden we ook een mail naar alle huisartsen in de buurt om te laten weten hoe ze ons konden vinden. En het blijkt ook goed te werken: zo’n twee derde van de verwijzingen die we binnenkrijgen komt binnen via ZorgDomein.”

Waltz & Van Kampen hebben via ZorgDomein aangegeven welke behandeltechnieken ze aanbieden; de praktijk werkt onder andere met technieken uit de cognitieve gedragstherapie, schematherapie en EMDR. Door die specialismen goed zichtbaar te maken voor de verwijzer krijg je als praktijk cliënten met wie je werkelijk aan de slag kunt. Bovendien ontvangt de cliënt sneller de juiste zorg op de juiste plaats. Simone Waltz: “Het was even zoeken, maar uiteindelijk is het eenvoudig om aan te vinken welke psychologische zorg je te bieden hebt. ZorgDomein heeft ook een preview-knop: je kunt dan zien wat de huisarts precies ziet als hij je praktijk opzoekt. Voor ons is een bevriende huisarts gaan kijken: hij wist onze praktijk te vinden en ook ons zorgaanbod, bijvoorbeeld dat we EMDR aanbieden.”

Eenvoudig verwijsbrieven downloaden en verslagen uitbrengen

Ook voor de administratie heeft ZorgDomein voordelen. Simone Waltz: “Het is heel handig dat we de verwijsbrief met alle cliëntgegevens kunnen downloaden in ons eigen systeem. Soms komt een patiënt langs met een papieren verwijsbrief, daarvan moeten we dan een foto maken die in het dossier gaat; dat is natuurlijk meer werk. En mensen kunnen zo’n papieren verwijsbrief ook vergeten of kwijtraken.”
Verder gebruikt ze ZorgDomein om verslag uit te brengen aan de huisarts: de tussentijdse adviesbrief en aan het eind van de behandeling de ontslagbrief. Simone: “Dat gaat in de nabije toekomst nog veel handiger worden, wanneer ons elektronisch patiëntendossier een koppeling met ZorgDomein krijgt. Dat is praktisch voor ons én bij de terugrapportage vooral voor de huisarts. Die kan onze rapportage dan ook weer meteen via ZorgDomein ontvangen.”

Simone Waltz kan ZorgDomein al met al zeker aan andere vrijgevestigde psychologen aanraden: “Het is voor huisartsen een gemakkelijk en veelgebruikt platform. Dus het is goed voor je zichtbaarheid als je op ZorgDomein je diensten aanbiedt. En het scheelt heel wat papierwerk. Het is wel goed om een EPD te kiezen dat een koppeling met ZorgDomein heeft, want dan gebruik je de mogelijkheden echt volop.”

Simone Waltz
Vrijgevestigd psycholoog, Psychologenpraktijk Waltz & Van Kampen

Interview delen?

Deel dit interview op je eigen tijdlijn.

Nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen binnen ZorgDomein.
Je ontvangt deze dan enkele keren per jaar.

Interviews

Als Business Developer bij ZorgDomein kijkt Sabine Gibson naar diverse markten, waaronder het Sociaal Dom...

Hoe maak je de aanvraag van diagnostiek efficiënter, eenvoudiger en duurzamer?...