Nadine van Vloten, Manager Professionals en Partners bij ZorgDomein
"Huisarts moet sneller relevante zorg kunnen vinden"

Nieuw ZorgDomein-team zet zich nog sterker in voor de huisarts

Nadine van Vloten is Head of Professionals bij ZorgDomein, waarbij dat ‘professionals’ aangeeft dat ze zich vooral bezighoudt met huisartsen en andere verwijzers. Nadine geeft leiding aan een nieuw, multidisciplinair team waarmee ZorgDomein deze groep nog beter wil ondersteunen. 

Huisartsen ervaren steeds meer werkdruk, lees je overal.

Nadine: “Klopt: huisartsen hebben het razend druk. Ze hebben het gevoel dat ze daardoor minder tijd kunnen besteden aan hun patiënten. Dat geldt overigens ook voor POH’s en assistenten. Die werkdruk is natuurlijk funest, voor de zorgprofessionals zelf en uiteindelijk voor de kwaliteit van de zorg. ZorgDomein wil ervoor zorgen dat huisartsen snel de juiste zorg kunnen vinden en regelen, zodat ze meer tijd en aandacht aan hun patiënten kunnen besteden.”

Hoe probeert ZorgDomein ze hierbij te helpen?

“Op een aantal manieren. Eén daarvan is de administratie eenvoudiger maken. Neem de CBR-keuring, die ging vroeger op papier. Nu hebben we geregeld dat het digitaal kan: in minder tijd en met minder fouten. Zo hebben we nog veel meer oplossingen bedacht die de huisarts echt helpen, samen met allerlei publieke partijen zoals CBS, BVO en CIZ. Een andere manier is door ons platform beter en sneller te laten werken. We horen nog te vaak van huisartsen het lang duurt en veel kliks kost om de relevante zorg te vinden. Sinds dit jaar werken we daarvoor nauw samen in een speciaal team – zie de foto hierboven – met relatiemanagers, data scientists, UX designers, product owners en ontwikkelaars.”

Hoe gaat jullie team dit aanpakken?

“Eerst meten we welke behoeften er precies spelen. Onze relatiemanagers zitten natuurlijk elke dag om de tafel met huisartsen en zorggroepen. Maar we hebben ook een gebruikersforum voor huisartsen en er zijn werkgroepen waarbij we met zowel aanbieders als verwijzers in gesprek gaan. Bijvoorbeeld om het proces rond triage in het ziekenhuis te optimaliseren; daarvoor heb je beide partijen nodig. Ook vragen we ZorgDomein-gebruikers om feedback en meten we van alles op ons platform: hoe navigeren huisartsen, via welke routes zoeken en vinden ze zorg? De uitkomsten gebruiken we om het platform te verbeteren: vooral om het zorgaanbodscherm intuïtiever te maken, zodat je als verwijzer met minder kliks de juiste zorg vindt.”

Welk beeld komt er uit dat onderzoek naar voren?

“Globaal zijn er twee scenario’s: soms weet je als huisarts al precies naar wie je wilt verwijzen, en soms wil je aanbieders kunnen vergelijken in samenspraak met je patiënt. We willen beide scenario’s beter ondersteunen. Dus enerzijds het ‘direct zoeken op aanbieder’ verbeteren, eerst in ons aanbodscherm en daarna ook breder op het gehele platform. En anderzijds willen we zorgen dat je als huisarts snel relevant aanbod krijgt, dat je goed kunt vergelijken. Voor dat laatste zijn we ook afhankelijk van de aanbieders, die hun aanbod in ZorgDomein passend moeten inrichten. We werken dus ook aan die aanbodkant, met beheerwebinars en persoonlijk advies over de presentatie van hun zorgaanbod. Dat laat wel zien hoe lastig de materie soms is.”

Succes ermee.

“Ja, bedankt. Gelukkig blijkt uit onze onderzoeken dat negen van de tien verwijzers tevreden tot zeer tevreden zijn met ZorgDomein. Maar we nemen kritische geluiden erg serieus. Dus we blijven manieren zoeken om het platform te verbeteren en nog meer processen te vergemakkelijken, zodat verwijzers meer tijd hebben voor mensenwerk.”

Interview delen?

Deel dit interview op je eigen tijdlijn.

Werken bij ZorgDomein

Lees hoe het is om te werken bij ZorgDomein

Interviews

Sinds januari 2023 werkt Elsbeth Stravers bij ZorgDomein als relatiemanager en heeft een schat aan kennis...

Interview met Robina Schouten, teamlid HR verantwoordelijk voor recruitment en employer branding...