Nieuws

“Via ZorgDomein kunnen ZBC’s zich mooi profileren”

ZorgDomein_LinkedIn_Jolet.png

Als accountmanager bij ZorgDomein is Jolet van de Bree specifiek verantwoordelijk voor de zelfstandige behandelcentra of ZBC’s: focusklinieken van medisch specialisten die zich vooral richten op goed planbare ingrepen. Daarnaast onderhoudt ze de relaties met een flink aantal ziekenhuizen. “Een wereld van verschil”, zegt Jolet.

In welk opzicht zijn ZBC’s anders?

“Vrijwel alle ziekenhuizen zijn al aangesloten op ZorgDomein, maar bij een ZBC ga ik vaak kennismaken. De laatste tien jaar zijn veel specialisten voor zichzelf begonnen in ZBC’s, van kleine klinieken op één locatie tot grote ketens. Wij hebben de luxe dat de meeste starters vanzelf naar ons toekomen, via het interesseformulier op de website. Er zijn drie zaken die elke ZBC direct wil automatiseren: het patiëntendossier, de facturatie én de verwijzingen. Je zit dan meteen met de directie om de tafel.”

Wat verwachten ze van ZorgDomein?

“Ze gebruiken het om efficiënt te werken en om zichtbaar te zijn bij huisartsen, maar hebben nog een extra belang. Een startende ZBC moet zich meestal profileren en positioneren náást een ziekenhuis dat al sinds jaar en dag bestaat. Ze onderscheiden zich door hun specialisme, de extra aandacht die ze patiënten geven én de toegangstijd: je kunt er vaak sneller terecht. ZorgDomein is een mooie tool om die zaken te laten zien.”

Je hebt ook een aantal ziekenhuizen onder je hoede.

“Klopt, vooral in Amsterdam, Zuid-Holland en Flevoland . Daar het gaat meer om contacten warmhouden én uitbouwen. Vaak hebben we contacten op operationeel niveau, en die mensen snappen precies wat de meerwaarde van ZorgDomein is. Maar we leggen ook graag contacten op bestuurlijk niveau, omdat we dan de waarde van ZorgDomein voor het ziekenhuis gezamenlijk nog beter kunnen uitbouwen. Vaak blijkt dat veel ziekenhuizen met dezelfde problematiek bezig zijn.”

Noem eens wat.

“Een hot item is bijvoorbeeld het meekijk-consult, waarbij een specialist de huisartspraktijk ter plekke adviseert. De huisarts leert daar veel van, al was het maar wie hij wel en niet moet doorverwijzen. Dat is ook het doel: de zorg zo veel mogelijk in de eerste lijn houden. Zo’n meekijk-consult is natuurlijk bij uitstek geschikt om ook op te nemen in het zorgaanbod op ZorgDomein. Soms wil een ziekenhuis bevorderen dat specialisten op afstand adviseren, dat is een andere variant, en daarvoor is teleconsultatie natuurlijk een mooi instrument.”

Kom je zelf uit de zorg?

“Ik heb Biomedische wetenschappen gestudeerd, met een master in neurowetenschappen. Daarna werkte ik een tijdlang als analist, ik deed onderzoek naar leren en geheugen. Maar toen ik voor de keuze stond om te gaan promoveren, sloeg de twijfel toe. Onderzoeker is best een eenzaam beroep, en ik had ook wel mijn bedenkingen bij het wereldje en de methodes. Vandaar dat ik verder ben gaan kijken.”

Hoe kwam je bij ZorgDomein terecht?

“In 2015 zag ik een vacature en die sprak me erg aan. Het leek me een mooi idee om de zorgsector naar een hoger niveau te tillen; ik heb nog nooit zoveel faxapparaten gezien als in de zorg, om maar eens wat te noemen. Volgens mij valt er veel winst te behalen, en kan ZorgDomein daarbij goed helpen. Van de overstap heb ik geen moment spijt gehad. Ik heb het hier erg naar mijn zin. Wat ik vooral leuk vind: het bedrijf heeft duidelijke doelen op de horizon en iedereen wordt erbij betrokken om die te halen.”