Gita Galle, voorzitter Raad van Advies (RvA) ZorgDomein
"We moeten de informatie op een betere manier voor elkaar ontsluiten"

Maatschappelijke rol en meerwaarde in de publieke context van de zorg

Interview met Gita Gallé, RvA-lid en CFO/COO van het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie

Ik ben onder de indruk van het bedrijf ZorgDomein. Gelukkig was het in 2021 – ondanks Covid- af en toe mogelijk ook letterlijk aanwezig te zijn bij ZorgDomein. Ik vind het bijzonder interessant om te zien met wat voor passie en gedrevenheid medewerkers daar aan de slag zijn om de functionaliteit van ZorgDomein steeds verder te verbeteren.

Maatschappelijke meerwaarde

ZorgDomein zie ik als een bedrijf in ontwikkeling; zoekend en kijkend naar de maatschappelijke rol en meerwaarde als een private partij in de publieke context van de zorg. Vanuit de RvA mag ik hierin meedenken en adviseren. Hoe kunnen we de functionaliteit, data en informatie die ZorgDomein levert of kan leveren, nog meer benutten? En de gezondheidszorg daarmee verbeteren vanuit het patiëntperspectief? Hoe kunnen we die stappen zetten?

Ontwikkeling van platforms

Mijn rol in de RvA geeft mij daarnaast de kans bij te blijven en bij te leren op een thema dat voor alle sectoren – maar zeker ook voor de zorg – zo ontzettend belangrijk is. Technologie en data staan in elke zorgorganisatie op de strategische agenda. Ik vind het interessant me in deze context te bewegen en me te kunnen verdiepen in de ontwikkeling van platforms, de digitalisering van de zorg. Ik leer ervan.

Digitalisering van de zorg  

Landelijk zien we ook het vraagstuk: hoe komen we met elkaar in de zorg in Nederland digitaal verder? Hoe zorgen we ervoor dat informatie gemakkelijker uitgewisseld kan worden, dat er kan worden samengewerkt in netwerken? Want zorg is een netwerk; het gaat over de grenzen van instellingen heen. Er zijn private partijen en er zijn professionals in het zorgveld en de verschillende regio’s. We moeten de informatie op een betere manier voor elkaar ontsluiten, zodat de patiënt niet iedere keer zelf opnieuw zijn gegevens hoeft op te lepelen en zijn ‘reis’ beter wordt ondersteund. Informatie moet gestandaardiseerd en opgeslagen zijn bij de bron, beschikbaar voor meerdere gebruikers. ZorgDomein speelt hier al een belangrijke rol in. Zodra de samenwerking tussen publieke en private partijen binnen een helder kader verbetert, kunnen we de inrichting van het informatie- en technologielandschap nog meer versnellen. En daar heeft uiteindelijk de patiënt, client dan wel de burger baat bij.

Maatschappelijk Jaarverslag 2021

Maatschappelijk jaarverslag 2021

Het interview met Gita Gallé is gepubliceerd in het Maatschappelijk Jaarverslag 2021 van ZorgDomein.

In dit Maatschappelijk jaarverslag lees je interviews met leden van onze raad van commissarissen, bijvoorbeeld Michel van Schaik, leden van onze raad van advies, bijvoorbeeld Martin Bontje, interviews met gebruikers van het zorgplatform, de missie en focus van de organisatie, een overzicht van activiteiten in 2021, alsook het financieel resultaat. 

Heb jij hem al gelezen? 

Interview delen?

Deel dit interview op je eigen tijdlijn.

Nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen binnen ZorgDomein.
Je ontvangt deze dan enkele keren per jaar.

Interviews

Als Business Developer bij ZorgDomein kijkt Sabine Gibson naar diverse markten, waaronder het Sociaal Dom...

Hoe maak je de aanvraag van diagnostiek efficiënter, eenvoudiger en duurzamer?...