Update verwijscijfers; verwijzingen laatste twee weken flink gedaald

Het aantal verwijzingen was vorige week 18 %* minder dan wat we zouden verwachten zonder corona.

De afgelopen weken is het heel duidelijk geworden; we zitten midden in de tweede coronagolf. Wederom is de druk op de zorg enorm groot. Zorginstellingen schalen de reguliere zorg af, net als in het voorjaar. Toen zag ZorgDomein een drastisch daling zag in het aantal verwijzingen, tot wel 80% onder het niveau van 2019. Nadat begin juni  het aantal verwijzingen weer naar het oude niveau steeg, zien we sinds begin september wederom een daling die in de laatste 2 weken omlaag duikelt.

Ook de komende weken gaan we de verwijsdata via dit blog delen. Omdat wij de zorg transparant willen maken en willen bijdragen aan het zoveel mogelijk kunnen laten doorgaan van reguliere zorg. Een goed overzicht van de cijfers, is dan essentieel.

In onderstaande grafieken is het aantal verwijzingen te zien sinds juni. Wat valt op in deze verwijscijfers:

  1. In de zomerweken zien we een daling van verwijzingen gelijk zoals we dat elk jaar zien in de zomerperiode. Echter in week 33 zie je een veel grotere daling in verwijzingen. Deze is te verklaren door de hittegolf in die week.
  2. Vanaf week 36, begin september, zien we een daling van het aantal verwijzingen naar ziekenhuizen en zelfstandige klinieken, die zich structureel doorzet tot nu.
  3. De afgelopen twee weken, sinds de aanscherping van de maatregelen op 28 september, zien we dat in week 40 verwijzers  6% minder verwijzingen doen naar ziekenhuizen en zelfstandige klinieken. En in week 41 zelfs al 11% minder.
  4. * We zitten nu dus een aantal weken op een lager aantal verwijzingen dan in 2019, terwijl de verwachting voor corona was dat we over heel 2020 in aantal verwijzingen zouden stijgen. Op basis van die verwachting komt de  NZa, met de verwijsdata van ZorgDomein, uit op een daling van 18%.

 

Verwijzingen per week naar ziekenhuizen en zelfstandige klinieken zomer en herfstRelatieve verandering in verwijzingen naar ziekenhuizen en zelfstandige klinieken zomer en herfst

 

Artikel delen?

Deel dit artikel op je eigen tijdslijn.

Het laatste nieuws