"ZorgDomein helpt onze netwerksamenwerking vormgeven."

Interview | Adviseur zorgsamenwerking, Stijn van Kreij

Om de zorg rondom de patiënt te kunnen organiseren, zoekt het Jeroen Bosch Ziekenhuis nadrukkelijk de samenwerking met het netwerk op. Dat leidde in 2020 tot de invoering van het Meekijkconsult, gevolgd door ZorgDomein Transfer. “Succesvolle innovaties, omdat ze binnen de bestaande workflow passen”, zegt adviseur zorgsamenwerking Stijn van Kreij.
Sinds het mei 2020 werkt het Jeroen Bosch Ziekenhuis met het Meekijkconsult, samen met zo’n 200 huisartsen in de regio Den Bosch. Huisartsen kunnen via ZorgDomein op afstand een medisch specialist van het JBZ raadplegen, en krijgen binnen drie werkdagen een antwoord. De patiënt hoeft niet naar het ziekenhuis en de druk op de zorg vermindert.

“In deze tijd van coronacrisis voelt iedereen in het zorgproces de urgentie om samen te werken”, zegt Stijn van Kreij, die bij het implementatietraject betrokken was. “Een helder gemeenschappelijk doel maakt snelle innovatie mogelijk. Het Meekijkconsult is een goed voorbeeld: in het voorjaar hebben we specialisten en huisartsen benaderd, en inmiddels doen bijna al onze vakgroepen mee en hebben er al 3500 Meekijkconsulten plaatsgevonden. In zo’n driekwart van de gevallen is een doorverwijzing naar het ziekenhuis voorkomen!”

Processen stroomlijnen

Stijn van Kreij: “Het mooie van het systeem is dat het aan beide kanten binnen de bestaande workflow past. De huisarts stuurt het verzoek samen met HIS-informatie via ZorgDomein, zoals bij een gewone verwijzing. Bij ons ziekenhuis belandt de vraag via het secretariaat bij de specialist, en die ontvangt én beantwoordt het verzoek volledig vanuit ons elektronisch patiëntendossier HiX. Via een brief in edifact ontvangt de huisarts het advies van de specialist. Het Meekijkconsult is dus geheel geïntegreerd in het werkproces van zowel huisarts als specialist, en die integratie is een belangrijke reden voor het succes. Bij een innovatie als deze moet je niet alleen naar de techniek kijken, maar ook de werkprocessen stroomlijnen. En ZorgDomein verdient een groot compliment dat men dit heeft mogelijk gemaakt. Overigens verdienen ook de zorgverzekeraars een compliment, omdat zij de financiering mogelijk hebben gemaakt.”

Zorg om de patiënt heen

Het JBZ is ook druk bezig met ZorgDomein Transfer, een ander hulpmiddel voor netwerksamenwerking. De transfermodule maakt de capaciteit in VVT-instellingen inzichtelijk voor het transferbureau in het ziekenhuis en helpt bij een complete, veilige en tijdige overdracht. Stijn van Kreij: “Ook deze innovatie past in de workflow van zorgmedewerkers. Bovendien zijn de functionaliteiten van het systeem nog uit te breiden; op termijn kunnen we de overdracht via de transfermodule hopelijk ook vanuit HiX realiseren.”
Beide samenwerkingen binnen het netwerk passen in de strategische visie van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Stijn van Kreij: “We kijken naar de mens achter de patiënt. Waar voorheen het bezoek aan het ziekenhuis centraal stond, willen we onze zorg juist zo goed mogelijk om de patiënt heen organiseren en liefst dicht bij huis leveren. De huisarts staat dicht bij de patiënt, dus is hechtere samenwerking niet meer dan logisch. ZorgDomein is daarin echt een partner: zowel het Meekijkconsult als de transfermodule helpen ons om die slag te maken in onze regio.”
Stijn van Kreij
Adviseur zorgsamenwerking, Jeroen Bosch Ziekenhuis

Interview delen?

Deel dit interview op je eigen tijdlijn.

Werken bij ZorgDomein

Lees hoe het is om te werken bij ZorgDomein

Interviews

Sinds januari 2023 werkt Elsbeth Stravers bij ZorgDomein als relatiemanager en heeft een schat aan kennis...

Interview met Robina Schouten, teamlid HR verantwoordelijk voor recruitment en employer branding...