Nieuws

Wijkteams kunnen nu direct schakelen met alle verwijzers. Buurtzorg Nederland is enthousiast.

Buurtzorg NL

Nieuwsbericht van 6 juni 2019

Hermien Rietman, Buurtzorg Nederland: 
“Met ZorgDomein schakelen we snel en veilig met de huisarts”

Sinds voorjaar 2019 gebruikt Buurtzorg Nederland in de regio Haaksbergen een nieuwe mogelijkheid die ZorgDomein biedt. Huisartsen sturen verwijzingen en uitvoeringsverzoeken direct naar het betreffende wijkteam. Beide partijen zijn enthousiast. Huisarts Van Grafhorst: “Belangrijk dat de privacy van de cliënt gewaarborgd is.”

Huisartsen kunnen nu via ZorgDomein rechtstreeks verwijzen naar de wijkteams en eenvoudig informatie met een uitvoeringsverzoek meesturen. Bij zo’n verzoek, bijvoorbeeld voor het toedienen van een injectie, is het van belang dat het wijkteam tijdig over de juiste en complete medische informatie beschikt. Buurtzorg in Haaksbergen maakt daarvan als een van de eerste thuiszorgorganisaties gebruik.

grafthorstEen van de betrokken huisartsen is Joris van Grafhorst: “Het is voor mij heel prettig om zeker te weten dat de verwijzing op de juiste plek uitkomt: bij míjn team van Buurtzorg. Hij komt niet in een grote vergaarbak van verwijzingen die nog eens verdeeld moet worden. Dat is vooral AVG-technisch belangrijk. Een flink deel van de patiënten over wie het gaat is namelijk ernstig ziek. En dat gaat niemand iets aan, behalve mijn wijkteam en mij. Met dit systeem is de privacy gewaarborgd, je weet zeker dat verwijzingen en uitvoeringsverzoeken niet in een black box terechtkomen.”

Snel en overzichtelijk

Ook Buurtzorg in Haaksbergen is tevreden over de nieuwe manier van verwijzen. De organisatie ontvangt verwijzingen en uitvoeringsverzoeken overigens al sinds 2018 via ZorgDomein. Hermien Rietman, wijkverpleegkundige ouderenzorg van Buurtzorg Nederland: “Voorheen kregen we de verwijzingen via edifact, maar dat werkte niet goed bij de aanmelding van nieuwe patiënten. Die moesten eerst via een centraal kantoor en kregen we dus met vertraging binnen. Terwijl we bij het gros van de aanmeldingen die we krijgen direct zorg moeten inzetten, of tenminste een intake houden. Het is dus heel belangrijk dat aanmeldingen snel binnenkomen. Daarom zijn we met ZorgDomein gestart en dat bevalt zeer goed. De verwijzing ziet er veel beter uit dan wat we hadden: het is een duidelijke brief met een overzichtelijke indeling.”

Zorgmessenger

De eerste kennismaking van Buurtzorg met ZorgDomein was via Patiëntoverleg. Eind 2017 activeerden vrijwel alle huisartsen, apotheken en eerstelijns zorgverleners in Haaksbergen de zorgmessenger. “Ook als Buurtzorg Nederland sloten we ons hierbij aan en we zijn er erg enthousiast over”, zegt Hermien. Ze gebruikt de zorgmessenger vooral om met huisartsen te communiceren. “Dan zit ik bijvoorbeeld bij een patiënt in terminale fase en ik wil toestemming om de morfinepomp omhoog te zetten. Vroeger stuurde ik daarvoor een onbeveiligd berichtje aan de huisarts. Dat hoeft nu niet meer: via Patiëntoverleg weet ik zeker dat ik veilig over een patiënt communiceer.”