ZorgDomein voor Praktijken lost de problemen op met de oude manier van verwijzen. Dat is ook in het belang van de cliënt.
PsyZorg_ZorgDomein_Lokaal

Lonneke Mechelse

bestuurslid, PsyZorg Hoflanden

ZorgDomein voor Praktijken verhelpt een landelijk verwijsprobleem

“Iedere verzekeraar stelt weer andere eisen aan de verwijsbrief; het is voor onze leden én voor verwijzers bijna onmogelijk om daaraan te voldoen”, zegt Lonneke Mechelse van PsyZorg Hoflanden. Met de aansluiting van de coöperatie op ZorgDomein voor Praktijken lossen we dit voor beide partijen eenvoudig op. Daarnaast zijn de vrijgevestigde psychologen en psychotherapeuten ook beter zichtbaar voor huisartsen.

De psychologen en psychotherapeuten van PsyZorg Hoflanden hebben sinds het voorjaar van 2017 ZorgDomein tot hun beschikking. Daarmee kunnen zij als eerstelijns zorgverleners hun zorgaanbod tonen aan huisartsen in hun omgeving én digitale verwijzingen ontvangen. PsyZorg Hoflanden is een samenwerkingsverband van vrijgevestigde BIG-geregistreerde GZ-psychologen, psychotherapeuten en klinisch (neuro) psychologen, werkzaam in de regio’s Haaglanden, Delfland, Westland, Oostland en Nieuwe Waterweg Noord.

Psycholoog Lonneke Mechelse is bestuurslid van de coöperatie: “Als collectief bieden we tegenwicht aan de grote GGZ-instellingen en bundelen we de krachten bij het afsluiten van contracten, het maken van afspraken met huisartsorganisaties, scholing en innovatie. Eigenlijk doen we alles wat het onze 73 leden makkelijker maakt en waardoor zij zich kunnen focussen op de zorg.”

Verwijsbrief aanpakken

Innovatie, eHealth en blended care zijn samen met ontzorging belangrijke speerpunten in het meerjarenbeleidsplan. “Het aanpakken van de verwijsbrief is daar een onderdeel van. Iedere verzekeraar stelt andere eisen. Het is zowel voor onze leden als voor verwijzers bijna onmogelijk om daaraan te voldoen. Dat is niet alleen in onze regio een probleem, maar in het hele land. Door de verwijzing te digitaliseren, maken we het verwijzers makkelijker en zorgen we ervoor dat we als psychologen en psychotherapeuten minder tijd kwijt zijn aan administratie. Bovendien komt het de transparantie ten goede.”

Omdat GGZ-instellingen al gebruikmaken van ZorgDomein, lag het voor de hand om daar aan te kloppen. Dat deed de coöperatie eind 2016. Nog geen half jaar later is ZorgDomein Lokaal beschikbaar voor de leden. Lonneke Mechelse: “We hebben inmiddels twee informatiebijeenkomsten voor de leden gehad. We betalen ZorgDomein voor Praktijken vanuit de coöperatie, dus iedereen heeft toegang. Of en wanneer zij ermee aan de slag gaan, bepalen ze als éénpitter zelf. Desgewenst helpt ZorgDomein hen om een en ander in te richten. Ik hoor positieve geluiden en de eerste digitale verwijzingen zijn al ontvangen.”

Beter zichtbaar

ZorgDomein voor Praktijken maakt de vrijgevestigde psychologen beter zichtbaar voor huisartsen. Lonneke Mechelse: “Het maakt duidelijk dat we een serieus alternatief zijn voor de GGZ-instellingen. Maar het gaat ons niet in eerste instantie om het verkrijgen van meer verwijzingen. Het allerbelangrijkste voor ons is dat ZorgDomein de problemen met de oude manier van verwijzen verhelpt en de praktijkvoering aan beide zijden nog efficiënter laat verlopen. Dat is ook in het belang van de cliënt. De volgende stap is kijken of er koppelingen te maken zijn met de elektronische patiëntendossiers en de eHealth-systemen die we gebruiken. Daar gaan we komend jaar mee aan de slag. Als collectief gaan we de leveranciers benaderen en in contact brengen met ZorgDomein. ZorgDomein heeft al toegezegd daaraan mee te willen werken.”