20% minder verwijzingen naar medisch specialistische zorg in januari 2021

Ook in de maand januari hebben minder verwijzingen plaatsgevonden in de zorg. De afgelopen maand hebben huisartsen in Nederland gemiddeld 20% procent minder verwijzingen en aanvragen diagnostiek gedaan naar ziekenhuizen en zelfstandige klinieken dan verwacht. Landelijke cijfers, afkomstig van zorgplatform ZorgDomein, laten zien dat de hoeveelheid uitgestelde medisch specialistische zorg sinds de start van de corona pandemie in maart 2020 nu is opgelopen tot ruim 1,5 miljoen verwijzingen.

 

Stabilisering van daling

Afgelopen week deden huisartsen 147.466 verwijzingen en aanvragen diagnostiek (exclusief lab) naar ziekenhuizen en zelfstandige klinieken. In heel januari zijn dit 580.715 verwijzingen. Dat zijn deze maand bijna 120.000 verwijzingen en aanvragen minder dan onder normale omstandigheden. De cijfers laten nu vier weken lang zien dat gemiddeld 1 op de 5 verwijzingen niet plaatsvindt. Daarmee is er een stabilisering in de daling te zien.

De gemiddelde daling in verwijzingen naar zelfstandige klinieken is minder is dan die naar ziekenhuizen. In de  maand januari zit het aantal verwijzingen gemiddeld op hetzelfde niveau als in 2020. Echter als je het uitsplitst per week zijn er twee weken die onder het gemiddelde niveau van januari 2020 zitten. 

Via ZorgDomein meer verwijzingen naar paramedische zorg

Bijna alle huisartsen, ziekenhuizen en zelfstandige klinieken maken gebruik van ZorgDomein. Dit maakt dat de data een zeer compleet beeld geven van de totale verwijzingen naar medische specialistische zorg. Ook andere zorgmarkten maken gebruik van ZorgDomein voor het ontvangen van verwijzingen met de daarbij horende relevante verwijsgegevens van de patiënt. Deze zorgmarkten kennen ook uitgestelde zorg. Wegens het grote aantal nieuwe praktijken en zorginstellingen dat onlangs met ZorgDomein is gaan werken, is het moeilijk inzichtelijk te maken wat de doorverwijsaantallen precies zijn. Het gaat hierbij om GGZ-instellingen, labdiagnostiek, paramedische zorg, VV&T en teleconsulten. Het aantal praktijken in paramedische zorg, waaronder fysiotherapeuten en vrijgevestigde GGZ-professionals, is met 34% gestegen. Dat verklaart waarom op dit moment 44% (ZDvP in grafiek) meer verwijizingen in vergelijking met het jaar daarvoor plaatsvinden. Verwachting is dat dit nog meer zal toenemen in 2021 en ontstaat er een steeds actueler overzicht van verwijzingen in de verschillende zorgmarkten.

 

Artikel delen?

Deel dit artikel op je eigen tijdslijn.

Het laatste nieuws