Foto Reind Dooyeweerd

Drie vragen aan Reind over zijn werk als Software Engineer

Wat doe je precies bij ZorgDomein?

“Mijn werk zit een beetje tussen de developers en de UX/UI-designers in. Aan de ene kant help ik de UX-designers, vooral door aan te geven wat er technisch wel en niet mogelijk is. En aan de andere kant help ik de developers bij de implementatie van design gemaakt door UX. Technisch gezien hoef ik een developer niets uit te leggen, maar zorg ik er bijvoorbeeld wel voor dat het eindresultaat zo veel mogelijk voldoet aan bijvoorbeeld de html-standaarden. Verder ben ik momenteel bezig met performance monitoring: zorgen dat onze applicatie snel genoeg draait, en dat de impact van wijzigingen in de code doorgemeten kunnen worden qua performance. Daarnaast houd ik me bezig met accessibility, toegankelijkheid. ZorgDomein richt zich naast zorgverleners ook steeds meer op patiënten: een enorme groep waar ook mensen met een beperking tussen zitten, zoals blindheid. Je kunt dus denken aan het gebruik van een screenreader binnen onze applicatie.”

Wat is interessant aan werken in ICT in de zorg?

“Ik werkte hiervoor bij Sanoma aan websites als Kieskeurig en Nu.nl. Op het gebied van kwaliteit ligt de lat hier veel hoger dan bij mijn vorige werkgever. We besteden zeer veel aandacht aan de applicaties, met veel oog voor de gebruiker maar ook door bijvoorbeeld de invloed van wijzigingen in de code te testen. De keerzijde is, dat iedere wijziging afgewogen moet worden. De zorgsector houdt niet van verandering, en daar valt natuurlijk iets voor te zeggen. Een huisarts rent voortdurend achter de klok aan, die heeft gemiddeld acht minuten per patiënt en wil zo min mogelijk van die tijd besteden aan het invullen van een verwijzing, dat moet zoveel mogelijk op routine.

Dat maakt innovaties testen ook ingewikkelder: bij Kieskeurig kon ik een paar duizend mensen een andere routering geven om zo te kijken wat bepaalde aanpassingen voor effect hadden, daar kraaide geen haan naar. Maar in de zorg kun je daar niet zomaar even een experiment draaien om te zien wat het effect is, bij eventuele problemen zou dat ontzettend slecht uit te leggen zijn. Bij het ontwikkelen van het platform wordt er dus vooral uit gegaan van ‘better safe than sorry’. “

Waarom gaat je hart sneller kloppen van ZorgDomein?

“ZorgDomein heeft als werkgever veel oog voor zijn mensen. Overal valt over te praten, dat is prettig en anders dan bij de ‘echte’ commerciëlen. ZorgDomein mag dan ook wel een commercieel bedrijf zijn, het heeft ook een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid. Het feit dat ZorgDomein een commerciële partij is zorgt nog wel eens voor de vraagtekens: mag je wel verdienen aan mensen die zorg nodig hebben? Maar een chirurg betaalt ook zijn hypotheek met wat hij iedere maand aan zijn dienstverlening verdient. In mijn ogen is ZorgDomein dus niet alleen een bedrijf met een commerciële waarde maar met een nog veel grotere maatschappelijke waarde. Als ZorgDomein morgen niet meer zou bestaan zouden we een behoorlijke uitdaging hebben binnen het zorglandschap. ZorgDomein zorgt er al jaren voor de verbinding tussen zorgvraag en zorgaanbod, iets waar we best trots op mogen zijn.”