“Het innovatieve van ZorgDomein past goed bij FysioHolland”

Sinds begin 2020 heeft FysioHolland al zijn 120 praktijken aangesloten op ZorgDomein. Met als resultaten: meer doelgerichtheid, betere patiëntenzorg én kansen op betere marktbewerking. Jelle Jouwsma: “Zelfs fysiotherapeuten die aanvankelijk sceptisch waren, zijn nu overtuigd van de voordelen.”

FysioHolland is de grootste aanbieder van fysiotherapie in Nederland, die kwaliteit en innovatie voorop heeft staan. Toen ZorgDomein haar platform in 2016 openstelde voor praktijken, deed FysioHolland dan ook direct met twee fysiotherapiepraktijken mee. Commercieel directeur Jelle Jouwsma: “We wilden ervaring met het systeem opdoen en uitvinden of iedereen er blij van wordt: fysiotherapeut, huisarts én patiënt. Aanvankelijk waren er wat kinderziektes, maar die heeft ZorgDomein goed opgelost. En inmiddels zijn we er zo enthousiast over, dat we het platform in februari ter beschikking hebben gesteld voor al onze 135 fysiotherapiepraktijken.”

Zelfs fysiotherapeuten die aanvankelijk wat sceptisch tegenover ZorgDomein stonden, zijn nu overtuigd van de voordelen

Serieus genomen

Vrijwel alle praktijken van FysioHolland maken inmiddels gebruik van ZorgDomein, en de eerste ervaringen zijn zeer positief. Jelle Jouwsma: “De praktijken vinden het prettig om de verwijzingen digitaal ontvangen, en de administratieve afhandeling van die verwijzingen is ook veel efficiënter. Dankzij de koppeling met Intramed, ons informatiesysteem, komt de informatie rechtstreeks in ons EPD en dat scheelt natuurlijk tijd. Ook onze patiënten zijn tevreden: ze ervaren de digitale verwijzing als modern. Mensen raken niet meer hun verwijsbrief kwijt, en krijgen duidelijke uitleg over de afspraak. Bovendien kan de behandelaar kan zich goed voorbereiden, omdat de verwijzing nu inhoudelijk beter is. Dat geeft patiënten het prettige gevoel dat hun klacht serieus genomen wordt.”

Innovatief imago

Behalve een prettiger manier van werken ziet Jelle Jouwsma ook zorginhoudelijke voordelen voor FysioHolland als organisatie: “Allereerst helpt ZorgDomein ons om meer en betere verwijzingen te ontvangen van huisartsen met wie we nu al contact hebben. Er zijn veel huisartsen die liever digitaal dan op papier verwijzen, en aan die wens voldoen we graag. Bovendien helpt ZorgDomein ons om nieuwe verwijzers te bereiken. We zorgen dan ook dat we met zo’n nieuwe verwijzer direct een band opbouwen. Door ZorgDomein te gebruiken laten we de verwijzer tegelijkertijd zien dat we een innovatief bedrijf zijn, van deze tijd. Dat innovatieve imago is voor ons belangrijk want we zijn continu bezig om te vernieuwen. We streven naar landelijke dekking, zodat we ook interessant zijn voor bijvoorbeeld grote werkgevers. Daarom hebben we bijvoorbeeld ook de FysioHolland-app, om het voor onze patiënten nog makkelijker te maken contact te onderhouden met hun behandelaar.”

Proactieve samenwerking

FysioHolland is de afgelopen jaren flink gegroeid door bestaande praktijken over te nemen. Een aansluiting op ZorgDomein hoort daar nu standaard bij. Jelle Jouwsma: “Bij de overname van een fysiotherapiepraktijk, brengen we altijd de specialisaties en doelgroepen in beeld. Ons serviceteam zorgt dat die informatie ook in ZorgDomein komt, zodat we het systeem direct voor de nieuwe praktijk kunnen aanzetten. Uiteraard informeren we ook alle bestaande verwijzers van de praktijk over de veranderingen én over ZorgDomein: elk contactmoment is meegenomen. Zelfs fysiotherapeuten die aanvankelijk wat sceptisch tegenover ZorgDomein stonden, zijn nu overtuigd van de voordelen.”

Heb jij een eerstelijns praktijk en ben je geïnteresseerd in zorg aanbieden via ZorgDomein? Lees meer.


FysioHolland in coronatijd

“Meer dan uitdagend”, zo noemt Jelle Jouwsma de gevolgen van de coronacrisis voor zijn organisatie. “FysioHolland liep de afgelopen maanden flink wat behandelingen mis. En er bestaan regelingen voor praktijken, maar we willen natuurlijk op eigen kracht draaien. Nu (begin juni) is het nog altijd een drukke tijd: we zijn druk bezig om de noodzakelijke zorg op te schalen en andere zorg weer op te pakken. Het gebruik van e-health maakt bij FysioHolland ondertussen een snelle groei door. Videobellen maakt daar deel van uit, en dat is in deze tijden natuurlijk een welkom hulpmiddel voor fysiotherapie. Het wordt veel meer gebruikt dan je zou verwachten in een normale situatie. De uitdaging is nu om de komende periode de terugval te beperken en de groei vast te houden.”

Artikel delen?

Deel dit artikel op je eigen tijdslijn.

Nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen binnen ZorgDomein.
Je ontvangt deze dan enkele keren per jaar.

Het laatste nieuws

In de wereld van gezondheidszorg en technologie is het belangrijk om de menselijke kant in het vizier te ...

Sinds 2022 is het mogelijk dat huisartsen gebruik maken van een digitaal laboratoriumformulier...