Erik Roelfsema en Huub van Ingen - Star-shl
"Één platform voor verwijzen en aanvragen"

Aanvraag via ZorgDomein levert veel minder fouten én een sneller doorloopproces op

Interview met Erik Roelfsema, sectordirecteur labdiagnostiek, en Huub van Ingen, klinisch chemicus bij Star-shl.

Het digitaal aanvragen van labdiagnostiek blijft aan populariteit winnen. Dat merken ze ook bij het laboratorium en de diagnostische centra van Star-shl. Een logische ontwikkeling, vindt klinisch chemicus Huub van Ingen: “Alleen via ZorgDomein zie je als huisarts ons complete en actuele aanbod. En je kunt foutloos en efficiënt de patiëntgegevens uit het HIS overnemen.”

Star-shl is een grote speler in de medische diagnostiek, met zo’n 2.500 aanvragers en locaties voor bloedafname en andere onderzoeken door heel Zuidwest-Nederland. Het bedrijf is gespecialiseerd in laboratoriumonderzoek van bloed, urine en ontlasting; daarnaast voert men beeldvormend- en functieonderzoek uit.

Papier gaat viermaal zo vaak fout

Star-shl biedt al zeker tien jaar de mogelijkheid tot digitaal aanvragen. Erik Roelfsema, sectordirecteur laboratoriumdiagnostiek: “Het heeft dan ook duidelijke voordelen: meer efficiency, kortere doorlooptijden en een kleinere foutgevoeligheid. Vorig jaar hielden we een inventarisatie, waaruit bleek dat het hele doorloopproces – dus aanvraag én afhandeling – op papier viermaal zoveel fouten opleverde als digitaal!
Wat betreft die doorlooptijd: is de aanvraag digitaal, dan kan de medewerker bloedafname op de prikpost die direct bij het lab aanmelden. Een aanvraag op papier moet eerst gescand worden. Soms gebeurt dat op de prikpost, maar vaak kan dat pas op het lab – en dat kan een half uur of een heel uur in de verwerking schelen. Wat meer verschil maakt voor de doorlooptijd is dat sommige ‘papieren’ orders blijven hangen: omdat ze onduidelijk zijn of niet goed zijn ingevuld, hebben ze extra tijd voor verwerking nodig. Dat nadeel is met digitale aanvragen enorm gereduceerd: er zijn geen uitschieters meer.”

Eén platform voor verwijzen en aanvragen

Minder fouten en sneller resultaat, dat zijn ook voor huisartsen en andere aanvragers sterke argumenten om via ZorgDomein aan te vragen. Maar er zijn meer goede redenen, zegt klinisch chemicus Huub van Ingen van Star-shl: “Een belangrijk voordeel voor huisartsen is dat ze met ZorgDomein één platform hebben voor doorverwijzingen naar de tweede lijn en voor de aanvraag van diagnostiek. Verder is ZorgDomein geïntegreerd met hun HIS, zodat een aanvrager snel, foutloos en efficiënt de patiëntgegevens kan overnemen. Veel patiënten vinden het bovendien prettig wanneer het traject helemaal digitaal is: voor diagnostiek bij Star-shl kunnen ze gewoon met hun mobieltje naar de prikpost. En de zekerheid dat er geen fouten in het proces sluipen – dat het ‘first time right’ is – leidt ook tot meer tevredenheid.”

Online feedback leidt tot verbeteringen

Om digitaal aanvragen zo aantrekkelijk mogelijk te maken, luistert Star-shl goed naar de feedback van huisartsen en andere aanvragers. Huub van Ingen: “Dat doen we bijvoorbeeld via Diagnostisch Toetsoverleggen, waar huisartsen ervaringen met het aanvragen uitwisselen. Verder hebben we een Raad van Advies, waarin huisartsen vertegenwoordigd zijn. Maar mensen kunnen via ZorgDomein ook online feedback geven: in het zorgaanbodscherm staat daarvoor de knop ‘Feedback op aanbod’. Op die manier krijgen we vaak handige tips om ons aanbod te verbeteren: bijvoorbeeld door bepaalde exotische testen toe te voegen, of extra zoektermen te gebruiken voor een betere vindbaarheid.
Die feedback komt terecht bij onze functioneel beheerder en die maakt daar dankbaar gebruik van. Een goed voorbeeld: voor patiënten die een maagverkleining hebben gehad, gelden specifieke protocollen om voedingsdeficiëntie te voorkomen. Daarbij hoort een pakket van bepalingen, die we op verzoek aan ons aanbod op ZorgDomein hebben toegevoegd. Nu hoeft de aanvrager die bepalingen niet allemaal apart te selecteren en dat scheelt natuurlijk weer tijd.”

Het meest actuele en complete aanbod

Over de factor tijd gesproken; je hoort weleens dat tijdgebrek een belangrijke drempel is voor het digitaal aanvragen van labdiagnostiek. “Dat is meer een kwestie van perceptie,“ vindt Huub van Ingen. “Er is nog een kleine groep huisartsen die zegt: niets is sneller dan een papiertje uit je la trekken. Maar ZorgDomein heeft nu allerlei handige tools, zoals het venster ‘Direct naar diagnostiek’ op het startscherm en het tabblad ‘Probleemgroepen’ om probleemgestuurd aan te vragen. Een steeds grotere groep weet inmiddels goed de weg op het platform, zeker de jongere huisartsen en POH’ers.”

Dat blijkt ook uit het groeiende percentage digitale aanvragen. Erik Roelfsema: “Momenteel ontvangen we tachtig à negentig procent van onze aanvragen digitaal. Je kunt zeggen dat het door de jaren heen gestaag gegroeid is: een paar jaar geleden zaten we nog maar op de helft. En wat ons betreft blijft het doorgroeien.”

Het is een logische ontwikkeling, vindt Huub van Ingen: “Digitaal aanvragen heeft voor een huisarts nu eenmaal grote voordelen. Onze functioneel beheerder brengt het aanbod in ZorgDomein tientallen keren per jaar up-to-date. Niet met ingrijpende veranderingen, maar wel voldoende om het aanbod actueel te houden: met de nieuwste bepalingen, testen en pakketten volgens de laatste protocollen. Alleen met een aanvraag via ZorgDomein weet je dus zeker dat je ons meest actuele en complete aanbod hebt.”

Interview delen?

Deel dit interview op je eigen tijdlijn.

Nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen binnen ZorgDomein.
Je ontvangt deze dan enkele keren per jaar.

Interviews

Als Business Developer bij ZorgDomein kijkt Sabine Gibson naar diverse markten, waaronder het Sociaal Dom...

Hoe maak je de aanvraag van diagnostiek efficiënter, eenvoudiger en duurzamer?...