ZorgDomein biedt meer privacy. Een verwijzing per fax is altijd een beetje spannend voor zoiets gevoeligs als verslavingsproblematiek. Met de beveiligde verbinding van ZorgDomein is dat opgelost.
Jeanet Hoiting.jpeg

Jeanet Hoiting

Beleidsmedewerker, Verslavingszorg Noord Nederland (VNN)

Snel handelen als iemand gemotiveerd is

“Het moment dat iemand zijn verslaving aan wil pakken – dat moet je snel benutten, anders is het weer weg.” Die snelheid van handelen is een van de redenen dat Jeanet Hoiting van Verslavingszorg Noord Nederland (VNN) blij is met de overstap naar ZorgDomein.

VNN biedt in Groningen, Friesland en Drenthe basale en specialistische verslavingszorg: van leefstijltrainingen voor overmatige drinkers tot inloopvoorzieningen voor verslaafde patiënten met psychische en sociale problemen. Eind 2014 pakte VNN de verwijzingen aan: er kwam een Centraal Aanmeldbureau, dat controleert of de verwijzingen voldoen aan de eisen van zorgverzekeraars en de verwijzing uitzet bij de juiste locatie, zo dicht mogelijk bij de woonplaats van de cliënt , en de organisatie startte met ZorgDomein.

Moed verzameld

Beleidsmedewerker Jeanet Hoiting: “Dankzij ZorgDomein hebben we nu veel vollediger informatie bij de verwijzing. Dat is een hele grote winst. Soms denken we dat een verwijzing beter kan en dat een ander zorgtraject nodig is, bijvoorbeeld omdat we de cliënt kennen. Dan kunnen we snel terugkoppelen naar de huisarts, om de verwijzing te veranderen. Zo krijgt de cliënt de juiste behandelaar voor zich, met minder wachttijd.”

Snelheid is cruciaal in de verslavingszorg, zegt Jeanet. “Als een cliënt er aan toe is om zijn problematiek aan te pakken en de moed heeft verzameld om naar de dokter te gaan, dan moet je snel schakelen. Een verwijzing per fax of post is dan veel te traag. Met ZorgDomein gebruiken we het moment dat iemand gemotiveerd is. Wij nemen na het ontvangen van de verwijzing zo snel mogelijk contact op met de cliënt voor een afspraak. De cliënt hoeft de drempel om hulp te vragen dus niet nog eens te nemen. Daarnaast biedt het systeem meer privacy. Een verwijzing per fax is altijd een beetje spannend voor zoiets gevoeligs als verslavingsproblematiek. Met de beveiligde verbinding van ZorgDomein is dat opgelost.”

Direct verwijzen

De verbeteringen in de nieuwe versie van ZorgDomein spreken Jeanet erg aan: “We vinden het belangrijk om de informatie over de zorg via ZorgDomein te kunnen terugkoppelen naar de verwijzer, zoals de tussentijdse evaluatie en bij ontslag. Verder zien we veel voordelen van eConsultatie voor de geestelijke gezondheidszorg. Daarmee kunnen we nog eerder meedenken over de verwijzing, zonder dat een huisarts hoeft rond te bellen.

En vóór alles is het een grote stap vooruit dat artsen in het ziekenhuis direct naar ons kunnen verwijzen. Het gebeurt vaak genoeg dat ze daar een leveraandoening constateren, die duidelijk samenhangt met alcoholgebruik. Vroeger moesten ze de patiënt dan terugsturen naar de huisarts om naar ons te verwijzen. Vaak is de motivatie bij de verslaafde dan weg, terwijl die in het ziekenhuis juist zo gemotiveerd kan zijn. Die directe verwijzing is dus echt een verbetering van de verslavingszorg.”