Interview met Voorzitter RvC Pauline Meurs

Voorzitter RvC Pauline Meurs: “Betere zorg begint met een goed gesprek”

Een interview met de voorzitter van de Raad van Commissarissen en haar rol om het publieke belang te bewaken

Sinds begin 2021 is Pauline Meurs, Hoogleraar Bestuur van de Gezondheidszorg aan de Erasmus Universiteit en ervaren bestuurder in de zorg, de onafhankelijk voorzitter van de Raad van Commissarissen. Als voorzitter is het haar rol om het publieke belang te bewaken. In dit interview legt ze uit hoe ze dit doet en welke stappen ze de komende jaren als voorzitter wil zetten. 

Mijn eerste kennismaking met ZorgDomein was als patiënt. Ik ben onder de indruk geraakt van wat ZorgDomein betekent voor de kwaliteit en toegankelijkheid van de zorg. Het is bovendien een mooi bedrijf, gericht op het realiseren van maatschappelijke waarde en een voorloper op het gebied van digitalisering in de zorg. Als voorzitter wil ik dat publieke belang bewaken.

Maatschappelijk verantwoorde bedrijfsvoering

Het publieke belang kan ik bewaken dankzij zeven leidende principes, die de maatschappelijk verantwoorde bedrijfsvoering binnen ZorgDomein garanderen. Onafhankelijkheid en objectiviteit zijn twee van deze principes. ZorgDomein is niet van verzekeraars of zorgprofessionals, maar staat ten dienste van de patiënt. We willen dat de informatie op het platform compleet en zichtbaar is, zodat patiënten goed geïnformeerde keuzes kunnen maken in de zorg die ze nodig hebben.

Betere zorg begint bij een goed gesprek

ZorgDomein speelt ook een belangrijke rol in het principe van samen beslissen. Betere zorg begint bij een goed gesprek. En dat gesprek voer je als patiënt of cliënt met je professional en met je verwanten. Ik vind het heel belangrijk dat een platform als ZorgDomein dat goede gesprek kan ondersteunen. Dit kunnen we door de technologie waarin ZorgDomein de afgelopen 20 jaar heeft geïnvesteerd.

Raad van advies

Voor een open dialoog met alle spelers in het zorgveld, installeert ZorgDomein een raad van advies. Dit is een adviesraad die de directie op zorginhoudelijk gebied ondersteunt. Met de kennis van en het contact met mensen uit verschillende domeinen in het zorgveld, kunnen we partijen meer betrekken in de verdere digitalisering in de zorgsector.

ZorgDomein in Nederlandse handen

Met de instap van de coöperatie Rabobank is ZorgDomein nu volledig in Nederlandse handen. Ik vind Rabobank een interessante partij om mee te werken. De coöperatie is bereid om langjarig te investeren in ZorgDomein. Dit betekent meebouwen aan innovatie en verbetering van de zorg. Daarnaast is Rabobank een partner die de maatschappelijke rol daadwerkelijk wil vervullen.

Blik naar de toekomst

De komende jaren gaan we door op de zorginhoudelijke weg die ZorgDomein al jaren heeft verkend om de patiëntreis nog verder te verbeteren. Daarnaast wil ik onderzoeken wat we nog meer kunnen doen om het publieke belang te borgen. Het begin is al gemaakt met de installering van de raad van commissarissen en de raad van advies. We zullen verdere stappen gaan zetten.

Maatschappelijk Jaarverslag 2020

Lees hier het ZorgDomein Jaarverslag 2020

Het interview met Pauline Meurs is gepubliceerd in het Maatschappelijk Jaarverslag 2020 van ZorgDomein.
Naast dit interview, lees je een voorwoord van algemeen directeur Dick Gorris, een introductie op onze missie en strategie, een overzicht van de kerncijfers en de impact die we leveren. Maar uiteraard ook ervaringen van verschillende gebruikers en samenwerkende partijen. Bij ZorgDomein trekken we namelijk het liefst samen op met onze gebruikers.

Heb jij hem al gelezen?

Artikel delen?

Deel dit artikel op je eigen tijdslijn.

De laatste blogs