Voor verwijzingen zijn de Oogzorgcentra sterk afhankelijk van huisartsen; vandaar dat het centrum sinds 2017 een vermelding heeft op ZorgDomein. Arie van Vliet: “Het is een prettig en efficiënt systeem. Bij verwijzingen hebben we de beschikking over alle relevante informatie."
ZBC

Arie van Vliet

Directeur, Oogzorgcentrum Zwolle

‘Extra schakel in de oogzorgketen’ sinds kort op ZorgDomein

Veel kostbare bezoeken aan de oogarts zijn te voorkomen, als in de eerste lijn een deskundig advies wordt gegeven. Vanuit die gedachte startte Arie van Vliet met Oogzorgcentrum Zwolle; later gevolgd door Oogzorgcentrum Franeker. Om eenvoudig volledige verwijzingen van huisartsen te ontvangen, zijn de centra sinds begin 2017 aangesloten op ZorgDomein.

Oogzorgcentrum Zwolle en Oogzorgcentrum Franeker zijn onafhankelijke centra voor eerstelijns oogzorg. De optometristen en orthoptisten die er werken zijn met name gespecialiseerd in screening en (vervolg)onderzoek. Directeur Arie van Vliet begon Oogzorgcentrum Zwolle in 2016, omdat er volgens hem een schakel in de oogzorgketen miste.

Deskundig advies

“Veel huisartsen missen de juiste middelen voor een goed oogonderzoek”, zegt hij. “Daarom sturen ze patiënten vaak naar een oogarts, terwijl dat eigenlijk niet hoeft. Dat heeft allerlei nadelige gevolgen: patiënten brengen onnodig een bezoek aan de specialist, wachttijden lopen op, het werk van specialisten wordt minder relevant en in het algemeen wordt de zorg er veel duurder van. En dat terwijl er een grote beroepsgroep van oogzorgparamedici is, die sneller en goedkoper een deskundig advies kan geven. Daar willen wij ons hard voor maken en daarom zijn we dit centrum gestart.”

Van de patiënten die naar de Oogzorgcentra worden verwezen gaat uiteindelijk maar dertig procent door naar een specialist. Arie van Vliet:  “Voor het overgrote deel is een doorverwijzing onnodig. Bijvoorbeeld omdat de eerste lijn al een oplossing kan geven; dat zie je vaak bij ‘droge ogen’-problematiek. Of omdat we refractiefouten constateren, door zorgvuldiger te meten. Het komt ook voor dat een patiënt met vertroebeld zicht aangeeft op dat moment geen staaroperatie te willen – zo iemand hoef je ook niet door te sturen. Je moet wel de oorzaak van het wazig zien achterhalen. En dat geldt ook voor onze orthoptische zorg, het onderzoek bij kinderen of volwassenen die problemen hebben met de ontwikkeling of samenwerking van de ogen.”

Goed ingeregeld

Voor verwijzingen zijn de Oogzorgcentra sterk afhankelijk van huisartsen; vandaar dat het centrum sinds 2017 een vermelding heeft op ZorgDomein. Arie van Vliet: “Het is een prettig en efficiënt systeem. Bij verwijzingen hebben we de beschikking over alle relevante informatie. Als we binnenkort een koppeling met ons eigen informatiesysteem hebben, gaat het nog beter werken.”

Veel paramedici gebruiken ZorgDomein Lokaal, maar de zorg die de Oogzorgcentra bieden is heel specifiek. Daarom willen de centra in een breed gebied zichtbaar zijn, via de Verwijsapplicatie. Arie van Vliet: “In het geval van Zwolle krijgen we verwijzingen uit een straal van zo’n veertig kilometer rondom de stad. Al onze specialisaties en meetmethodieken staan in het systeem en we hebben het goed ingeregeld: als de huisarts de juiste problematiek intikt, worden wij automatisch getoond.”

Aandacht voor de patiënt

Oogzorgcentrum Zwolle en Oogzorgcentrum Franeker bieden huisartsen én patiënten duidelijke voordelen boven een doorverwijzing naar het ziekenhuis. Arie van Vliet: “Het is snel en eenvoudig, we geven een goede terugkoppeling naar de huisarts en onze tarieven liggen een stuk lager dan in de tweede lijn. Verder bieden we zowel optometrie als orthoptie aan, en we zorgen dat die twee disciplines goed samenwerken. Op die manier krijgen we echt dingen boven water, bijvoorbeeld om mensen van hun duizelingen af te helpen of hoofdpijn te verlichten. En dat is fantastisch om te zien. Daarnaast geven we veel aandacht aan de patiënt. We leggen duidelijk uit wat er aan de hand is, en dat geeft mensen veel rust en zekerheid.”

Een drempel voor arts en patiënt is het feit dat de eerstelijns oogzorg op dit moment nog niet vergoed wordt. Maar dat gaat op den duur veranderen, zegt Arie van Vliet: “Landelijk gezien kunnen we tientallen miljoenen besparen op de kosten van de oogzorg. Dat moet toch ook voor zorgverzekeraars een belangrijk argument zijn om paramedisch oogonderzoek te vergoeden.”