Nieuws

ZorgDomein Patiëntoverleg in regio Haaksbergen

Patiëntoverleg  Haaksbergen

Huisartsen, apothekers, wijkverpleegkundigen en diverse paramedici – al deze zorgverleners in het Twentse Haaksbergen begonnen afgelopen zomer vrijwel tegelijk met het gebruik van ZorgDomein Patiëntoverleg. Het grote aantal deelnemers in de regio zorgt ervoor dat de zorgmessenger extra goed werkt: “Efficiënt en laagdrempelig, een prima manier om met andere disciplines samen te werken.”

Lokale samenwerking in de zorg wordt steeds belangrijker in deze tijden van toenemende thuiszorg, specialisatie en vergrijzing. In Haaksbergen speelt de eerstelijnszorg daar goed op in. Zo is er een netwerkorganisatie waarin zorgverleners samenwerken en kennis uitwisselen: de Stichting EerstelijnsZorg Haaksbergen. De aangesloten huisartsen gebruikten dit platform in de loop van 2017 voor de actieve promotie van Patiëntoverleg, de zorgmessenger die geïntegreerd onderdeel uitmaakt van ZorgDomein. 

Meer tijd en aandacht 

Joris van Grafhorst, huisarts en praktijkhouder in Haaksbergen: “Vanaf het moment dat Patiëntoverleg op de markt kwam, zijn we met stoom en kokend water de hele eerstelijnszorg hier gaan bewegen om mee te doen. Huisartsen, fysiotherapeuten, apothekers, thuiszorg, podotherapeuten – allemaal. Vooral mijn collega Anja van Kempen was daarin erg actief, ere wie ere toekomt. Zij heeft iedereen bestookt met mails om toch vooral Patiëntoverleg te activeren en te gebruiken.”

Vanwaar dat enthousiasme? Joris van Grafhorst: “Onze huisartsen worden overstelpt met memo’s in hun agenda, dat willen we graag structureren. Bovendien haalt Patiëntoverleg de druk van het telefoonverkeer af. Het is heel prettig dat huisartsen en assistenten niet om de haverklap gestoord worden. Daardoor hebben we ook meer tijd en aandacht voor de patiënt. Nu zijn er meer van dergelijke messengers, maar de optie om de patiëntgegevens op te nemen in ons HIS gaf de doorslag om voor Patiëntoverleg te kiezen. Dat is echt een meerwaarde. Daarnaast is de opslag van de gegevens goed geregeld, net als de veiligheid.”

Enthousiast

De oproep werd breed opgepikt: vrijwel alle andere huisartsen, apotheken en eerstelijns zorgverleners namen Patiëntoverleg in gebruik. “Ook als Buurtzorg Nederland in Haaksbergen sloten we ons hierbij aan”, zegt Hermien Rietman, wijkverpleegkundige ouderenzorg. Ze is erg enthousiast over Patiëntoverleg. “Ik gebruik het vooral om met huisartsen te communiceren. Dan zit ik bijvoorbeeld bij een patiënt thuis en ik wil toestemming om de morfinepomp omhoog te zetten. Vroeger stuurde ik daarvoor een onbeveiligd berichtje aan de huisarts, maar dat was veel gedoe. Vanwege de privacy duidde ik de patiënt aan met de eerste letter van de achternaam en de geboortedatum. Dat hoeft nu niet meer: via Patiëntoverleg weet ik zeker dat ik veilig over een patiënt communiceer. Soms werk ik via mijn mobiel, maar meestal via de iPad die we bij Buurtzorg hebben. Dan log ik eerst in op zorgdomein.nl. Naast overleg met de huisarts gebruik ik Patiëntoverleg voor de apotheek, de fysiotherapeut, de ergotherapeut – kortom: de hele eerstelijnszorg.” 

Efficiënt en laagdrempelig

Ook ergotherapeut Lisan Scharenborg, eigenaar van Ergotherapie Willen-Kunnen, is medio 2017 ‘op de trein gestapt’. Ze gebruikt Patiëntoverleg vooral in het contact met Buurtzorg en fysiotherapeuten: “Ik krijg bijvoorbeeld een consultvraag binnen: of ik mee wil kijken bij een casus. Of ik krijg de vraag van thuiszorg of een bepaald hulpmiddel goed werkt. Dan ga ik langs en kan ik via Patiëntoverleg terugrapporteren. Ik gebruik het zeker wekelijks, maar soms wel drie keer per week. Het is efficiënt en heel laagdrempelig. Vroeger zat ik wel eens met een vraag, maar dan twijfelde ik of ik zou bellen: je stoort toch iemand. Nu stuur ik een berichtje via Patiëntoverleg, met voor de huisarts het voordeel dat de gegevens in het EPD komen. We hebben hier in Haaksbergen de luxe dat veel zorgverleners meedoen. Als ik iemand zoek, hoef ik maar de voornaam in te tikken of ‘fysiotherapeut’ en de contactpersoon verschijnt al.”

Pilot voor uitbreiding

Het systeem zou volgens Lisan Scharenborg nóg waardevoller zijn als ze de gegevens via Patiëntoverleg ook in haar eigen dossier zou krijgen, maar daarop is haar informatiesysteem nog niet ingericht. Ook bij Buurtzorg in Haaksbergen leeft die wens, en daar wordt inmiddels actie ondernomen. “Ons informatiesysteem is niet gekoppeld, zoals dat van de huisarts”, zegt Hermien Rietman. “Als de huisarts een nieuwe patiënt aanmeldt, moeten we de gegevens nog in ons eigen systeem intikken. Dat moet beter kunnen. Wij gaan daarom een pilot houden met het verwijssysteem van ZorgDomein. Ook landelijk is Buurtzorg bezig om een systeem te kiezen en uit te rollen, maar daar willen we niet op wachten. We willen zelf bepalen of het verwijssysteem echt een meerwaarde biedt ten opzichte van Patiëntoverleg.”

Specialisten enthousiast

Ook op een ander gebied zijn er in Haaksbergen plannen om Patiëntoverleg uit te breiden, vertelt Joris van Grafhorst: “Naast de eerste lijn hebben we ook een aantal specialisten van het Medisch Spectrum Twente in Enschede zo ver gekregen om mee te doen. Zij zijn ook enthousiast over dit systeem als alternatief voor een kort belletje. We zijn dan ook bezig met een pilot om Patiëntoverleg op een grotere schaal te gebruiken in het contact. De koppeling met hun informatiesysteem is voorlopig de bottleneck, maar ik begrijp dat ZorgDomein daar druk mee bezig is. Zodra daar een oplossing voor is kunnen we ook handiger met het MST overleggen.”

Goede samenwerking

Wat heeft Patiëntoverleg precies bijgedragen aan de lokale samenwerking in Haaksbergen? Wijkverpleegkundige Hermien Rietman: “De samenwerking was om te beginnen al goed. De huisartsen hier reageren snel en denken echt met ons mee. Patiëntoverleg is een goede toevoeging daarop: het is een prettige en eenvoudige manier om met andere disciplines samen te werken. Het is natuurlijk handig dat zoveel mensen in de buurt het gebruiken – en dat komt weer door dat goede onderlinge overleg.”

Lees meer over ZorgDomein Patiëntoverleg of meld je gratis aan.
Werk je al met ZorgDomein? Dan kun je direct de app gratis downloaden en inloggen met je ZorgDomein-account.

Google Play


app store.png