Vijf vragen aan Tamara de Boer, actieve leefstijlcoach op ZorgDomein

Leefstijlcoaches kunnen sinds kort hun diensten aanbieden via ZorgDomein. De beroepsvereniging BLCN (Beroepsvereniging Leefstijlcoaches Nederland) sloot hiervoor op 1 mei 2020 een overeenkomst. Tamara de Boer was er snel bij: ze gebruikt ZorgDomein al volop om gecombineerde leefstijlinterventies aan te bieden. Vijf vragen aan deze enthousiaste zzp’er met een praktijk voor leefstijlcoaching.

Waarom koos je voor een aansluiting op ZorgDomein?

Tamara: “In de nieuwsbrief van de BLCN las ik dat het kon, en het leek me vooral een efficiënte manier van verwijzen. De huisarts heeft de verwijzing snel gemaakt, inclusief de vereiste gegevens op de verwijsbrief. Vóór ik ZorgDomein had, ontving ik weleens verwijzingen op papier en daar klopte vaak iets niet. Nu krijg ik een goede verwijzing door, direct in mijn mailbox. Handig voor de cliënt, de huisarts en mezelf.”

Wat betekent ZorgDomein voor jouw praktijk?

“Om te beginnen vind ik het fijn dat ik vanuit een veilige omgeving kan samenwerken met de huisarts: ook de verplichte terugkoppeling aan de huisarts kan ik nu veilig vanuit ZorgDomein doen. Verder ervaar ik het als een professionele slag. Als zzp’er met een eigen praktijk valt het soms niet mee om naam te maken onder huisartsen. Ik heb gemerkt dat het iets van vertrouwen wekt als je met ZorgDomein werkt. Huisartsen zien dan meteen dat je een gecertificeerde leefstijlcoach bent die gecombineerde leefstijlinterventie  mag aanbieden die onder het basis zorgpakket valt.”

Je praktijk ontvangt al veel verwijzingen van huisartsen. Op welke manier benader jij ze?

“Ik had al contact met een aantal huisartsen en POH’ers; die heb ik meteen een mail gestuurd dat zij via ZorgDomein kunnen verwijzen. Dat was een tip van ZorgDomein die ik ter harte nam. De reacties hierop waren heel positief. Er komen ook veel cliënten rechtstreeks bij mij binnen. Die mensen geef ik direct instructies om contact op te nemen met hun huisarts en de verwijzing te laten regelen via ZorgDomein. Dat loopt prima.”

Wat wil je het komende jaar bereiken met de inzet van ZorgDomein?

“Dat is een lastige: door corona is de start van mijn groepen uitgesteld. De intakes heb ik nu in de zomer gehad en eind augustus ben ik gestart met twee groepen. Als alles goed gaat wil ik in het nieuwe jaar weer nieuwe groepen starten.”

Heb je nog tips voor collega-leefstijlcoaches om meer verwijzingen te krijgen?

“Ik merk soms aan cliënten dat ze het veel gedoe vinden om een verwijzing te regelen. Maar meestal is één telefoontje naar de huisarts voldoende en hoef je niet eens naar de praktijk. En het is ook niet zo dat je de huisarts ermee belast, want via ZorgDomein is de verwijzing zo gedaan. Op die manier maak ik het met ZorgDomein dus wat eenvoudiger en hopelijk aantrekkelijker. Dit laat ik bijvoorbeeld ook weten op mijn website en in mijn advertenties op Facebook. Als je nog niet op ZorgDomein bent aangesloten, zou ik zeggen: echt doen! Het is professioneel en gemakkelijk. Fijn voor je cliënt, de huisarts én jezelf.”


Nieuw: ‘aanvullende zorg’ op ZorgDomein
Vanaf 2019 vergoedt de basisverzekering drie erkende behandelingen voor gecombineerde leefstijlinterventie (GLI), mits de cliënt verwezen is door huisarts of medisch specialist. ZorgDomein sprong hierop in: sinds mei 2020 kunnen leefstijlcoaches hun GLI-aanbod tonen via de nieuwe ingang ‘aanvullende zorg’ in het ZorgDomein-startscherm. Ook diëtisten, fysiotherapeuten en oefentherapeuten kunnen hier binnenkort hun GLI-behandelingen aan de verwijzer aanbieden.

Artikel delen?

Deel dit artikel op je eigen tijdslijn.

Nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen binnen ZorgDomein.
Je ontvangt deze dan enkele keren per jaar.

Het laatste nieuws

Sinds woensdag 8 mei einde ochtend is het ZorgDomein-platform weer stabiel....

Cordaan en ZorgDomein hebben gezamenlijk in Amsterdam netwerkzorg een aanzienlijke impuls gegeven...