In het afgelopen jaar groeide het aantal verwijzingen via ZorgDomein hard. In het eerste jaar kregen we 250 verwijzingen via ZorgDomein, en de afgelopen maand alleen al 281.
Marco van Duuren

Marco van Duuren

programmamanager behandeling, Aafje

“Verwijzingen via ZorgDomein zijn exponentieel gegroeid"

Vijf jaar geleden was Aafje de eerste VV&T-organisatie met een vermelding op ZorgDomein. Na jaren van gestage groei, nam het aantal verwijzingen vorig jaar opeens enorm toe. “Blijkbaar vertrouwt de huisarts inmiddels volledig op ZorgDomein”, zegt programmamanager Marco van Duuren. “En het wordt ook steeds gebruiksvriendelijker.”

Aafje biedt in Rotterdam, Dordrecht en omstreken allerlei vormen van ouderenzorg: thuiszorg, een kort of lang verblijf of (para)medische zorg. Bij Aafje werken maar liefst 5.000 medewerkers, onder wie eerstelijns zorgverleners en specialisten ouderenzorg, oftewel SO’ers. In 2013 was Aafje de eerste VV&T-instelling die zijn complete zorgaanbod via ZorgDomein aan huisartsen toonde. Marco van Duuren was als programmamanager behandeling nauw betrokken bij de implementatie en de inhoudelijke presentatie op ZorgDomein. “We zagen ZorgDomein als een belangrijk instrument om gemakkelijk verwijzingen van huisartsen binnen te krijgen. Daarom rolden we het zo’n vijf jaar geleden uit in de gehele organisatie.”

Fors meer verwijzingen

Die verwachting bleek terecht: het aantal verwijzingen vertoonde over de afgelopen jaren een continue groei. “En het afgelopen jaar groeide het exponentieel”, zegt Marco van Duuren. “Ga maar na: in het hele eerste jaar kregen we 250 verwijzingen via ZorgDomein, en de afgelopen maand alleen al 281. Door die forse groei is ook het totaal aantal verwijzingen naar Aafje toegenomen. Blijkbaar vertrouwen de huisartsen inmiddels volledig op ZorgDomein en hebben ze ook de VV&T goed in het vizier, naast instellingen als het ziekenhuis. Daar doen we zelf trouwens ook alles aan: als we een verwijzing op papier ontvangen, nemen we altijd even contact met de betreffende huisarts op. Gewoon om te laten weten dat het ook heel eenvoudig via ZorgDomein kan.”
Een verwijzing via ZorgDomein is niet alleen eenvoudiger voor de zorgverleners, maar heeft ook voordelen voor de cliënt. Marco van Duuren: “Die hoeft niet meer met verwijsbriefjes in de weer. Zodra de huisarts iemand naar ons verwezen heeft, is het vervolg voor die persoon geregeld.
Verwijzingen komen hier centraal binnen en wij pakken het verder op. We kijken er met een inhoudelijke blik naar en zetten de juiste zorgverlener erop. Daarna nemen wij contact met de cliënt op om een afspraak te maken. Zo valt er niemand tussen de wal en het schip.”

Suggesties overgenomen

De samenwerking met ZorgDomein beviel Aafje de afgelopen vijf jaar prima, zegt Marco van Duuren: “Omdat we destijds de eerste VV&T-organisatie op het platform waren, viel er natuurlijk veel te overleggen. En we merkten dat ZorgDomein al onze suggesties ook daadwerkelijk op de agenda zetten om te verbeteren. De manier waarop thuiszorg gevonden kan worden, is bijvoorbeeld veel handiger geworden. Dat willen we momenteel ook bereiken voor onze SO’ers: het lijkt ons logisch als de huisarts ze via de discipline ‘oudergeneeskunde’ kan vinden. Op die manier wordt ZorgDomein voor de verwijzer steeds gebruikersvriendelijker, en dat merken wij aan het aantal verwijzingen dat we binnenkrijgen. Verder gaan we binnenkort Ysis, ons elektronisch cliënt dossier, aan ZorgDomein koppelen. Dan kunnen onze SO’ers niet alleen verwijzingen ontvangen, maar ook versturen. Dan hebben we dus extra profijt van het systeem.”