Met ZorgDomein heeft de patiënt de garantie dat het ziekenhuis alle informatie heeft over de verwijzing. Verder is de patiënt in principe beter voorbereid in het contact met de specialist.

Gijs van der Bijll

Huisarts, Almere

Beter voorbereid naar het ziekenhuis

Het contact tussen patiënt en specialist wordt met ZorgDomein goed voorbereid. Sommige poli’s spelen daar op in met ‘zorgstraten’, die dankzij ZorgDomein beter zijn in te richten, zegt Gijs van der Bijll. Hij werkt als huisarts binnen de Zorggroep Almere, een netwerk van 21 gezondheidscentra en zeven woonzorgcentra.

Gijs van der Bijll: “Sinds september 2014 is heel Almere aangesloten op ZorgDomein. Toen schakelde het Flevoziekenhuis over op het systeem, overigens wel op aandringen van de huisartsen. Voor die tijd was er natuurlijk het papieren verwijsbriefje, waar de persoonsgegevens uit het HIS op stonden. Meestal kon je er zelf tekst in zetten. Soms kon je ook de laatste 20 regels van de journaaltekst mee printen, dit tot wanhoop van de specialist. Die zat dan met losse krabbels en cryptische aantekeningen.”

Zorgstraten

“Met ZorgDomein heeft de patiënt de garantie dat het ziekenhuis alle informatie heeft over de verwijzing. Verder is de patiënt in principe beter voorbereid in het contact met de specialist – maar in de praktijk wisselt dat per poli. Het gebeurt helaas nog steeds dat iemand bij de orthopeed komt, en dan pas wordt doorgestuurd om een foto te laten maken. Maar andere afdelingen, zoals de longpoli, laten je eerst de gewenste onderzoeken doen, voordat je specialist ziet. En bij cardio plannen ze dat allemaal op dezelfde dag; op sommige plekken groeit het naar zorgstraten toe. Indien een zorginstelling dit wenst, maakt ZorgDomein dat mogelijk, en dat heeft natuurlijk grote voordelen voor het ziekenhuis én de patiënt.”

Niet van deze tijd

Gijs: “Ik verwacht dat het totaal aantal verwijzingen via ZorgDomein in Almere alleen maar gaat stijgen. Het systeem is relatief gemakkelijk onder de knie te krijgen, en er werken toch ook geen digibeten bij gezondheidscentra. En aan de ondersteuning ontbreekt het ook niet; mocht je ZorgDomein niet kennen, dan kun je op praktijkniveau een inhaalslag maken. Zelf werk ik liefst zo veel mogelijk met ZorgDomein. Bij verwijzen lukt dat goed en wat betreft diagnostiek werken ook steeds meer instellingen digitaal. Gelukkig maar, want aanvragen waarvoor je nog een pen moet gebruiken, dat is echt niet meer van deze tijd.
ZorgDomein heeft praktische voordelen, maar je kunt er ook interessante gegevens uithalen – als je tenminste een hoog percentage van de verwijzingen via het systeem doet. Waarheen verwijs ik veel, welke indicaties komen veel voor? Als huisarts heb je vaak wel een vermoeden, maar dit systeem geeft harde cijfers. En voor organisaties in de eerste lijn die met zorgverzekeraars aan de slag moeten, is het zeker interessant: die krijgen zo extra munitie voor de onderhandelingen.”