Joyce Spoon, ZorgDomein, gaat op bezoek bij de praktijk van huisarts Timmers in Rotterdam Zuid

ZorgDomein op bezoek bij de praktijk van huisarts Timmers in Rotterdam-Zuid

‘ZorgDomein op bezoek’ is een serie blogs waarin een medewerker van ZorgDomein op bezoek gaat bij een zorgorganisatie die gebruik maakt van het zorgplatform. Waarom we dit doen? Het geeft ons goed zicht op de dagelijkse praktijk en de werkprocessen van gebruikers van ons platform. Vaak geeft het ook concrete handvatten om het platform te optimaliseren. Zo kunnen zorgprofessionals nog beter samenwerken en eenvoudig zorg vinden, regelen en aanbieden. Wij zetten onze technologie in, zodat zij het beste kunnen doen voor hun patiënten.

In deze aflevering gaat Joyce Spoon op bezoek bij de praktijk van huisarts Timmers in Rotterdam-Zuid.

Joyce Spoon werkt al een aantal jaar bij ZorgDomein in verschillende rollen. In haar rol als Customer Experience Researcher deed zij veel onderzoek naar huisartsen en hoe zij werken met ZorgDomein. Door data-analyses kreeg zij bijvoorbeeld inzicht in het gedrag van huisartsen, en door interviews wist ze wat ze goed vinden, of juist minder goed en dat ze vaak nog niet alle mogelijkheden van ons platform kennen. Allemaal kennis om ervoor te zorgen dat we het platform kunnen optimaliseren.

“Wat ik alleen nog miste was de ervaring hoe het er nu echt op een huisartsenpraktijk aan toe gaat, het complete plaatje. Daarom heb ik huisarts Timmers de brutale vraag gesteld of ik een dag met hem kon meelopen. Dat mocht! Dus begin dit jaar ben ik naar Rotterdam-Zuid gereden om een dagje mee te kijken. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik nog meer respect heb gekregen voor het huisartsenvak. Graag deel ik dan ook met jullie hoe mijn dag is verlopen.”

Information overload

We starten de dag om 08.00 uur met het openen van het digitale postvak in het huisartsinformatiesysteem Medicom. Als een raket bekijkt Timmers alle binnengekomen brieven van patiënten die uit het ziekenhuis zijn ontslagen en de labuitslagen. In de brieven staan lappen met tekst, maar binnen een paar seconden weet hij de belangrijkste informatie eruit te halen terwijl ik nog niet eens weet waar ik moet kijken.

Schakelen, schakelen, schakelen

Daarna start het spreekuur (08.15 uur). Voordat Timmers de patiënten ophaalt uit de wachtkamer bekijkt hij vlug de historie van de patiënt in Medicom. Als we patiënten ophalen vragen we of ze het goed vinden dat ik vandaag even meekijk. Gelukkig vinden ze dat geen probleem. We zien verschillende patiënten met allemaal hun eigen en zeer diverse klachten. Zo is er een patiënt met oogproblemen, een patiënt met astma, een puber met zijn geheel eigen problematiek, een patiënt met een te hoge bloeddruk en een patiënt die al lang niet kan plassen en ter plekke een katheter krijgt. Al blijkt dat toch niet nodig omdat het spontaan komt als hij op de behandeltafel ligt. En dan was er nog die patiënt die dacht dat hij een brief met uitslagen had ontvangen. Maar het bleek om een uitnodiging voor een afspraak in het ziekenhuis te zijn. Ook laaggeletterdheid is iets wat regelmatig voorbij komt in de praktijk.

Patiënten bellen

Rond 11.00 uur is het tijd om te kijken naar de actielijst in Medicom. Verschillende patiënten moeten geïnformeerd worden over uitslagen. Maar er moet ook nog gebeld worden met een zorginstelling omdat het advies voor vervolgzorg niet geheel duidelijk is. Inmiddels duizelt het mij al bijna en is het gelukkig even pauze. We lunchen gezellig met alle medewerkers op de praktijk.

Besef

Na de lunch stappen we op de fiets om visites te doen. Eerste stop is een wat oudere mevrouw die psychisch niet helemaal in orde is. Mogelijk heeft ze covid, maar ze heeft hulp nodig, dus we gaan gewoon naar binnen. Eigenlijk heeft deze vrouw meer zorg nodig, maar hoe en van wie gaat ze dit krijgen? Bij mij komt het besef dat ik het zo goed heb en de meeste mensen om mij heen ook, maar er zijn zoveel mensen net als deze vrouw waar dat niet voor geldt. We helpen haar zo goed mogelijk en stappen daarna weer op de fiets naar de volgende patiënt.

En door!

Eenmaal terug op de praktijk werkt Timmers de dossiers bij van de ‘visite-patiënten’ en gaan we daarna gelijk door met het middagspreekuur. We zien nog vier patiënten. Een vrouw met een medisch probleem dat niet eerder is gezien door corona, een jongetje met voetproblemen, een man met een bult op zijn kaak en een vrouw met mogelijk een hersenbloeding. De laatste verwijst hij, na enige telefonische discussie met het ziekenhuis (en frustratie bij Timmers), door naar de neuroloog.

Naar huis

Compleet gesloopt stap ik rond 16.00 uur in mijn auto om naar huis te rijden. Ik ben onder de indruk van de hoeveelheid informatie die op een huisarts afkomt. Van het snelle schakelen, het gebruik van systemen (die niet altijd even goed meewerken) en van alle verschillende casussen en patiënten.

Conclusie van de dag

Huisartsen zijn wat mij betreft echte alleskunners en werken ontzettend hard. Ik ben blij dat ik bij ZorgDomein werk en dat ik mij samen met mijn collega’s dagelijks kan inzetten om huisartsen zo goed mogelijk te ondersteunen, zodat zij de beste zorg kunnen leveren voor hun patiënten.

Artikel delen?

Deel dit artikel op je eigen tijdslijn.

De laatste blogs

De toekomst van gegevensoverdracht en databeschikbaarheid...

Begin juni vond in Lissabon HIMSS Europe 23 plaats; de afkorting staat voor Healthcare Information and Ma...