Gekwalificeerd voor eOverdracht ZorgDomein en Chipsoft

ZorgDomein gekwalificeerd voor informatiestandaard eOverdracht Nictiz

ZorgDomein is geslaagd voor de kwalificatie van de door Nictiz vastgestelde informatiestandaard voor de eOverdracht als verzender. Het gaat hierbij specifiek over het overplaatsen van een patiënt vanuit een ziekenhuis dat werkt met HiX (Chipsoft) naar een VVT-instelling. Voordeel voor de ziekenhuizen en VVT-instellingen is dat de informatiestandaard eOverdracht zorgt voor eenduidige en gestructureerde overdracht van verpleegkundige patiëntgegevens. De overdracht van het verpleegkundig dossier is een belangrijk onderdeel in de continuïteit van de zorg van de patiënt.

“We hebben de laatste maanden samen met het veld en Chipsoft hard gewerkt en we zijn blij om te kunnen meedelen dat we door Nictiz gekwalificeerd in de combinatie met ChipSoft voor het verzenden van de eOverdracht. Het behalen van deze kwalificatie is een voorwaardelijke stap in het verder verbeteren en optimaliseren van de verpleegkundige overdracht en het verminderen van de registratielast van verpleegkundige bij deze overdracht” Herre Uittenhout, Manager Interoperabiliteit bij ZorgDomein.

Kwalificatie belangrijk voor InZicht regeling

Sinds begin 2022 is ZorgDomein druk bezig met de implementatie van de eOverdracht. De eerst stap was het uitbreiden van de ZorgDomein Integrator met de ondersteuning van de 14 ZIB’s (zorginformatiebouwstenen). De tweede stap was het ombouwen van het platform naar het notified pull mechanisme. Een grote stap omdat dit ook in andere vormen van informatieoverdracht en ondersteuning van informatiestandaarden een belangrijke rol gaat spelen. De laatste stap, de kwalificatie van de eOverdracht, is belangrijk voor onze klanten die meedoen aan het VIPP Inzicht programma. Op 30 juni 2023 moeten alle deelnemende ziekenhuizen de verpleegkundige overdracht kunnen overdragen volgens de door Nictiz opgeleverde standaard eOverdracht aan VV&T instellingen. Een eerste gedeelte van de eOverdracht wordt dan gestructureerd overgedragen in de vorm van zibs. De ontvangende ECD’s kunnen de zibs vervolgens ontvangen en verwerken. “Nu ChipSoft klanten gebruik kunnen maken van deze eerste versie van eOverdracht, kunnen we nog meer gaan leren en gegevensuitwisseling in de toekomst alleen maar beter maken” vertelt Stephan Opdenberg, consultant Interoperabiliteit bij ZorgDomein.

eOverdracht verplichting Wegiz

Met de implementatie van de eOverdracht standaard sorteren we ook voor op de Wegiz (Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg). Deze wet verplicht dat de verpleegkundige overdracht tussen zorgverleners elektronisch en volgens de informatiestandaard wordt uitgewisseld. In deze wet zijn er vier verschillende gegevensuitwisselingen geprioriteerd die verplicht volgens één van de sporen moet verlopen. De verpleegkundige overdracht is hier één van. Stephan Opdenberg: “Door deze kwalificatie samen met Chipsoft voldoen we nu ook aan de verplichting van de Wegiz”.

Kwalificeren met andere bronsystemen

De kwalificering samen met Chipsoft is een mooi eerste stap. Ondertussen is ZorgDomein ook hard aan het werk om te kwalificeren met anderen bronsystemen.

Artikel delen?

Deel dit artikel op je eigen tijdslijn.

Nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen binnen ZorgDomein.
Je ontvangt deze dan enkele keren per jaar.

Het laatste nieuws

Om vindbaarheid te verbeteren, past ZorgDomein AI-technieken toe om de zorgvraag en het zorgaanbod ...

Dit jaar doneert ZorgDomein per ingevulde vragenlijst €1 aan Stichting GNAO1 Nederland. ...