Ouders kregen een verwijsbrief op papier. Zij moesten daarmee naar de huisarts en die zorgde dan voor de verwijzing naar de tweede lijn. Daarom wilden we al jaren rechtstreeks verwijzen.
carla stegeman

Carla Stegeman

Stafarts en jeugdarts, GGD Groningen

Met ZorgDomein kunnen jeugdartsen eindelijk rechtstreeks verwijzen

Al jaren wilden de jeugdartsen van GGD Groningen direct naar specialisten kunnen verwijzen, in plaats van via de huisarts. Nu kan dat via de ZorgDomein webapplicatie, die ook werkt zonder koppeling met een informatiesysteem. “Veel handiger dan het oude systeem met een verwijsblok”, zegt stafarts Carla Stegeman. Ook Celeste Reker van het Martini Ziekenhuis, een van de ontvangers van de verwijzingen, is enthousiast.

In de provincie Groningen werken zo’n 55 GGD-jeugdartsen aan preventieve gezondheidszorg voor kinderen van 0 tot 18 jaar. Zij zijn vooral actief binnen consultatiebureaus, Centra voor Jeugd en Gezin, WIJ-teams en andere samenwerkingsverbanden. De jeugdartsen verwijzen regelmatig kinderen door naar de specialist, zegt stafarts Carla Stegeman: “Voor preventieve diagnostiek zoals een echo van de heupen, maar ook voor aanvullende diagnostiek of behandeling. Daarvoor verwijzen we onder meer naar de oogarts, de kinderarts of jeugd GGZ.”
Tot voor kort ging die verwijzing via de huisarts, vertelt Carla: “De jeugdartsen gebruikten een papieren verwijsblok. Ouders kregen dus een verwijsbrief op papier. Zij moesten daarmee naar de huisarts en die zorgde dan voor de verwijzing naar de tweede lijn. Daarom wilden we al jaren rechtstreeks verwijzen: dat is minder omslachtig en veel efficiënter voor de ouders en de huisarts. Bovendien is het goed voor onze positie als jeugdarts en je weet zeker dat de ouders op de goede plek komen.”

Veel handiger

Carla Stegeman is dan ook al een tijd betrokken bij pogingen om rechtstreeks te verwijzen via ZorgDomein: “Eerder al probeerden we een koppeling met ons digitale dossier tot stand te brengen, maar om technische redenen kwam dat niet van de grond. Toen hoorden we in 2017 dat ZorgDomein ook een webapplicatie aanbiedt, waarbij de koppeling met het informatiesysteem niet nodig is. Dat maakt het voor ons mogelijk om zelf direct te verwijzen.”


De overstap op ZorgDomein ging soepel. “Het platform wijst zich vanzelf”, zegt Carla. “We hebben een bijeenkomst georganiseerd voor alle jeugdartsen, waarbij we het hele proces hebben doorgenomen aan de hand van de Quick Guides van ZorgDomein. Dat ging prima. Nu verwijzen we digitaal naar alle ziekenhuizen in en zelfs buiten de provincie, rekening houdend met de voorkeur van de patiënt.”
Volgens Carla kan er nog wel iets aan het systeem worden verbeterd: “We informeren de huisarts graag over een verwijzing, en dat doen we nu door een kopie van de verwijsbrief op te sturen. Het zou handig zijn als dat ook via ZorgDomein kon. Verder loopt de terugkoppeling door de specialist nog niet vanuit alle ziekenhuizen even goed. Maar los daarvan: ik zou ZorgDomein zeker aanbevelen aan andere jeugdartsen die rechtstreeks willen verwijzen. Het is veel handiger dan het oude systeem.”

Hoe meer, hoe beter

Het Martini Ziekenhuis is een van de ziekenhuizen die de verwijzingen van de jeugdartsen van GGD Groningen ontvangt. Celeste Reker is er adviseur transmurale samenwerking: “Het Martini Ziekenhuis stapte in 2008 als eerste in de regio op ZorgDomein over. Toen was er scepsis, maar inmiddels is er geen huisarts meer die niet digitaal verwijst. Logisch ook: ZorgDomein is snel, als verwijzer zie je alle toegangstijden, alle specialismen en hun spreekuren.”


Ook voor het ziekenhuis heeft ZorgDomein een grote meerwaarde, zegt Celeste: “Het proces is veel beter te sturen, wat de kwaliteit ten goede komt. En de tijd dat we niets wisten van de patiënten die hier binnenkwamen, is echt voorbij. Wij hebben onze organisatie echt ingericht op verwijzingen via ZorgDomein. Daarom hielpen we er graag aan mee, dat de Groningse jeugdartsen rechtstreeks naar de tweede lijn konden verwijzen via ZorgDomein. We hebben daarvoor trouwens geen technische aanpassingen hoeven te doen. We hoefden alleen de gegevens van de jeugdartsen in te voeren in ons EPD, zodat de verwijzingen direct in ons patiëntendossier kwamen. Hopelijk gaan ook andere groepen zorgverleners ZorgDomein op deze manier gebruiken. Wat ons betreft: hoe meer, hoe beter.”

Meer weten over verwijzen via ZorgDomein? Lees meer of meld je direct kosteloos aan