In het kader van een pilot nam Van der Wiel Optiek en Optometrie uit Ede in 2019 een aansluiting op ZorgDomein. Inmiddels ontvangt het oogzorgcentrum zo’n twintig digitale verwijzingen per week en verwijst men zelf via ZorgDomein door naar de specialist. Herbert van der Wiel: “Méér mensen vinden zo bijtijds de weg naar de juiste oogzorg; een goede ontwikkeling.”
Laten we niet iedere patiënt met oogklachten direct naar de oogarts verwijzen, maar ook kijken wat een optometrist of orthoptist kan betekenen. Vanuit die gedachte startte OogZorgPraktijken Nederland de afgelopen jaren pilots in drie regio’s. Met als onmisbare partners: de huisartsen en specialisten in de regio’s, een zorgverzekeraar en natuurlijk een aantal centra voor eerstelijns oogzorg.
Eén daarvan is Van der Wiel Optiek en Optometrie in Ede. Optometrist Herbert van der Wiel: “Het doel van de pilot is kort gezegd: meer oogzorg naar de optometrist en minder patiënten naar de oogarts. We willen de optometrist ook bij de huisarts makkelijker vindbaar maken. De cliënten hebben tijdens de pilot nog een extra voordeel: ze hoeven geen eigen risico of eigen bijdrage te betalen voor het onderzoek en de behandeling door de optometrist.”
Betere communicatie met de huisarts
Om eind 2019 aan de pilot te kunnen deelnemen, opende Van der Wiel eerder dat jaar een oogzorgcentrum dat losstaat van de optiekzaak. Herbert van der Wiel: “We zorgen ervoor dat we commercie en zorgverlening goed uit elkaar houden. We investeerden in een EPD, ook gescheiden van het klantsysteem. En we namen een aansluiting op ZorgDomein, zodat huisartsen digitaal naar ons konden verwijzen. Vóór die tijd ontvingen we maar af en toe een verwijzing van een huisarts. Dat ging dan op papier; niet ideaal natuurlijk.”
Het prettige van ZorgDomein is dat het de communicatie met de huisarts bevordert, vindt Van der Wiel: “Een huisarts wil er zeker van zijn dat de patiënt die hij doorverwijst de juiste medische zorg krijgt. Die zekerheid kunnen we via ZorgDomein geven. We kunnen duidelijk maken welke oogzorg ons centrum levert; op die manier kan de huisarts gerichter sturen. Soms is een verwijzing naar de oogarts nodig, bijvoorbeeld wanneer we bij iemand staar constateren. Ook daarvoor gebruiken we ZorgDomein.”
Bijtijds de weg naar zorg vinden
Van der Wiel is tevreden over het aantal digitale verwijzingen als gevolg van de pilot. “Onze aanvankelijke twijfels daarover zijn wel weg: we krijgen inmiddels 19 à 20 verwijzingen per week. We hebben dan ook een grote praktijk; de drie optometristen die hier werken doen driekwart van de onderzoeken in onze regio. En met 89 huisartspraktijken en 150.000 inwoners kan dat aantal nog wel omhoog. De meeste mensen met een verwijzing bellen ons direct, en terecht: ze hebben maar één paar ogen en daar zijn ze zuinig mee. En eens per week bellen we de mensen na die wel een verwijzing hebben, maar nog geen contact met ons hebben gezocht.”
Dankzij ZorgDomein en de pilot weten méér mensen bijtijds de weg naar het oogzorgcentrum te vinden. “Dat is een goede ontwikkeling”, zegt Herbert van der Wiel. “Vroeger liepen mensen nog wel eens door met een klacht, omdat de gang naar de oogarts en de bijbehorende kosten een drempel opwierpen. Ons centrum is heel toegankelijk en we kunnen veel mensen de gang naar de specialist besparen. Vaak hebben mensen bijvoorbeeld last van ‘droge ogen’, die kunnen we met een klein advies en een eenvoudig middel helpen.”
Herbert van de Wiel zou ZorgDomein zeker aan collega’s aanraden: “Het is een fijne tool, waar we volgens mij nog wel meer uit kunnen halen. Bijvoorbeeld wanneer we een koppeling met onze EPD krijgen, dat zou het voor onze administratie nog makkelijker maken. Verder denk ik daarbij aan de CBR-keuringen die ook via ZorgDomein lopen: die oogmetingen kunnen we hier goed verrichten.”
Herbert van der Wiel
Optometrist Van der Wiel Optiek en Optometrie