Zorgverzekeraars gebruiken graag ZorgDomein om verzekerden sneller te helpen

Elke dag stellen tientallen verzekerden hun zorgverzekeraar dezelfde vraag: kan ik ergens anders sneller terecht voor vervolgzorg? Voor een snel en correct antwoord doen de zorgadviseurs van Menzis, Coöperatie VGZ en ONVZ graag een beroep op ZorgDomein. Zo zien ze de actuele wachttijden bij ziekenhuizen, zelfstandige behandelcentra, ggz-instellingen en thuiszorg. Steeds meer zorginstellingen geven zorgverzekeraars toestemming om deze gegevens in te zien. 
Wachtlijstbemiddeling is een van de belangrijkste taken van de afdeling ‘Zorgadvies en bemiddeling’ van zorgverzekeraar Coöperatie VGZ. Clusterleider Martijn Kers: “Coöperatie VGZ wil graag dat haar leden sneller geholpen worden. Bovendien stellen onze leden wachtlijstbemiddeling enorm op prijs. Jaarlijks krijgen we er zo’n 100.000 telefoontjes over en in 80 procent van de gevallen volgen leden het advies op. Iemand wil bijvoorbeeld sneller naar een specialist oogheelkunde. Onze zorgadviseur bekijkt de casus en stelt twee of drie geschikte opties voor.
Voor dat advies moeten we natuurlijk inzicht hebben in de wachtlijsten bij de zorginstellingen en daar is vaak een extra telefoontje voor nodig. Dat betekent extra wachttijd – een omslachtige manier van werken, voor ons én de zorginstellingen. Met de informatie uit ZorgDomein hebben we de wachttijden direct in beeld en werken we veel efficiënter.”

Meer mensen in één keer geholpen

Bij zorgverzekeraar Menzis houdt de afdeling Zorgadvies nauwkeurig bij welke effect de inzet van ZorgDomein heeft op de snelheid van de service. De afdeling ontvangt dagelijks honderden telefoontjes, waarvan zo’n 40 procent gaat over wachtlijstbemiddeling. Zorgadviseur Bente Hendriksen: “Het gebruik van ZorgDomein zorgt ervoor dat we de verzekerde vaker in één contactmoment van dienst kunnen zijn; het percentage stijgt van 74 naar 86 procent. Die stijging is niet alleen voor ons positief, maar vooral ook voor onze verzekerden: die hebben meteen antwoord.” Verder stijgt het aandeel cases dat binnen één uur wordt afgehandeld van 44 naar 57 procent. Bente Hendriksen: “Het achterhalen en vergelijken van de wachttijden kan veel tijd kosten. Met de informatie uit ZorgDomein kunnen we wachttijden in één oogopslag bekijken en vergelijken, dat is voor iedereen veel handiger dan rondbellen. Dus: hoe meer zorginstellingen hun wachttijden via ZorgDomein voor ons inzichtelijk maken, hoe beter en sneller we onze verzekerden verder kunnen helpen.”

Uitgebreide informatie uit dezelfde bron

Er zijn nog meer redenen om de wachttijden uit ZorgDomein te gebruiken, zegt Martijn Kers: “Na ons advies gaat de patiënt terug naar de huisarts voor de feitelijke verwijzing. Als die arts dan in ZorgDomein andere wachttijden ziet dan wij bij zorgaanbieders hebben kunnen achterhalen – en dat gebeurt nogal eens – levert dat tijdverlies en frustratie op. ‘ZorgDomein is daarmee het platform waar wachttijden altijd exact overeenkomen met wat de huisarts in zijn verwijssysteem ziet’. Bovendien toont ZorgDomein niet alleen wachttijden voor medisch specialisten, maar ook voor GGZ, wijkverpleging en paramedici. Laten we dus allebei dezelfde bron gebruiken, dan krijgen we uitgebreide, correcte en identieke informatie.
Het klinkt allemaal logisch, en dat is het ook. Toch zijn er nog zorgaanbieders met koudwatervrees, maar ik hoop dat ze mee gaan doen. Gelukkig hebben we inmiddels toestemming van meer dan 50 procent van de ziekenhuizen en de grootste 25 zelfstandige klinieken in Nederland, dus het gaat de goede kant op.”

Betere service, efficiëntere zorg

Ook Paul Simoons, CCO bij ZorgDomein, juicht het toe dat steeds meer zorginstellingen meedoen: “Het is onze missie om bij te dragen aan de juiste zorg op de juiste plek op het juiste moment. Vanuit die gedachte helpt ZorgDomein huisartsen al twintig jaar in toegang tot gegevens van zorginstellingen: van ziekenhuizen en zelfstandige klinieken, maar de laatste jaren ook van GGZ en jeugdzorg, VV&T’s en paramedici. Dankzij die gegevens kunnen verwijzers en patiënten kiezen voor de best mogelijke vervolgzorg, waarbij ook toegangstijden een belangrijke rol spelen.
Ook zorgadviseurs van verzekeraars zoeken de best mogelijke vervolgzorg voor hun verzekerden, dus ook zij zijn geholpen met inzicht in de wachttijden via ZorgDomein. Die informatie is nu eenmaal uitgebreider dan andere bronnen, en is bovendien identiek aan wat de verwijzer ziet. Het lijkt mij dus een goede zaak als zorginstellingen daarvoor hun consent geven. Zo kunnen we de zorgconsument samen betere service leveren en maken we de zorg efficiënter.”

Toestemming geven namens zorginstelling

Wil jij ook toestemming geven namens je zorginstelling?

Artikel delen?

Deel dit artikel op je eigen tijdslijn.

Nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen binnen ZorgDomein.
Je ontvangt deze dan enkele keren per jaar.

Het laatste nieuws

In de wereld van gezondheidszorg en technologie is het belangrijk om de menselijke kant in het vizier te ...

Sinds 2022 is het mogelijk dat huisartsen gebruik maken van een digitaal laboratoriumformulier...