Verwijzingen naar medisch specialistische zorg en GGZ stabiel

Het aantal verwijzingen dat huisartsen hebben kunnen uitschrijven voor hun patiënten is de afgelopen weken redelijk stabiel. Vorige week was dat beeld niet anders. De verwijzingen naar de ggz zijn al een aantal weken net onder het niveau dat we zouden verwachten zonder corona-uitbraak. Het aantal verwijzingen naar ziekenhuizen en zelfstandige klinieken was vorige week 83 procent van wat we zouden verwachten onder normale omstandigheden. Dat is vergelijkbaar met voorafgaande weken.

Dat blijkt uit de wekelijkse rapportages van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) over de gevolgen van de corona-uitbraak voor verwijzingen naar de medisch-specialistische zorg en de geestelijke gezondheidszorg, op basis van cijfers van ZorgDomein.

Ziekenhuiszorg

Sinds de coronamaatregelen in maart hebben huisartsen ruim 1,09 miljoen minder verwijzingen kunnen uitschrijven voor hun patiënten naar ziekenhuizen en zelfstandige klinieken dan we zouden verwachten zonder corona-uitbraak. Dat huisartsen minder verwijzen, betekent niet dat al deze mensen niet de zorg krijgen die ze nodig hebben. Een deel van de uitgestelde zorg zal niet ingehaald worden. Bijvoorbeeld omdat patiënten door de huisarts behandeld worden of omdat klachten vanzelf over gaan. Maar er is ook zorg uitgesteld waardoor gezondheidsschade ontstaat. Daar maken wij ons zorg over. De oproep blijft dan ook om contact op te nemen met de huisarts bij gezondheidsklachten. De huisarts kan vervolgens beoordelen wat er nodig is.

Oncologie

Na de zomervakantie steeg het aantal verwijzingen voor oncologische zorgvragen en in week 36 bereikte dit een piek van bijna 10.800 verwijzingen. Dat was hoger dan in eerdere jaren. Daarna zijn we een daling te zien tot de herfstvakantie. Toen kwam het aantal verwijzingen onder het niveau van 2018 en 2019. In de laatste weken stijgt het aantal verwijzingen weer richting het niveau van 2019.

Geestelijke gezondheidszorg

Het totaal aantal verwijzingen naar de geestelijke gezondheidszorg lijkt te stabiliseren. We zien dat het aantal verwijzingen dat huisartsen voor hun patiënten uitschreven nu bijna vergelijkbaar is met de aantallen vóór de corona-uitbraak. Vorige week was dit 96% van het verwachte aantal verwijzingen dat we onder normale omstandigheden zouden verwachten. Opvallend is dat minder verwijzingen voor ouderen worden gedaan en meer voor kinderen en jeugd.

Artikel delen?

Deel dit artikel op je eigen tijdslijn.

Nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen binnen ZorgDomein.
Je ontvangt deze dan enkele keren per jaar.

Het laatste nieuws

In de wereld van gezondheidszorg en technologie is het belangrijk om de menselijke kant in het vizier te ...

Sinds 2022 is het mogelijk dat huisartsen gebruik maken van een digitaal laboratoriumformulier...