Nieuws

ZorgDomein realiseert koppeling met ZorgAdmin

Digitale data-uitwisseling voor GGZ en paramedici

Sinds 14 juni jl. heeft ZorgDomein een koppeling met ZorgAdmin, het informatiesysteem van Prosoftware voor vrijgevestigden in de GGZ en paramedici. Deze zorgverleners krijgen nu bij een verwijzing via ZorgDomein automatisch alle medisch relevante gegevens snel en foutloos in hun patiëntendossier. Algemeen directeur John Langendam van Prosoftware: “Dankzij de koppeling kunnen onze klanten zich beter profileren én gemakkelijker werken.”

ZorgDomein heeft koppelingen met de meeste informatiesystemen, zowel van huisartsen en andere verwijzers als van de zorgverleners die verwijzingen ontvangen. Wat de koppeling met ZorgAdmin bijzonder maakt, is dat het systeem zich specifiek op praktijken richt. ZorgAdmin heeft zo’n 4,5 duizend gebruikers: naast ergo-, huid- en podotherapeuten, diëtisten en logopedisten ook een groot aantal GGZ-praktijken. John Langendam, algemeen directeur van Prosoftware: “Wij zijn de snelst groeiende EPD-leverancier in de vrijgevestigde GGZ. Het is een groeimarkt: 90% van onze nieuwe klanten komt uit de GGZ, en 80% daarvan zijn starters.”

Beter profileren, meer gemak
De nieuwe koppeling maakt het pakket completer, zegt Langendam: “Met ZorgDomein kunnen onze klanten zich profileren richting verwijzers en zich van andere zorgaanbieders onderscheiden. Verder verhoogt de koppeling natuurlijk het gemak: de verwijzingen die je via ZorgDomein ontvangt, stromen nu direct het EPD in. Je hoeft geen gegevens dubbel in te voeren, je maakt minder fouten en je hebt een completer dossier. Vooral in de GGZ is veel belangstelling voor zorginhoudelijke dossiervorming: medische voorgeschiedenis, behandeling en resultaten. Al was het maar om de zorgverzekeraar volledig te informeren. Er is nog een belangrijk aspect dat nu actueel is: ZorgDomein en ZorgAdmin zorgen er samen voor dat eerstelijnszorgverleners verwijzingen ontvangen die aan de AVG-wetgeving voldoen.”

ZorgAdmin

Soepel en meer zekerheid
Psychologisch centrum Lambertushof in Veghel was een van de eerste instellingen die de nieuwe koppeling in gebruik nam. “Het loopt soepel”, zegt Maarten Meijer Cluwen, kwaliteitsfunctionaris van het centrum. “We hebben de eerste maanden al enkele tientallen digitale verwijzingen van huisartsen ontvangen. Het grootste voordeel is dat verwijsbrief en afspraakbericht nu automatisch in het informatiesysteem komen, gekoppeld aan de juiste cliënt. Vroeger moest zo’n verwijsbrief worden gescand, dat was een heel gedoe. En een flink aantal mensen kwam hier zelfs zonder verwijsbrief aanzetten; die moest je weer naar huis sturen. Dit systeem geeft meer zekerheid.”

Snel en eenvoudig koppelen
Veel EPD-leveranciers tonen interesse om met ZorgDomein te koppelen. Zij bieden hun klanten graag de mogelijkheid om verwijzingen digitaal te ontvangen, compleet met medisch relevante informatie. Tot voor kort kostten de bouw en de implementatie van een koppeling veel tijd en moeite. Maar dankzij een nieuwe techniek, gebaseerd op HL7 FHIR, kunnen ook informatiesystemen zoals ZorgAdmin relatief snel en voordelig een koppeling realiseren.

Arnold Bos, Chief Innovation Officer van ZorgDomein: “We doen er alles aan om deze FHIR-techniek breed ingevoerd te krijgen, want het is het koppelvlak van de toekomst. Daarom organiseren we zogenaamde ‘jumpstarts’. Op deze bijeenkomsten laten we zien hoe eenvoudig en effectief deze techniek is. Ontwikkelaars gaan er direct mee aan de slag, zodat ze het fundament van een koppeling al hebben staan als ze naar huis gaan.”

Ook het contact met ZorgAdmin kwam via zo’n jumpstart tot stand. Arnold Bos: “We zijn erg blij met deze koppeling. Prosoftware is een belangrijke speler op de eerstelijns- en GGZ-markt, met een goede track-record. En het is goed dat we samen de digitale uitwisseling van gegevens mogelijk maken, want daar zitten zorgverleners in Nederland echt op te wachten.”