Parnassia Groep brengt ‘zorg dichtbij’ met ruim 150 vermeldingen in ZorgDomein

Sinds mei 2020 is Parnassia Groep met negen zorgbedrijven op meer dan 150 locaties zichtbaar en vindbaar in ZorgDomein. Gijs Jordaan, bestuurder bij Parnassia Groep: “Zo laten we de huisarts zien dat we geestelijke gezondheidszorg en verslavingszorg dicht bij de patiënt leveren én wat de actuele wachttijden op onze locaties zijn.”

Ruim 13.500 professionals binnen Parnassia Groep behandelen en begeleiden jaarlijks meer dan 180.000 patiënten. De groep doet dit in kleinschalige behandelteams gevestigd in 70 gemeenten en in en rondom ruim 200 huisartsenpraktijken. Parnassia Groep biedt ondersteuning aan iedereen met hulpvragen, van lichte tot (zeer) zware problematiek. Parnassia Groep vertegenwoordigt meer dan tien zorgbedrijven, waarvan er negen (Indigo, Youz, i-psy, PsyQ, Brijder, Parnassia, Antes, Triora en Leo Kannerhuis) betrokken zijn bij de afspraken die nu met ZorgDomein zijn gemaakt.

Zorg dichtbij

Sinds mei 2020 is de vindbaarheid verruimd van 6 naar ruim 150 locaties van de 9 zorgbedrijven die onder de Parnassia Groep vallen met een eigen vermelding in ZorgDomein. Volgens bestuurder Gijs Jordaan heeft de organisatie daar twee goede redenen voor: “Allereerst is Parnassia Groep als geheel een zeer grote speler in de GGZ, maar de zorg vindt plaats in kleine teams in veel verschillende regio’s, dicht bij de patiënt. Via dit locatieoverzicht laten we de huisartsen zien dat we in veel plaatsen zeer lokaal zorg bieden. Met de focus op de regio’s Rijnmond, Haaglanden en Noord-Holland. Doordat huisartsen in het aanbodscherm de sortering kunnen aanpassen naar ‘afstand’, zien zij de locaties die het dichtst bij hun praktijk zijn bovenaan in beeld. Ten tweede hebben we de 150 locaties zo gekozen, dat ze goed aansluiten op de landelijke wachttijdoverzichten die Vektis levert. Daardoor kunnen huisartsen via ZorgDomein meteen zien welke wachttijden gelden voor een behandeling op de betreffende locatie dicht bij de patiënt. Omdat andere GGZ-instellingen ook hun wachttijden vermelden, kunnen huisartsen zo een betere afweging maken als ze GGZ-zorg voor hun patiënt zoeken.”

De huisarts kan via ZorgDomein de juiste verwijsinformatie vermelden, zodat we de patiënt goed verder kunnen helpen

Beter verwijsproces

Het zorgaanbod van Parnassia Groep is overigens al enkele jaren in ZorgDomein te vinden; de organisatie ontvangt jaarlijks zo’n 55.000 verwijzingen via het platform. Gijs Jordaan: “Van onze verwijzingen loopt 85% via de huisartsen, en die maken vrijwel allemaal gebruik van ZorgDomein. Het is een goed systeem, dat verwijzen gemakkelijk maakt. De huisarts kan via ZorgDomein de juiste verwijsinformatie vermelden, zodat we de patiënt goed verder kunnen helpen.”
Parnassia Groep overlegt regelmatig in ‘GGZ adviesraden’ met huisartsen om de afstemming in de regio en de relatie tussen huisarts en geestelijke gezondheidszorg te verbeteren. Gijs Jordaan: “Zo kijken we ook samen met huisartsen én met ZorgDomein op welke punten de verwijzingen beter kunnen. ZorgDomein werkt bijvoorbeeld met probleemgestuurd verwijzen. Maar bij geestelijke gezondheidszorg weet een huisarts niet altijd precies om welke klacht het gaat, terwijl de ernst van de situatie wél duidelijk is. Met dat soort inzichten kunnen we bijdragen aan een nog beter verwijsproces.”

GGZ in tijden van COVID-19

Met het uitbreken van de coronacrisis, medio maart 2020, halveerde het aantal verwijzingen naar de geestelijke gezondheidzorg. “Sinds eind mei zien we dat er weer meer verwijzingen zijn en dat is belangrijk”, zegt Gijs Jordaan. “Psychische problematiek is niet iets wat zomaar weggaat. En juist in deze tijden komen meer mensen in psychische nood. Het is goed dat huisartsen bijtijds doorverwijzen naar onze zorg, die wij zowel face-to-face als online aanbieden, en niet wachten tot de problematiek erger wordt. Onze aanwezigheid in ZorgDomein is een goed middel om aan de huisarts te laten zien dat onze zorg dichtbij en kleinschalig georganiseerd is.”

Artikel delen?

Deel dit artikel op je eigen tijdslijn.

Nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen binnen ZorgDomein.
Je ontvangt deze dan enkele keren per jaar.

Het laatste nieuws

In de wereld van gezondheidszorg en technologie is het belangrijk om de menselijke kant in het vizier te ...

Sinds 2022 is het mogelijk dat huisartsen gebruik maken van een digitaal laboratoriumformulier...