Labcodeset en ZorgDomein

Ronde tafel Klinische chemie: ZorgDomein en de Nederlandse Labcodeset

Begin oktober organiseert ZorgDomein een rondetafelbijeenkomst voor klinisch chemici over de Nederlandse Labcodeset en de rol die ZorgDomein kan spelen bij het ondersteunen hiervan.

De Nederlandse Labcodeset

Binnen de laboratoriumwereld worden belangrijke stappen gezet in de standaardisatie van medische informatie. De Nederlandse Labcodeset voor klinische chemie en medische microbiologie is een belangrijke standaard om tot meer eenheid van taal te komen. Dit maakt het mogelijk om aanvragen en uitslagen van laboratoriumonderzoek in Nederland eenduidig uit te wisselen.

Bouwsteen voor informatie-uitwisseling

Het Informatieberaad Zorg erkent de NL Labcodeset als een belangrijke bouwsteen voor informatie-uitwisseling in het zorgstelsel. Daarnaast is de NL Labcodeset ook het codestelsel dat gehanteerd wordt in de relevante zorginformatiebouwsteen (ZIB). De NL Labcodeset relateert weer aan LOINC. Dit codestelsel heeft als doel om concepten te standaardiseren van laboratoriumaanvragen, laboratoriumuitslagen en klinische begrippen.  

ZorgDomein en de Nederlandse Labcodeset

Met het volgen van de NL Labcodeset baseert ZorgDomein het aanbod op een landelijk gedragen standaard. Dat is iets wat ZorgDomein nastreeft bij het ondersteunen van haar processen om eenheid van taal op zowel functioneel vlak (in het aanvraagproces) als op het vlak van informatie-uitwisseling te stimuleren.

Artikel delen?

Deel dit artikel op je eigen tijdslijn.

Het laatste nieuws

Per 1 oktober is Paul Simoons de nieuwe algemeen directeur van ZorgDomein....

Er zijn maar weinig ZorgDomein-coördinatoren al zo lang actief als Sandra Schoenmakers binnen het Albert...