Nieuws

"Veel ziekenhuizen kunnen nóg meer waarde uit ZorgDomein halen"

laurens

Ze bestaan echt: jongens die ervan droomden om later ziekenhuisdirecteur te worden. Laurens Pronk was er zo een. Hij studeerde Health Economics aan de Erasmus Universiteit en kwam vier jaar geleden bij ZorgDomein. Nu is hij commercieel verantwoordelijk voor de ziekenhuismarkt, en deels die van diagnostiek. Verder onderhoudt hij als senior accountmanager de contacten met zeventien ziekenhuizen in de regio’s Limburg, Twente en Rotterdam.

Wat houdt je functie in?

“In ons team draag ik de verantwoordelijkheid voor het behalen van de commerciële doelstellingen binnen de ziekenhuis- en diagnostiekmarkt. Dit houdt enerzijds in dat bepaalde omzettargets moeten worden behaald en anderzijds dat ik de ontwikkelingen en behoeften binnen deze twee markten monitor. Waar nodig schakel ik vervolgens met het productteam om gewenste doorontwikkelingen van de applicatie aan te geven. Een ontzettend veelzijdige en leuke functie dus!”

Waar ben je zoal dagelijks mee bezig?

“Vrijwel alle Nederlandse ziekenhuizen werken met ZorgDomein. Mijn werk is dus niet zozeer nieuwe ziekenhuizen te overtuigen van de waarde van ons product, maar vooral te kijken hoe onze huidige klanten nog meer rendement, en daarmee waarde, uit de applicatie kunnen halen. We streven ernaar dat ze zoveel mogelijk verwijzingen en aanvragen diagnostiek digitaal via ZorgDomein ontvangen en automatisch kunnen verwerken.”

Hoe verhoog je die waarde?

“De waarde van ZorgDomein neemt toe als de huisarts de applicatie als one-stop-shop kan gebruiken. Het is essentieel dat je als ziekenhuis of diagnostisch centrum het complete zorgaanbod in de applicatie beschikbaar stelt. Je moet voorkomen dat een huisarts wél digitaal kan verwijzen, maar nog niet alle diagnostiek digitaal kan aanvragen: dan verplicht je diegene om alsnog een fax of papieren formulier te gebruiken. Het klinkt onlogisch, maar ik zie dat soms toch echt gebeuren – zonde! Verder denk ik dat goede afstemming tussen de lijnen belangrijk is; zet huisartsen en specialisten af en toe om de tafel en je ziet nieuwe ideeën ontstaan over aan te bieden zorgtrajecten en logistieke verbeteringen die de zorg patiëntvriendelijker maken.”

Hoe kwam je bij ZorgDomein terecht?

“Rechtstreeks uit de studiebanken: ik volgde de master Health Economics aan de Erasmus Universiteit en ik reageerde op een vacature van ZorgDomein. Op het eerste gezicht leek het mij een veelzijdige baan waarbij projectmanagement en accountmanagement gecombineerd werd aangeboden. Tijdens gesprekken kreeg ik een beter beeld van het bedrijf, de impact van de producten en de visie. Het bleek precies wat ik zocht: ondernemerschap in de zorg, een ambitieus team met veel eigen verantwoordelijkheid en een open mentaliteit, want als je een goed idee hebt maakt het een kans. Vanaf de eerste dag geloof ik in het product, je kunt de verbeteringen in de gezondheidszorg gewoon aanwijzen!”

Waarom koos je voor de zorg?

“Dat zat er al vroeg in. Ik wilde niet zozeer dokter worden maar was wel gefascineerd door het ziekenhuisleven. Als je van dichtbij ziet dat het iemand ontzettend veel tijd en energie kost om bij verschillende zorgverleners continu hetzelfde verhaal te moeten vertellen zonder resultaat voel je dat er veel te winnen valt. Daar haalde ik een bepaalde drive vandaan om in de gezondheidszorg te willen werken. Ook tijdens stages gedurende mijn studie zag ik dat zorginstellingen te lijden hebben onder de logistieke inefficiëntie, gebrekkige overdracht en een enorme papieren administratieve druk. Vandaar dat ik ontzettend trots ben om bij ZorgDomein te werken, want ben ik ervan overtuigd dat ZorgDomein ook op die zaken heel veel verbeteringen brengt.”

Waar gaat het heen met je functie?

“Dat de rol van E-commerce groeit, is evident. Toch geloof ik ook in het belang van klantcontact. ZorgDomein heeft een steeds breder wordende productenmix, genoeg om bij strategisch belangrijke klanten persoonlijk toe te lichten. Daarnaast denk ik dat het ook  belangrijk is om aan de relatie met je klant te bouwen. Een besluit om grote doorontwikkelingen op te starten neem je gemakkelijker met iemand die je kent en vertrouwt.”