ZorgDomein helpt zorginstellingen en verwijzers bij afschalen reguliere zorg

Nu de tweede coronagolf over Nederland spoelt, neemt de druk op de zorg weer snel toe. Veel ziekenhuizen schalen hun reguliere zorg af, andere bereiden dit voor. Verwijzers en patiënten informeren is daarbij noodzakelijk, maar dit kost tijd en moeite. Ook is er een afname in het aantal verwijzingen zichtbaar. ZorgDomein kan instellingen en verwijzers op allerlei manieren helpen, zoals ook tijdens de eerste coronagolf. Hier een overzicht.

Toegangstijden aanpassen

Veel ziekenhuizen (en andere zorginstellingen) willen verwijzers en patiënten laten weten dat ze bepaalde reguliere zorg afschalen. Een doeltreffende manier is het aanpassen van de toegangstijd voor deze zorg in ZorgDomein. Dit kan heel specifiek per zorgproduct (lees hier hoe je dit doet). Zo is voor iedereen duidelijk welke behandelingen tijdens de coronacrisis nog wel plaatsvinden en welke worden uitgesteld.

Urgentie aangeven via ZorgDomein

Zorginstellingen kunnen verwijzers vragen om bij de verwijzing een urgentie aan te geven op de verwijsbrief (en bij een diagnostiekaanvraag op het aanvraagformulier). Zo houden ze meer grip en controle op de reguliere zorg en op de eventuele afschaling.

Uitvragen van Covid-19-status

Ook kunnen instellingen de verwijzer vragen om de ‘Covid-19-status’ van een patiënt aan te geven. Ze kunnen hiermee dan rekening houden bij het maken van een bezoekafspraak. En ziekenhuizen die cohortverpleging hebben ingericht, leiden patiënten zo direct naar de juiste verpleegafdeling.

Digitaal de patiënt informeren: ook voor laboratoria

Zo min mogelijk fysiek contact tussen zorgverlener en patiënt, dat is nu het beste. Daarom is het digitaal informeren van de patiënt sinds de eerste coronagolf de standaard aangevinkte optie in ZorgDomein. Nieuw voor labdiagnostiek is, dat laboratoria het patiëntbericht nu ook als e-mail kunnen ontvangen. Hiermee hebben ze een back-up als de patiënt geen printje bij zich heeft.

Patiënten informeren met calamiteitenbericht patiënt

Zorgstellingen houden patiënten graag op de hoogte van de nieuwste coronamaatregelen en de gevolgen daarvan. ZorgDomein heeft hiervoor een uitgelicht ‘calamiteitenbericht’. Instellingen plaatsen hierin actuele berichten (lees hier hoe), die vervolgens te zien zijn in de ZorgDomein patiëntomgeving.

Verwijzers informeren met calamiteitenbericht verwijzers

Ook voor verwijzers kunnen zorginstellingen een calamiteitenbericht instellen, met de meest actuele informatie (lees hier hoe). Ze kunnen daarin een link opnemen naar de eigen website, bijvoorbeeld naar de pagina met informatie voor verwijzers.

Zorg op afstand inrichten

Via ZorgDomein kunnen zorginstellingen ‘zorg op afstand’ aanbieden. Denk aan videoconsulten, telefonische consulten en apps. Hierbij hoeft een patiënt niet fysiek aanwezig te zijn; dit soort zorg kan ook tijdens de coronacrisis doorgaan en leidt tot minder uitstel.

Corona-locaties apart in ZorgDomein tonen

Sommige ziekenhuizen openen tijdelijk speciale locaties voor corona-patiënten, zoals cohortverpleging, corona-poli’s of -hotels. Ze kunnen deze als aparte locaties tonen in ZorgDomein, zodat verwijzers direct hier naartoe kunnen verwijzen.

Advies op afstand: via het meekijkconsult

Instellingen kunnen de druk op de beperkte capaciteit verlagen door het meekijkconsult aan te bieden. Hierbij kunnen verwijzers op afstand advies inwinnen van een specialist. Dit beperkt het aantal verwijzingen; de patiënt hoeft immers niet fysiek aanwezig te zijn.

Covid-19 meldknop verwijderd

De Covid-19 meldknop die tijdens de eerste Corona golf als landelijk meldingssysteem van niet-geteste Covid-19 patiënten en sterfgevallen in ZorgDomein was geïntegreerd voor verwijzers, is sinds 1 juni verwijderd. De reden hiervoor is dat vroegsignalering inmiddels mogelijk is door het landelijke testbeleid van het RIVM. Hiermee heeft het RIVM een compleet inzicht van de aantallen en is de Covid-19 meldknop overbodig.

Vragen

Heb je een vraag over één van deze toepassingen of wil je hulp met inrichten hiervan? Neem contact op met support@zorgdomein.nl of bel 020 – 471 52 82 (bereikbaar op werkdagen tussen 8:30 – 17:00 uur).

Artikel delen?

Deel dit artikel op je eigen tijdslijn.

Het laatste nieuws