De verwijzingen komen met ZorgDomein voor Praktijken digitaal binnen en er is een koppeling met ons EPD in de maak, zodat die straks met een druk op de knop wordt opgenomen in het patiëntendossier.
Jelle_Jouwsma_ZorgDomein_Lokaal

Jelle Jouwsma

commercieel directeur, FysioHolland

ZorgDomein voor Praktijken maakt ons verwijsproces veel efficiënter

Sinds eind 2016 kunnen ook eerstelijns zorgverleners digitaal verwijzingen ontvangen van huisartsen in de buurt: met ZorgDomein voor Praktijken. FysioHolland werkt als een van de eerste met het nieuwe platform. Commercieel directeur Jelle Jouwsma: “Door de complete verwijsbrief is de kans groot dat we zo sneller een juiste diagnose kunnen stellen.”

Met ZorgDomein voor Praktijken kunnen paramedici (zoals fysiotherapeuten en diëtisten), vrijgevestigde psychologen en psychotherapeuten hun zorgaanbod tonen aan huisartsen in hun omgeving én hiervan verwijzingen ontvangen. Een van de organisaties die betrokken waren bij de ontwikkeling van ZorgDomein voor Praktijken, is FysioHolland.  

Innovatieve partner

Het idee achter FysioHolland is eenvoudig: de overhead centraal organiseren, zodat de fysiotherapeut zich kan concentreren op het primaire proces. Dat deed Boris van der Vorst, de initiatiefnemer in 2001, en dat doet de organisatie tot op de dag van vandaag.  “We hebben inmiddels tachtig praktijken verspreid over Nederland”, vertelt commercieel directeur Jelle Jouwsma. “Dat is van belang, omdat we op landelijk niveau gesprekspartner willen zijn van de politiek, zorgverzekeraars en innovatieve partners zoals ZorgDomein.” FysioHolland is continu op zoek naar nieuwe mogelijkheden om processen te optimaliseren door deze te digitaliseren en anders te organiseren. Dat bracht hen in contact met ZorgDomein.

Eén druk op de knop

Jelle Jouwsma: “Verwijzingen van de huisarts komen meestal nog op papier binnen en moeten dan worden overgetikt. Dat is foutgevoelig en kost veel tijd. Vervolgens moet de  cliënt worden gebeld voor het maken van een afspraak. Dat kost ook weer zo’n twintig minuten. Door samen te werken met ZorgDomein kunnen we dat proces veel efficiënter inrichten. De verwijzingen komen met ZorgDomein voor Praktijken digitaal binnen en er is een koppeling met ons EPD in de maak, zodat die straks met een druk op de knop wordt opgenomen in het patiëntendossier. We hoeven geen handschriften meer te ontcijferen en de kans is groot dat we sneller een juiste diagnose kunnen stellen. De verwijsbrief is namelijk completer, doordat een groot deel van de informatie al ingevuld wordt op basis van de data in het systeem van de huisarts.”

Efficiënte oplossingen

De praktijken in Amsterdam zijn recent met Zorg Domein voor Praktijken gestart. Jelle Jouwsma: “De eerste digitale verwijzingen druppelen nu binnen. Vrijwel alle huisartsen zijn aangesloten op ZorgDomein. Via ZorgDomein kunnen ze onze locaties nu makkelijk vinden en zien welke specialisaties we hebben.”

In ZorgDomein heeft FysioHolland een gelijkdenkende partner gevonden. “Voor ons als voorloper in de markt is het prettig om samen te werken met een bedrijf dat echt meedenkt en ideeën omzet in acties. Ze zijn er net zo op gebrand als wij om tot efficiënte oplossingen te komen. Zo bleek ons administratieve proces niet goed aan te sluiten op ZorgDomein. ZorgDomein pakte dat heel positief op en past nu aan hun kant een en ander aan, zodat het wel gaat werken.”