Goed overleg kan het proces enorm stroomlijnen en de behandeling versnellen
sietse

Sietse Crop

Huisarts, Huisartsenpraktijk Crop

Patiëntoverleg zorgt voor minder ruis én betere zorg

“Om de beste patiëntenzorg te leveren, moeten we in de zorg nauw samenwerken”, vindt huisarts en praktijkhouder Sietse Crop. Patiëntoverleg sluit volgens hem naadloos bij die visie aan: “Goed overleg kan het proces enorm stroomlijnen en de behandeling versnellen.”

Bij de introductie van Patiëntoverleg door ZorgDomein, was Sietse Crop direct geïnteresseerd: “Veilig en snel communiceren met zorgverleners door heel Nederland, dat leek mij een heel belangrijke stap om de samenwerking te verbeteren. En dan met name tussen huisarts en specialisten. Organisaties worden steeds complexer: binnen ziekenhuizen gaat de medische specialisatie maar door, maar ook bij huisartsenpraktijken staan steeds meer medewerkers in dienst van de huisarts. Bovendien wordt de zorgvraag steeds specifieker. Wil je als huisarts optimale zorg leveren, dan moet je de patiënt dus echt bij de juiste dokter zien te krijgen. Patiëntoverleg helpt daarbij: daarmee overleg je rechtstreeks met de persoon die je wilt hebben, zonder ruis van de assistent of de afdeling.”

Betere korte lijnen

Sietse Crop gebruikt Patiëntoverleg vooral om de mening van een specialist te horen over een goede vervolgstap. “Het gaat daarbij meestal om patiënten die de specialist al kent, maar soms ook om patiënten die mogelijk nog verwezen worden. Het zijn dus overleg-vragen die weinig urgent zijn maar wel zeer belangrijk, bijvoorbeeld in complexe palliatieve of oncologische situaties. Dan heb je met Patiëntoverleg veel betere korte lijnen. En zo’n specialist is dan niet gestrest, maar kan rustig naar de casus kijken.”

Patiëntoverleg scheelt ‘een telefoontje’, maar dat is volgens Sietse Crop een understatement: “In de praktijk betekent dat: het algemene ziekenhuisnummer bellen, de telefoniste spreken, doorverbonden worden met polikliniek of secretariaat, afwachten of de betreffende specialist die dag wel werkt, en vaak horen dat hij of zij er morgen pas weer is. Je kunt een korte vraag veel beter via Patiëntoverleg stellen, zodat de geadresseerde die in zijn eigen tijd beantwoorden. Bovendien kun je het overleg door twee keer op een knop te drukken via Edifact veilig doorsturen naar het patiëntendossier.”

Handigste messenger

Voordat Sietse Crop met Patiëntoverleg begon, keek hij ook naar andere beveiligde systemen voor zorgverleners. “Patiëntoverleg heeft een aantal voordelen boven andere messengers. Allereerst is het heel overzichtelijk wie er wel en niet op het systeem zitten. Bovendien kan je het chat-overleg koppelen aan patiëntgegevens, en de chatgeschiedenis veilig exporteren naar het patiëntendossier. En er zijn push-app berichten en zelfs e-mails als een overleg vergeten wordt.”

Ook patiënten hebben volgens Sietse Crop veel baat bij Patiëntoverleg. “Zéér veel zelfs: goed overleg kan het proces enorm stroomlijnen en de behandeling versnellen. Stel dat ik een patiënt heb met rugpijn, die pas over drie weken op de poli terecht kan. Dan kan ik via Patiëntoverleg even met de specialist overleggen of het zinvol is om alvast foto’s te laten maken. Steeds meer diagnostiek zit in de eerste lijn, dus daarvoor is de wachttijd korter. En als de scopie een urgent probleem laat zien, kan de patiënt mogelijk nog sneller op de poli terecht.”

Erg enthousiast

Als het gaat om verbeteringen aan Patiëntoverleg, zouden die volgens Sietse Crop vooral van de gebruikers moeten komen:  “Meer mensen zouden hun foto moeten uploaden. Door de foto’s bij de namen heb je een beter beeld met wie je contact hebt. Die herkenbaarheid praat prettiger en maakt het meer persoonlijk. En verder moeten er gewoon meer actieve gebruikers komen. Zelf doe ik er alles aan om de zorgverleners in mijn buurt bij het netwerk van Patiëntoverleg aan te sluiten. Zoals je inmiddels begrepen hebt ben ik er erg enthousiast over.”