"ZorgDomein is een voorwaarde voor verwijzingen."

Interview | Directeur, Emma van Reijmersdal

InteraktContour biedt zorg aan mensen met niet-aangeboren hersenletsel, onder meer via het behandelprogramma Hersenz. Sinds 2021 is daarvoor een verwijzing van de huisarts nodig.
Mensen met niet-aangeboren hersenletsel, na bijvoorbeeld een beroerte, ongeluk of hersentumor, kunnen terecht bij InteraktContour. De organisatie biedt niet alleen tientallen locaties voor wonen en dagbesteding, maar ook het behandelprogramma Hersenz: intensieve therapie om ook na revalidatie nog zoveel mogelijk vooruitgang te boeken. Om digitaal verwijzingen te kunnen ontvangen voor de behandelteams, besloot InteraktContour in 2017 een aansluiting op ZorgDomein te nemen.

Verwijsmogelijkheid bieden

Voor Emma van Reijmersdal, toen nog projectleider van de behandeleenheid die Hersenz aanbiedt, was het meteen haar eerste klus bij InteraktContour: “Het was toen al duidelijk dat onze behandeling onder de Zorgverzekeringswet zou gaan vallen, met de huisarts als poortwachter. De huisarts mocht al naar ons verwijzen, maar dat zou op korte termijn verplicht worden. We besloten daarop voor te sorteren en een aansluiting op ZorgDomein te nemen. Eigenlijk zagen we die aansluiting als een basisvoorwaarde. Als je wilt dat huisartsen hun patiënten wijzen op een behandeling als Hersenz, moet je twee dingen doen: je moet vertellen hoe ongelofelijk veel je voor een cliënt kan betekenen én je moet een verwijsmogelijkheid bieden via ZorgDomein.”

Informatie direct opslaan

Voor InteraktContour heeft verwijzen via ZorgDomein een aantal voordelen, zegt Emma van Reijmersdal: “Na verloop van tijd zijn we er sneller door gaan werken en is de instroom van cliënten soepeler gaan lopen. Zeker sinds er een koppeling is met het elektronisch cliëntdossier. Nu kan relevante informatie daarin direct worden opgeslagen en dat is erg handig voor de administratie. We hebben niet de illusie dat we door ZorgDomein méér verwijzingen krijgen, maar het maakt ons wel tot een logische keuze voor de verwijzer.”

Eén lijn in het zorgaanbod

Het inrichten van de etalage was destijds nog wel een klus, herinnert Emma van Reijmersdal zich: “De implementatie was groots opgezet, terwijl wij maar een beperkt aantal producten hebben en zeker niet de logistiek van een ziekenhuis. De begeleiding en de communicatie van ZorgDomein waren prima, maar het was hard werken om van een groot project een klein project te maken. Inmiddels is dat vast beter geregeld, nu ZorgDomein veel verschillende zorgaanbieders heeft aangesloten.”
In 2020 evalueerde Emma van Reijmersdal het zorgaanbod op ZorgDomein, samen met de dertien andere aanbieders van het behandelprogramma Hersenz die gezamenlijk een landelijke dekking hebben. “We hebben toen wat verbeteringen doorgevoerd en vooral één lijn gebracht in de vermeldingen van alle aanbieders,” zegt ze. “Het is de bedoeling dat we nog beter vindbaar zijn in ZorgDomein, want dat is nog wel een punt van aandacht. Een specifiek zorgaanbod als het onze blijkt toch lastiger te vinden dan het lab of het ziekenhuis. Vandaar ook dat we het zoekpad in ZorgDomein heel expliciet op de website van de aanbieders hebben gezet. We vinden het ontzettend belangrijk dat huisartsen ons eenvoudig kunnen vinden als ze patiënten hebben met niet-aangeboren hersenletsel. Vooral omdat we weten hoeveel Hersenz kan bijdragen aan hun functioneren en hun kwaliteit van leven. Hoe eerder mensen ons weten te vinden en wij met de behandeling kunnen starten, hoe meer we voor ze kunnen betekenen.”

Emma van Reijmersdal
Directeur van de Hersenz Coöperatie

Interview delen?

Deel dit interview op je eigen tijdlijn.

Nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen binnen ZorgDomein.
Je ontvangt deze dan enkele keren per jaar.

Interviews

Als Business Developer bij ZorgDomein kijkt Sabine Gibson naar diverse markten, waaronder het Sociaal Dom...

Hoe maak je de aanvraag van diagnostiek efficiënter, eenvoudiger en duurzamer?...