Overdracht Huisartsenpost

Wanneer palliatieve of GGZ- patiënten naar de huisartsenpost (HAP) gaan is het wenselijk dat een huisarts een palliatieve of GGZ-overdracht kan versturen naar de waarnemend huisarts zodat deze goed geïnformeerd is. Dit is niet verplicht, maar het draagt wel bij aan het leveren van de beste zorg aan de patiënt.

Knelpunten in het huidige proces

In de regio’s zijn er diverse werkafspraken gemaakt over de overdrachten, maar er zijn in het huidige proces vaak knelpunten:

  • Er wordt bijvoorbeeld helemaal geen overdracht verstuurd.
  • De overdracht is niet volledig en vaak ook niet gestructureerd.
  • De overdracht wordt niet consequent, maar op verschillende manieren verstuurd: mail, fax, etc.
  • Je moet inloggen bij verschillende systemen

Om dit te voorkomen is het duidelijk dat er behoefte is aan een efficiënter en gebruiksvriendelijker proces voor het versturen en ontvangen van de palliatieve overdracht.

Onze oplossing

Vanuit een koppeling in het HIS kan een huisarts direct het vooraf ingevulde overdrachtsformulier veilig, correct en compleet naar de HAP sturen. De huisarts selecteert ‘Overdracht versturen’ en toetst ‘HAP’ in de zoekbalk. Vervolgens vult de huisarts het formulier verder in zoals bij een reguliere verwijzing en verstuurt hij het naar de HAP. Op deze manier is de waarnemend huisarts goed geïnformeerd over de patiënt en kan de patiënt op de beste manier geholpen worden.

Binnenkort wordt ook de overdracht Behandelgrenzen ondersteunt op het ZorgDomein platform.

Even voorstellen

Onze relatiemanagers onderhouden contact met onder andere zorggroepen om de belangen van de daarbij aangesloten zorgverleners op ZorgDomein te borgen. Zij gaan graag in gesprek met de zorggroepen om goed te begrijpen wat er in de regio speelt.

Foto Reind Dooyeweerd

Anja van Loon

Relatiemanager

3 vragen aan
Anja over haar
werk bij ZorgDomein

Anja vertelt over haar rol als relatiemanager binnen ZorgDomein en wat zij voor zorggroepen kan betekenen. Zij is verantwoordelijk voor de regio’s Groningen, Drenthe, Overijssel, Friesland, Noord-Holland, Utrecht, Gelderland en Flevoland.

Lees hier haar antwoorden