Jolande van Teeffelen
"Dankzij de verwijzingen van ZorgDomein kunnen we betere zorg leveren."

Interview | Diëtist en leefstijlcoach, Jolande van Teeffelen

Een kleine twintig jaar geleden startte Diëtistenpraktijk HRC in Rotterdam. Oprichtster Jolande van Teeffelen zag haar praktijk niet alleen fors groeien, maar ook flink veranderen: “Om de juiste zorg op de juiste plaats te kunnen geven, moet je goed samenwerken in de buurt. De verwijzingen die we via ZorgDomein ontvangen helpen daarbij.”

De afgelopen twee decennia groeide diëtistenpraktijk HRC uit tot een omvangrijke praktijk met inmiddels 20 diëtisten en leefstijlcoaches op 34 locaties in de regio Rotterdam. Ergens halverwege die stormachtige groei besloot HRC om de hele administratie te automatiseren en een aansluiting op ZorgDomein te nemen. Jolande van Teeffelen: “Om van de papieren dossiers af te zijn, schakelden we over op het EPD van Intramed. Toen wilden we ook meteen de verwijsbrief digitaal hebben; dat scheelt niet alleen veel werk, maar ook ruis. Een papieren verwijzing kan zomaar drie weken blijven liggen in het postvak van iemand die op vakantie is, terwijl het misschien om spoedeisende zorg gaat. Nu komt zo’n verwijzing via ZorgDomein digitaal binnen bij ons centrale secretariaat, dus er is altijd passende opvolging.”

Samenwerking met andere disciplines

Jolande van Teeffelen heeft haar vakgebied behoorlijk zien veranderen: “Ooit gaf een diëtist vrijwel alleen voedingsadvies. Tegenwoordig kijken we veel meer naar de toepasbaarheid van dat advies, ook rekening houdend met de persoonlijke omstandigheden. Het is dus meer coaching geworden. Verder zien we de laatste jaren relatief meer ouderen met welvaartsziektes als overgewicht, hart- en vaatziekten en diabetes – hoewel we natuurlijk evengoed kinderen met allergie en vrouwen met zwangerschapsdiabetes behandelen. Die ouderen zijn vaak patiënten met meervoudige aandoeningen en een ziektegeschiedenis. Daarnaast krijgen we in onze praktijk mensen die vroeger voor diëtetiek naar het ziekenhuis gingen. Kortom: de gevallen zijn ingewikkelder geworden.”
Dat vraagt om meer samenwerking met andere zorgverleners in de wijk, onder meer via goede digitale informatievoorziening. Jolande: “Voeding en leefstijl hebben altijd te maken met andere gezondheidsgebieden, van somatiek tot GGZ en daar komt dus bij dat de problematiek ingewikkelder wordt. We overleggen daarom veel met huisartsen en praktijkondersteuners. Vaak zitten we voor een casus met meerdere disciplines om de tafel. Om de juiste zorg op de juiste plaats te kunnen geven, móet je wel samenwerken. Je kunt tegenwoordig niet meer in je hokje blijven zitten.”

De patiënt is meteen in charge

Jolande van Teeffelen: “De verwijzingen die ik via ZorgDomein ontvang helpen daarbij. Ook als mensen direct naar een van onze locaties toekomen, vragen we toch altijd naar een verwijzing door de huisarts. Dan missen we geen informatie – mensen vergeten nog wel eens welke medicatie ze slikken, of dat ze al eens een medische ingreep hebben gehad. Via ZorgDomein stuurt een huisarts die medische voorinformatie eenvoudig mee. Zo krijgen wij een volwaardige verwijzing waarmee we onze klanten betere kwaliteit kunnen bieden.”
Ze is verder erg te spreken over het Patiëntbericht dat mensen ontvangen bij hun verwijzing via ZorgDomein. Jolande van Teeffelen: “Daarmee zijn patiënten meteen goed op de hoogte van hun doorverwijzing en krijgen we beter geïnformeerde mensen in de praktijk. Bovendien geeft de informatie in het Patiëntbericht mensen meer grip op hun behandeling. Dat stimuleren we zelf ook: ons EPD heeft een online intakeformulier, dat de klant zelf kan invullen. Daarmee is de patiënt dus meteen in charge en wij hoeven alleen nog gegevens te checken en aan te vullen. En verder hebben we via de ZorgDomein-verwijzing alle klantgegevens en de administratieve gegevens voor de zorgverzekering. Je kunt dus sneller aan de slag met de feitelijke zorg.”

Rest de vraag of Jolande van Teeffelen ZorgDomein ook aan andere diëtisten zou aanraden. Jolande: “Wij zijn natuurlijk een grote speler in de regio Rotterdam, een uitgebreid gebied waar zorgverleners met verschillende systemen werken. Maar ik moet zeggen dat ik ZorgDomein eigenlijk het prettigst vind werken, ook vanwege het Patiëntbericht. Als ik een kleine solopraktijk zou hebben en voor één platform zou moeten kiezen, dan zou ik zeker voor ZorgDomein kiezen.”

Jolande van Teeffelen
Diëtist en leefstijlcoach, Diëtistenpraktijk HRC in Rotterdam

Interview delen?

Deel dit interview op je eigen tijdlijn.

Werken bij ZorgDomein

Lees hoe het is om te werken bij ZorgDomein

Interviews

Sinds januari 2023 werkt Elsbeth Stravers bij ZorgDomein als relatiemanager en heeft een schat aan kennis...

Interview met Robina Schouten, teamlid HR verantwoordelijk voor recruitment en employer branding...